Help for English

Cobuild Dictionary of Idioms

UPPER-INTERMEDIATE Vydáno dne 28.11.2006

Recenze slovníku anglických idiomů COBUILD Dictionary of Idioms



Cobuild Dictionary of Idioms

Verdikt: 80%

produkt
Cobuild Dictionary of Idioms
popis
slovník (520 stran, černobílý tisk, paperback)
vydavatelství
Harper Collins, 2002
cena
330 Kč

V této recenzi vám představím další slovník idiomů, tentokráte od britského nakladatelství Harper Collins.

Pokud patříte mezi středně pokročilé či pokročilé studenty angličtiny, učit se nové idiomy by pro vás mělo být samozřejmé. Idiom je slovní spojení, jehož význam nevyplývá z významu jednotlivých slov, ze kterého se skládá. Idiomy se používají v neformální i formální angličtině, narazíte na ně v novinových článcích, v časopisech, a také např. v textech populárních písní. Umět ve vhodné situaci správně použít příhodný idiom není pro studenty snadné. Když už idiomy používají, často se dopouštějí té chyby, že např. ve formální situaci použijí neformální idiom (jako kdybyste český idiom 'natáhnout bačkory' použili při úředním jednání). Abyste se podobným chybám či neznalostem vyhnuli, je dobré se idiomy učit a také vlastnit slovník idiomů.

COBUILD Dictionary of Idioms

Nyní se zaměříme na jednotlivé rysy a důležité prvky tohoto slovníku.

Úvod

Prvních 14 stran slovníku vysvětluje, co to idiomy jsou, kdy a kde se používají, jak se je učit. Také zde jsou informace o uspořádání slovníku a o heslech samotných, a také návod, jak s celým slovníkem pracovat.

Slovník

Na celkem 410 stranách naleznete informace o více než 6000 idiomech. Slovník obsahuje britské i americké idiomy, formální i neformální idiomy, dokonce i častá metaforická spojení a přísloví.

Jazyk
Jedná se o slovník pro studenty angličtiny, čemuž odpovídá jazyk, kterým jsou psány definice jednotlivých idiomů. Běžný středně pokročilý student by měl bez problémů výkladům rozumět.

Výběr idiomů
Idiomy byly vybrány z tzv. Bank of English, což je rozsáhlá databáze anglických textů všeho druhu. Navíc, vzhledem k tomu, že jde o studentský slovník, nejpoužívanější idiomy, které by student měl znát, jsou jasně označeny (jedná se o cca třetinu idiomů celého slovníku). Díky tomu můžete vědět, že se učíte skutečně používané vazby.

Příklady užití
Význam každého idiomu je ilustrován na příkladu, který opět čerpá z Bank of English. Tyto příklady jasně ukazují některé gramatické vlastnosti idiomů a typický kontext, ve kterém se používají. Naleznete zde celkem více než 8500 autentických anglických vět. Bohužel, na druhou stranu musím konstatovat, že tyto věty působí velmi formálně a obtížně. Pokročilí studenti si s nimi jistě poradí, ale ti méně pokročilí by jistě uvítali spíše věty z každodenního života, než věty ze světa ekonomiky, politiky, novinových článků apod.

Kolokace
V příkladech použití idiomu jsou tučně vytištěny tzv. kolokace, tedy ustálená slovní spojení.

Funkce idiomů
Výklad idiomů je často psán tak, aby čtenáři bylo vždy jasné, k čemu se daný idiom skutečně používá, nejen co znamená. Často tedy ve výkladu naleznete věty typu: "když někdo řekne ..., myslí tím ...", nebo "když nařknete někoho z ..., vlastně ho obviňujete z ...", či "... říkáme, abychom ...".

Poznámky k idiomům
Zajímavým prvkem jsou poznámky, které doplňují více než 1300 idiomů v knize. V těchto poznámkách se dozvíte něco o původu idiomu či o další informace o jeho významu.

Ukázka dvou hesel

Dvě hesla ve slovníku si nyní můžete prohlédnout:


in the doldrums

in the doghouse

Index

V zadní části knihy nalezneme téměř devadesát stran indexu. Ten studentům a čtenářům umožňuje poměrně snadné vyhledávání.

Celkové hodnocení

Celkově hodnotím tento slovník kladně. Nejen, že jeho cena je oproti podobným titulům jiných nakladatelství poměrně nízká, ale i jeho obsah je obsáhlý a kvalitní. Především byl vytvořen primárně pro ty, kteří se anglicky učí, a respektuje jejich potřeby. Výklad je psán jednoduchou a přitom přirozenou angličtinou, a slovník používá různé metody, jak studenta upozornit na ty věci, které by se měl naučit (základní idiomy, kolokace, atd.) Díky jasnému uspořádání je přehledný a dobře se s ním pracuje. I jeho cena je pro studenty jistě přiměřená. Díky dodatečným poznámkám obsahuje i kvanta zajímavostí, které z obyčejného slovníku učiní skutěčně zajímavé čtení pro volné chvíle. Rozhodně se řadí mezi ty slovníky, ve kterých člověk nelistuje pouze pokud něco hledá.

Co bych tomuto titulu mohl vytknout? Tak především již zmiňovanou obtížnost příkladových vět. Ty jsou sice autentické, ale pro běžného studenta asi méně srozumitelné. Přeci jen si lépe zapamatujeme spojení slov týkající se např. problému mezi dvěma manželi, než např. mezi dvěma obchodními zástupci. Dále bych poznamenal, že by jistě slovník trochu oživilo i jen několik obrázků. U některých idiomů se kresba přímo sama nabízí.

POZN.: K tomuto slovníku si navíc můžete zakoupit titul Idioms Workbook, kde naleznete množství cvičení, pomocí kterých se některé idiomy lehce naučíte. Cvičebnice je samozřejmě s klíčem.

Externí odkazy:
Harper CollinsHarper Collins - webové stránky vydavatele tohoto slovníku, kde naleznete informace o dalších nabízených titulech, o používaném korpusu 'Bank of English', idiom dne atd.

englishbooks.cz Englishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte COBUILD Dictionary of Idioms s 10% slevou.
COBUILD Dictionary of Idioms (www.englishbooks.cz)



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

INTERMEDIATE

Oxford Idioms Dictionary

Recenze slovníku OXFORD IDIOMS Dictionary for Learners of English.
UPPER-INTERMEDIATE

Oxford Advanced Learner's Dictionary (8th Ed.)

Recenze osmého vydání jednoho z nejlepších výkladových slovníků pro pokročilé studenty angličtiny.
ALL LEVELS

Lingea Lexicon 5 (elektronický slovník)

Dnes nabízíme podrobnou recenzi skvělého anglicko-českého a česko-anglického elektronického slovníku Lexicon 5 od firmy Lingea. Součástí je i sleva pro HFE.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Cobuild Dictionary of Idioms 4 15775 Od Jakub Jílek poslední příspěvek
před 14 lety