Help for English

Really Useful English Words / Verbs

PRE-INTERMEDIATE Vydáno dne 10.07.2007

Recenze dvou titulů z řady Penguin Quick Guides, Really Useful English Words a Really Useful English Verbs.



Penguin Quick Guides:

Really Useful English Words
&
Really Useful English Verbs


Verdikt: 80%

Obálka Really Useful English Words / Verbs

produkt
Really Useful English Words
popis
kniha
(160 stran, černo-bílý tisk, paperback,
malý formát - 11,5 cm x 10 cm)

vydavatelství
Longman (Penguin), 2001
cena
154,- Kč


produkt
Really Useful English Verbs
popis
kniha
(160 stran, černo-bílý tisk, paperback,
malý formát - 11,5 cm x 10 cm)

vydavatelství
Longman (Penguin), 2001
cena
154,- Kč


Mnozí jste již jistě řešili problém, jaké studijní materiály si vzít s sebou na dovolenou. Rádi byste si i na cestách opakovali angličtinu, ale nechce se vám v kufru vláčet několika kilogramový slovník či množství učebnic. Stejně, jak se jistě znáte, byste se ke studiu dostali jen málo a potom by vám bylo líto, že jste to vše vezli s sebou zbytečně. Pro vás, ale nejen pro vás, mám dnes zajímavý tip.

Nakladatelství Longman vydává řadu minipříruček Penguin Quick Guides, které již svými rozměry jsou ideální pro cestování či jiné podobné příležitosti. Vybírat si ale knížky jen podle rozměrů, to se snad dělá pouze s povinnou četbou ve škole, ne? Pojďme se na dva tituly z této řady podívat blíže, abychom zjistili, zda stojí za to či nikoliv.

Formát a obsah

Jedná se o 160ti stránkové 'knížečky', které jsou 10 cm široké a 11,5 cm vysoké. Látka je v nich prezentována v minilekcích, které zabírají vždy dvě protilehlé stránky (viz náhled níže). Na levé straně je vždy krátký text (většinou rozhovor), kde jsou důležitá slovíčka vyznačena tučným písmem. Za čarou vlevo jsou tyto výrazy ještě jednou vypsané. Pravá stránka minilekce obsahuje humornou ilustraci s krátkým popiskem, kde je znovu některé ze slov použito.

Lekce jsou součástí větších tématických celků. Každý se skládá z pěti lekcí a jedné stránky opakování, kde si nově naučenou slovní zásobu můžete vyzkoušet na různých cvičeních (doplňovačky, přiřazování slov a jejich významů, apod.) V závěru knížky je k těmto aktivitám samozřejmě klíč.

Na konci knihy je ještě abecední rejstřík slovní zásoby včetně příkladových vět a fonetického přepisu. Je zde také místo, kam si máte za úkol zapisovat český překlad těchto slovíček.

Really Useful English Words

Náhled Really Useful English Words
Tento titul se zaměřuje na cca 250 důležitých anglických slovíček. Není to těch nejčastějších 250 anglických slov, ty už jistě každý mírně pokročilý student zná. Jedná se o 250 praktických slov, která přijdou člověku vhod v různých konverzačních situacích. Celá první kapitola se např. týká jídla a v první lekci se naučíte jak se říká jednotlivým chodům u večeře. V další minilekci se dozvíte, jak anglicky pojmenovat různé druhy tepelné přípravy jídla atd. Kapitol je v této knize celkem deset (Food, Clothes, Travel and Transport, Friends and Family atd.)

Really Useful English Verbs

Náhled Really Useful English Verbs
Cílem této knížky je, aby se studenti důkladně naučili používat cca 200 důležitých anglických sloves. Naleznete zde celkem 9 tématických kapitol (např. life, travel, shopping, at work, company business, health atd.). Každá minilekce se potom zabývá menším tématem, jako je např. návštěva posilovny, a obsahuje pět sloves, která se v dané situaci mohou hodit. Ještě před klíčem ke cvičením a indexem slovíček je pět lekcí věnovaných tzv. POWER VERBS, což jsou nejčastěji používaná anglická slovesa. Naleznete zde praktický přehled toho, jak se používají slovesa have, do, be, get, go (včetně poznámek o gramatice, neformálním použití v hovorové angličtině apod.). Dále je zde obsažen i přehled nejdůležitějších nepravidelných sloves.

Komu jsou knížky určeny?

Zajímavé je, že tyto tituly nikde nezmiňují, pro jaké studenty jsou vlastně určeny. I když název možná napovídá, že se bude jednat o knihy spíše pro začínající studenty, opak je pravdou. Začátečníci by pravděpodobně mnoha výrazům nerozuměli a každou stránku by museli studovat se slovníkem v ruce. Potom by se z 'rychlé příručky' stal jen další studijní materiál, na který prostě není čas. Tyto knihy jsou ideální pro studenty na úrovni PRE-INTERMEDIATE či INTERMEDIATE (mírně a středně pokročilí), kteří již mají poměrně dobré základy slovní zásoby. Tyto knížky jim pomohou tyto základy utvrzovat a rozšiřovat.

Celkové hodnocení

Asi je vám jasné, že od tak malé brožury o 160ti stránkách (z nichž téměř polovinu tvoří celostránkové ilustrace) nelze čekat zázraky. Myslím ale, že se jejich autoři ani o zázraky nesnažili. Jejich cílem bylo nabídnout mírně a středně pokročilým studentům instantní a snadno použitelné učební pomůcky. To se jim dle mého názoru velice dobře podařilo. Svým uspořádáním jsou tyto knížky opravdu vhodné k tomu, aby je student mohl otevřít i když nemá příliš času na učení, např. ve vlaku, při odpolední siestě, apod. Pro naučení jedné minilekce skutečně stačí i jen několik minut.

Slovíčka jsou zde prezentována zábavnou a efektivní formou. Každé slovo totiž uvidíte v kontextu, nebudete se tak učit jen izolované výrazy, které člověk snadno zapomene. Nová slova jsou z rozhovorů v minilekcích poměrně snadno pochopitelná, a pokud ne, v rejstříku v závěru knihy každé slovíčko najdete ještě v jedné příkladové větě. Někteří možná budou muset občas nahlédnout do slovníčku.

Pokud tedy hledáte něco nenáročného, co vám pomůže věnovat se alespoň pár minut denně angličtině, tyto knížky rozhodně doporučuji.

Externí Odkazy:
Penguin English - Katalog titulů řady Penguin English (testy, čítanky atd.)


englishbooks.cz Englishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte Penguin Quick Guides s 10% slevou.
Really Useful English Words (www.englishbooks.cz)
Really Useful English Verbs (www.englishbooks.cz)



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

PRE-INTERMEDIATE

Really Useful English Idioms

Recenze knížky z řady Penguin Quick Guides.
PRE-INTERMEDIATE

"NOT REALLY"

V záporných větách můžete slovíčko REALLY použít na dvou různých místech – změníte pak význam.

INTERMEDIATE

Really Learn 100 Phrasal Verbs

Recenze učebnice, díky které bude studium frázových sloves hračkou.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Really Useful English Words / Verbs 1 15275 Od Jirka.K poslední příspěvek
před 16 lety