Help for English

Practical English Usage

UPPER-INTERMEDIATE Vydáno dne 23.08.2006

Recenze výborné encyklopedie (nejen) gramatických jevů ‚Practical English Usage‘ (3. vydání) nakladatelství Oxford University Press.



Michael Swan:

Practical English Usage


(New International Student's Edition)

Verdikt: 95%

Obálka Practical English Usage

produkt
Practical English Usage
popis
učebnice / encyklopedie gramatiky
(683 stran, černobílý tisk, paperback)

vydavatelství
Oxford University Press, 2005
cena
365,- Kč


Angličtinu se učí lidé téměř ve všech koutech naší planety. V každém jazyce je velké množství jevů, které se špatně vysvětlují, které jsou nesnadné k pochopení a ve kterých studenti často chybují. Angličtina není samozřejmě výjimkou. Jako učitel tohoto jazyka již mám rozsáhlou databázi studentských chyb a problémů, o kterých vím, že je nesmím opomenout zmínit při vysvětlování nějaké látky. Každý student však nemůže být ve stálém kontaktu s učitelem a jistě by uvítal, kdyby mohl mít doma nějakou jasnou a srozumitelnou encyklopedii gramatických jevů, problémů, a chyb.

Knih věnovaných anglickému jazyku a gramatice není na pultech našich obchodů málo. Liší se samozřejmě kvalitou i cenou. Některé si berou za cíl naučit studenta postupně všechnu důležitou gramatiku, učivo v nich je uspořádáno od jednoduššího ke složitějšímu. Pokud však hledáte jeden konkrétní problém, použití konkrétní spojky či předložky, asi budete v takové učebnici zdlouhavě pátrat. Zde vám ale jistě pomůže titul 'Practical English Usage'.

Pokud si jen zběžně prolistujete několik učebnic anglické gramatiky, Practical English Usage asi nebude mezi těmi, které Vás hned na první pohled zaujmou. Je to kniha plná textu. Nenajdete zde téměř žádné tabulky, ilustrace nebo obrázky, jak jsme u jiných učebnic často zvyklí. Nelze však vybírat pouze očima, důležitý je především obsah. Na ten se zaměřím ve zbytku své recenze.

Struktura

Kniha obsahuje celkem 636 hesel, z nichž každé se zaměřuje na jeden konkrétní jev. Jednotlivá hesla jsou řazena abecedně, jako v encyklopedii či slovníku. Prvním je heslo 'abbreviated styles' a o cca 600 stran dále je poslední heslo 'yes and no'.

náhled stránky

Většina hesel má několik podbodů, každý se zabývá jedním specifickým aspektem daného jevu. Ve všech se setkáte s vysvětlením, které je psáno jasně a srozumitelně. Autor se snaží vyhýbat teoretickým nic neříkajícím poučkám, a omezuje používání lingvistických pojmů a termínů na minimum. Je to přeci kniha především pro studenty. Následuje výčet praktických příkladů, vět a spojení. Na konci každého podbodu se autor zabývá chybami, kterých se v dané oblasti studenti nejčastěji dopouští. Na závěr jsou ještě odkazy na další relevantní hesla, která se tohoto bodu týkají. Zde se můžete podívat na ukázku, jak takové jedno heslo v učebnici vypadá, jak autor vysvětluje rozdíl mezi 'big', 'large' a 'great'.

Kniha tedy není určena k tomu, aby si ji čtenář procházel od začátku do konce. Je uspořádána tak, abyste vždy co nejsnadněji našli přesně to, co potřebujete. Nejste-li si např. jisti tím, zda použít slovo 'like' či 'as', snadno si najdete přesně to místo, které se těmto dvěma slůvkům věnuje. Slovo 'practical' v názvu knihy má tedy své opodstatnění.

Mezi hesly mimo jiné naleznete:
  • Informace o klasických gramatických problémech (časy, předložky, slovosled, atd.)
  • Rozdíly mezi slovy, která mají podobný význam
  • Informace o různých stylech, např. o novinových titulcích
  • Jak správně číst některé znaky, např. na internetu či v matematických příkladech
  • Rozdíly mezi britskou a americkou angličtinou
  • Rady pro učitele, jak který jev nejlépe vysvětlit svým žákům

Správná angličtina

Nesmírně důležitým prvkem je to, že se učebnice nesnaží předepisovat, jak by to mělo být, ale prostě popisuje, jak to ve skutečnosti je. Jedná se o již třetí vydání, které reflektuje mnohé změny v používání jazyka. Často totiž narazíme na učebnice, které předepisují obvykle nesmyslná a zastaralá pravidla. Student, který se podle nich učí, potom často naráží na zcela protichůdná tvrzení. Practical English Usage popisuje opravdu používanou angličtinu, a to jak formální, tak neformální, jak mluvenou, tak psanou. Zabývá se i rozdíly mezi britskou a americkou angličtinou, což také všechny gramatické učebnice nedělají. Kolikrát jsem již četl pevné pravidlo, že s WEEKEND se vždy používá předložka AT (at the weekend). To, že více než 250 milionů rodilých mluvčích (v USA) používá předložku ON (on the weekend), zcela ignorují.

Další prvky

Kromě hlavní výkladové části nalezneme v titulu Practical English Usage několik dalších důležitých prvků. Jedním z nich je např. přehled odborných gramatických termínů, jejichž znalost je nutná pro pochopení některých výkladů (i když autor se ve výkladové části skutečně snaží těmto výrazům vyhýbat.)

Další výbornou sekcí knihy je přehled 130 nejčastějších chyb. Naleznete zde 35 základních chyb, 35 chyb středně pokročilých studentů, 35 chyb pokročilých a 35 chyb velmi pokročilých studentů. Samozřejmě se jedná o mezinárodní knihu, a tak zde nenajdete některé typické chyby českých studentů, ale i tak je to dle mého názoru vynikající prvek.

Cena

Tuto knihu si můžete pořídit za cenu od 300 Kč do cca 1300 Kč. Je totiž dostupná celkem ve třech verzích: výtisk s pevnou vazbou, paperback (na kvalitním papíře) a paperback (studentská edice). Ve studentské edici, který se prodává za cca 299 Kč, naleznete samozřejmě vše, co v ostatních vydáních. Jediný rozdíl je v kvalitě papíru a barevnosti. Studentská edice je černobílá, zatímco ostatní dvě mají červené nadpisy hesel. To je sice přehlednější, ale vzhledem k podstatně vyšší ceně si tento komfort mnozí rádi odpustí.

Celkové hodnocení

Celkově lze říci, že učebnice Practical English Usage je velmi zdařilá. Není však rozhodně pro všechny. Je ideální pro ty, kteří již základy anglické gramatiky mají a orientují se v nich, pro ty, kteří již nechtějí další učebnici, která by jim postupně vysvětlovala gramatiku od začátku, pro ty, kteří se tu a tam potřebují ujistit o konkrétním jevu, a pro ty, kteří učí druhé, tedy pro učitele. I když si jste jisti, že anglickou gramatiku ovládáte skvěle, tato kniha vám zcela jistě přinese nové poznatky.

První dojem někdy klame, a u této knihy to platí dvojnásob. Ačkoliv graficky není příliš atraktivně pojatá, kvalita obsahu vše vynahradí. Poté, co jsem v ní sám některé jevy vyhledával, musím říci, že je to zatím nejdůkladnější a nejpraktičtější gramatická příručka, kterou jsem držel v ruce. Neměla by chybět v knihovničce žádného pokročilejšího studenta, a zalistovat v ní by měl tu a tam každý učitel angličtiny.

Externí Odkazy:
OUP: Practical English Usage - Informace o Practical English Usage na stránkách vydavatelství Oxford University Press


englishbooks.cz Englishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte Practical English Usage s 10% slevou.
Practical English Usage (www.englishbooks.cz)



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

UPPER-INTERMEDIATE

Grammar Scan

Recenze knihy diagnostických testů k populární učebnici Practical English Usage.
UPPER-INTERMEDIATE

English Collocations in Use

Recenze učebnice a cvičebnice z řady In Use: English Collocations in Use
INTERMEDIATE

Sloveso SUGGEST

Sloveso SUGGEST je trochu problematické a často se v jeho použití chybuje. Víte, jak na to?

Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Practical English Usage 32 32072 Od Lucka Skrčená poslední příspěvek
před 8 lety