Help for English

The Sage: Anglický slovník ke stažení zdarma!

UPPER-INTERMEDIATE Vydáno dne 16.10.2005

Zde naleznete popis výborného výkladového slovníku, který je ke stažení zcela zdarma!



The Sage

Anglický výkladový slovník ke stažení zdarma

The SageO tom, jak je důležité vlastnit a používat výkladový slovník jsme již mluvili v jiném článku. Je samozřejmé, že takové produkty, ať už v tištěné, či elektronické podobě, jsou poměrně drahé. Ne tak docela. Sequence Publishing ve spolupráci s Princeton University přináší kompletní elektronický slovník s názvem The Sage, který je ke stažení v plné verzi zcela zdarma.

Možná si řeknete, že program je sice celý zdarma, ale jak to bývá, tak takový produkt zcela jistě obsahuje tuny reklam, bannerů apod. Snad se budete bát i toho, že při instalaci slovníku se vám do počítače mohou dostat viry, adware či spyware. Není tomu tak. The Sage je zcela čistý a bezpečný.

The Sage obsahuje:
  • Více než 145,000 slovíček
  • Jednu či více definic každého slova (celkem cca 200,000 definic)
  • Příklady použití velkého množství slovíček (cca 35,000)
  • Encyklopedické informace (zeměpisné, historické, politické apod.)
  • Odborné výrazy (z oborů medicíny, biologie atd.)
  • Synonyma, antonyma apod.
Základní funkce programu The Sage:
  • Snadné a většinou intuitivní ovládání
  • Vzájemné odkazy mezi slovíčky (na vše lze kliknout a slovník to sám vyhledá)
  • Tzv. 'wildcard' vyhledávání (vyhledá anglická slova, která vyhovují zadaným parametrům, např. mají 5 písmen, začínají na T a třetí písmeno je H)
  • Vyhledávání anagramů (ze zadané skupiny písmen vytvoří všechna možná anglická slova)
Z výše uvedeného popisu je jasné, že The Sage nabízí zdarma ještě více, než většina podobných slovníků, které si můžete zakoupit. Bohužel, chybí zde pro studenty tak důležitá položka, jako je výslovnost slov. Není tu ani fonetický přepis výslovnosti, ani nahrávka. Přesto za tuto cenu nic lepšího neseženete. Samozřejmě existují on-line slovníky, které obsahují i výslovnost, ale u těch je samozřejmě nutné neustálé připojení k internetu a hledání v nich není ani zdaleka tak pohodlné, jako hledání v The Sage. Druhou nevýhodou je samozřejmě to, že The Sage není studentský slovník. Definice tedy nebudou vždy zcela srozumitelné pro méně pokročilé studenty.

Program si nyní můžete zdarma stáhnout:

Download The Sage

The Sage (8 MB)





Práce s The Sage

Vyhledávání slov

Vyhledávat slovíčka lze velmi jednoduše, do textového pole prostě napište výraz, který hledáte, a klikněte na 'Look Up', nebo stiskněte klávesu ENTER.

Pokud program hledané slovo skutečně našel, zobrazí se tzv. Lookup Tree, tedy výpis slovíčka, který má stromovou strukturu. V tomto stromu naleznete postupně tyto části: hledaný výraz, slovní druh(y), definice, příklad(y) použití a thesaurus (synonyma, antonyma apod.) Kdykoliv nebudete rozumět nějakému slovu, můžete na něj dvakrát kliknout, a program ho sám vyhledá.

Wildcard search

Tuto funkci ocení jistě křížovkáři, ale nejen ti. Díky tomuto způsobu vyhledávání totiž můžete snadno najít např. všechna slova, která končí na koncovku '-ee' (employee, interviewee apod.), či všechna čtyřpísmenná slova, která začínají na H a třetí písmeno je C. Jak tuto funkci použít?

Do okénka pro vyhledávání napište požadovaný řetězec a klikněte na tlačítko Wildcard. Pokud řetězec začíná znaménkem =, stačí stisknout klávesu ENTER.

Používané znaky:

* zastupuje libovolný počet písmen (např. pi* vyhledá slova pig, pity, ping-pong, pillage atd.)
? zastupuje jedno písmeno (např. pi? vyhledá slova pie, pig, pit, pin apod.)
# zastupuje samohlásku (např. pi# vyhledá slovo pie)
$ zastupuje souhlásku (např. pi$ vyhledá slova pig, pit, pin atd.)
(abc) zastupuje jeden ze znaků uvedených v závorce (např. pi(bgtz) vyhledá slova pig, pit)
($-abc) zastupuje libovolnou souhlásku kromě těch, které jsou uvedené za znaménkem minus (např. pi($-tg) vyhledá např. pin, ale ne pit a pig)

Vše samozřejmě můžete kombinovat dohromady.

Anagram

Potřebujete-li vypsat anglická slovíčka, která se skládají z konkrétních písmen, můžete využít tuto funkci. Do okénka napište slovo či skupinu hlásek, klikněte na tlačítko ANAGRAM, a program Vám ihned vypíše všechna anglická slova, která z této skupiny písmen lze vytvořit. Co takhle zahrát si Scrabble?

Závěrem

The Sage je opravdu kvalitní a užitečný program. Věřím, že vám dnešní tip přišel vhod a že se s tímto slovníkem rychle naučíte pracovat, a bude pro vás pomocí ve studiu angličtiny.

Externí odkazy:

Sequence Publishing - Stránky výrobce tohoto slovníku, kde naleznete informace jak o The Sage, tak i o dalších produktech firmy.


Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

INTERMEDIATE

The Free Dictionary

Informace o online slovníku The Free Dictionary.
ALL LEVELS

Spořič obrazovky Help for English

Náš spořič obrazovky, se kterým si budete moci ve volných chvilkách opakovat slovní zásobu, nabízíme zdarma ke stažení zde (velikost cca 200 KB).
ALL LEVELS

Roger McGuinn's FOLK DEN

Spousty folkových písniček k poslechu i ke stažení v podání zakladatele skupiny The Byrds, Rogera McGuinna.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno The Sage: Anglický slovník ke stažení zdarma! 20 112723 Od Dawantt poslední příspěvek
před 12 lety