Help for English

Učíme se anglicky s populární hudbou

ALL LEVELS Vydáno dne 20.08.2009

Jak využít písničky k učení se angličtiny? Tipy a triky, jak na to, odkazy na písničky na Help for English.



Angličtina s populární hudbou

Občas se ptám studentů, jaký způsob studia angličtiny považují za nejlepší. Jejich častou odpovědí bývá, že poslouchají anglické písničky. Bohužel to často bývá pouhá výmluva. Dělat něco, co vás hodně baví, a říkat, že se tím učíte, je starý trik. Podobně může hráč zběsilé hry NEED FOR SPEED (která je v angličtině) rodičům tvrdit, že si nehraje, ale učí se anglicky. Podobně děti dnes tráví čas na 'jůtubíčku', sledují videoklipy své oblíbené skupiny a tvrdí, že si procvičují angličtinu. Na to jim asi jen těžko naletíme. Přesto je možné používat hudbu jako pomůcku při učení angličtiny. Určitě si mnozí vzpomeneme na těch pár hodin angličtiny, do kterých učitel donesl písničky od the Beatles, Simona a Garfunkela apod. Někdy to bylo jen pro uvolnění na začátku hodiny, jindy jsme písničku překládali do češtiny, nebo jsme při poslechu doplňovali text, či jsme si dokonce na textu písně vysvětlovali gramatiku a slovní zásobu.

Jsou písničky negramatické?

Často slýchám, že na písničkách se nelze učit jazyk, protože nejsou gramaticky správně. S tímto zásadně nesouhlasím. Písně jsou psané podobně jako básně, s tím rozdílem, že většinou neobsahují básnické obraty ale běžně používaná slovíčka a fráze. A pokud je něco gramaticky špatně, je to z toho stejného důvodu, proč Češi píšou např. "byli bysme" (místo 'byli bychom') apod. Tak např. v písničce od Pink Floyd je věta 'we don't need no education', což je špatně, ale v hovorové angličtině (britské i americké) se s tím setkáte. Valná většina písniček (anglicky mluvících kapel) je gramaticky správně, často jsou pouze psané neformálním jazykem. To ale není vždy na škodu. Musíte ale vědět, že se jedná o hovorový tvar.

V čem se nám ale mohou zdát "negramatické" je to, že písně jsou (stejně jako básně) psané ve verších, nikoliv ve větách. A tam rozhodně neplatí, že jeden verš = jedna věta. To může být pro studenty trochu matoucí.

Co se z písniček můžeme naučit?

Písničky mohou být velmi motivujícím způsobem učení se angličtiny. Důležité je samozřejmě vybrat si hudbu, která se člověku líbí. Fanouškovi skupiny U2 se jistě bude dobře učit z písniček právě této skupiny a ne z hip-hopové hudby.

  1. Slovní zásoba
    V písničkách se setkáte s poměrně velkým množstvím slovíček. Pokud si nová slovíčka vyhledáte, zapíšete a naučíte, jistě si je budete dobře pamatovat. Vzpomenete si na ně vlastně pokaždé, kdy si tu píseň znovu poslechnete. Důležité také je, že slovíčka uvidíte použitá v nějaké zajímavém kontextu, nebudou to jen seznamy slov vytržených z nějakého nezábavného textu.
  2. Ustálené vazby a fráze
    V textu písní se setkáte take s množství tzv. kolokací, tedy ustálených slovních spojení. Ty se vám potom často vybaví, když budete mluvit anglicky. Stejně to je např. s grmatickými frázemi. Spousta lidí se snadno naučí zvolací frázi IT'S SUCH A ... (it's such a wonderful world, it's such a beautiful day apod.), protože se často v písničkách objevuje.
  3. Idiomy
    Důvodem, proč se některé písničky špatně překládají do češtiny, je, že se v nich objevují tzv. idiomy. Jsou to spojení, jejichž význam není často možné odvodit z významu jednotlivých slov. Tato spojení je nutné si vyhledat v nějakém dobrém slovníku, nebo dokonce ve speciálním slovníku zaměřeném na idiomy. Málo kdo např. chápe píseň skupiny R.E.M. 'Losing my Religion', která vlastně není vůbec o náboženství, ale o člověku, který je už na dně, visí na konci provázku. LOSE ONE'S RELIGION je totiž americký jižanský idiom.
  4. Výslovnost
    Budete-li si při poslechu písničky číst text, snadno si zapamatujete výslovnost nových a neznámých slovíček. Všimnete si také toho, když vy máte naučenou výslovnost nějakého slova špatně. Budete-li si písničku zpívat nahlas, ještě lépe si výslovnost zažijete. Zpívání nahlas je ale velmi přínosné ještě z jednoho důvodu. V angličtině se totiž slova vážou dohromady, pokud tedy slovo končí na souhlásku a další začíná na samohlásku, tato dvě písmenka vytvoří slabiku. Student angličtiny dělá rád mezi slůvky mezeru (put - it - on), ale výslovnost je ve skutečnosti bez mezer (pu-ti-ton). A v písních se toto přirozeně objevuje.

Nevýhody učení se s hudbou

Z výše uvedených bodů vidíte, že učit se s písničkami má mnoho výhod. Bohužel, ne vždy to jde tak lehce. Jste-li např. příznivci hiphopu či rapu, moc se toho nenaučíte. Tyto písně obsahují až příliš různého slangu a hovorových obratů, kterým často rozumí pouze členové dané komunity, takže vám jako studentům angličtiny to mnoho nedá. Proto si pečlivě vybírejte a zbytečně neztrácejte čas snahou rozluštit text např. zpěváka Eminem apod. Vhodnější pro učení bývá např. střední proud, folk, rock apod.

Hudba na Help for English

Jedním z důležitých rysů webových stránek helpforenglish.cz jsou anglické písničky. Naleznete zde několik desítek písní různých žánrů a různých interpretů.

  • Poslech
    Písničky můžete u nás neomezeně a zdarma poslouchat. Jedná se o hudbu, na kterou se samozřejmě vztahují autorská práva, nelze ji tedy stahovat. Interpreti, kteří nám vyšli vstříc, nám dali svolení pouze pro on-line přehrávání. Pokud by se Vám některé písničky líbily, lze si je ve většině případů zakoupit na webových stránkách příslušných skupin či zpěváků.
  • Doplňovačka
    Písničky na našem webu jsou doplněny cvičením na doplňování chybějících slov do textu. Při poslechu jednoduše vpisujete do vynechaných polí slovíčka. Vaše odpovědi jsou automaticky vyhodnoceny a vy si můžete prohlédnout správné znění. Taková aktivita procvičuje více, než se na první pohled zdá. Nejde totiž pouze o poslech, o to, zda rozumíte tomu, co zpěvák či zpěvačka zpívají. Jde i o to, zda se orientujete v anglické gramatice apod., zda z kontextu vytušíte, jaký typ slovíčka do dané mezery patří, zda to má být podstatné jméno, sloveso apod. a v jakém tvaru.
  • Český překlad
    Po vyhodnocení cvičení si můžete celý text přečíst se skrytým českým překladem. U každého řádku je malá ikonka, přes kterou přejedete ukazatelem myši a objeví se rámeček s překladem tohoto verše. Nejedná se v žádném případě o překlad umělecký, ale spíše o ryze funkční překlad, ze kterého by mělo být patrné, co daný řádek znamená. Můžete si tedy zkusit písničku přeložit nejdříve sami a až potom tyto dva překlady porovnat.
  • Rychlý slovníček
    Stejně jako na ostatních stránkách našeho webu, i zde funguje funkce 'rychloslovníčku'. Na kterékoliv slovo v textu můžete dvakrát kliknout myší a zobrazí se zámeček s překladem tohoto slova, jeho výkladem, přepisem výslovnosti a často i zvukovou nahrávkou. Ušetříte si tím časté listování ve slovníku.
  • Zkoušení slovíček
    Méně známá slovíčka z každé písničky jsou obsažena na zvláštní stránce, na které si je můžete buď pouze prohlédnout, vypsat, vytisknout apod., nebo si můžete vyzkoušet náš interaktivní způsob zkoušení a výuky slovíček. Počítač vám bude náhodně vybírat slovíčka a vy je budete překládat do angličtiny. Slovíčka, kve kterých uděláte chybu si počítač zapamatuje a bude je do zkoušení zařazovat tak dlouho, dokud se je nenaučíte. I zde slovíčka uvidíte s výkladem, přepisem výslovnosti a někdy dokonce s ilustrací a s audio nahrávkou.
  • Study page
    U několika písniček naleznete odkaz na studijní stránku, kde je text písně podrobně analyzován, jsou zde vysvětleny různé gramatické jevy, slovní spojení, idiomy apod. Po prostudovaní této stránky si můžete nové poznatky vyzkoušet na krátkém testu, po jehož vyhodnocení se vám zobrazí vysvětlení všech správných i špatných odpovědí.
  • Soutěže
    Občas na stránky umisťujeme soutěže o nejlepší překlad písniček, kde můžete vyhrát cédéčka skupin, se kterými spolupracujeme, a jejichž cédéčka nelze v ČR běžným způsobem zakoupit.

Písničky na HFE

Nyní Vám nabídnu několik odkazů na písničky na našich stránkách, na kterých se budete moci okamžitě začít učit.

R.E.M.: Everybody Hurts

Známá hitovka od americké sestavy R.E.M. v podání britské skupiny Elk City.

The Beatles: For No One

Příznivce the Beatles (ale i všechny, kdo mají rádi melodickou akustickou hudbu) jistě potěší tato cover verze písničky For No One v podání zpěváka Scotta Haskitta.

Patrick Park: Something Pretty

Nádherná pohodová píseň Patricka Parka, která se proslavila především díky seriálu The O.C.

Schuyler Fisk: Hello

Příjemná kytarovka od zpěvačky a hollywoodské herečky Schuyler Fisk.

Escape from Earth: Kiss in a Cup

Písnička americké rockové sestavy Escape from Earth.

Addison Road: Breathe You In

Melodická rockovka od americké skupiny Addison Road.

Schuyler Fisk: From Where I'm Standing

Další písnička této talentované slečny z Hollywoodu, byla napsána pro film I'M REED FISH, ve kterém Schuyler také hrála.

Další odkazy

Top 10

Deset nejoblíbenějších songů, které vybrali sami čtenáři našeho webu.

Sekce Zábava: Hudba

Celkem okolo 70 různých písniček, které se nám podařilo pro naše stránky získat. U všech najdete doplňovačku a skrytý překlad a odkaz na slovíčka z písně.

Okruhy slovní zásoby: Slovíčka z písní

Vybraná slovíčka z různých písní, nejen těch na Help for English. Najdete tu např. slovíčka z textů skupin R.E.M., U2 a dalších.

 



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

ALL LEVELS

Učíme se anglicky s televizními seriály

Článek o tom, jak lze používat televizní seriály pro učení angličtiny.
INTERMEDIATE

The Soundtrack of my Life

Vytvořte se studenty Soundtrack jejich života složený z písniček, které je v životě provázejí. Aktivita zaměřená na poslech s porozuměním a mluvení.

ALL LEVELS

Učíme se anglicky na britském satelitu

Jak se lze učit anglicky pomocí satelitní televize, tipy a rady, jak si satelitní televizi pořídit apod.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Učíme se anglicky s populární hudbou 31 45196 Od Lara.s poslední příspěvek
před 14 lety