Help for English

Terry Pratchett's DISCWORLD Graphic Novels

UPPER-INTERMEDIATE Vydáno dne 23.03.2009

Recenze na knihu s komiksovým zpracováním prvních dvou knih Pratchettovy „Zeměplochy“.




Terry Pratchett's

Discworld Graphic Novels


Verdikt: 80%

Obálka Pratchett



produkt
Discworld Graphic Novels
popis
komiks
(272 stran, barevný tisk, křídový papír, pevná vazba)

vydavatelství
Random House UK, 2008
cena
480,- Kč

Knihy Terryho Pratchetta se staly skutečně kultovní záležitostí nejen ve Velké Británii ale snad po celém světě. Mnozí fanoušci žánru fantasy mají na svých poličkách všechny Pratchettovy knihy, a nutno říci, že jich je skutečně požehnaně (fanoušků i knih). Já vám dnes představím takovou zvláštnost. Jedná se o komiksové zpracování jeho prvních dvou "zeměploch" - The Colour of Magic (Barva kouzel) a The Light Fantastic (Lehké fantastično). Komiks? To tu skutečně ještě nebylo.

Nebudu ve své recenzi psát sáhodlouhé kritiky ani na žánr FANTASY, ani na Terryho Pratchetta. Chválou na tohoto dle mého názoru geniálního spisovatele bych rozhodně nemohl šetřit. Raději bych se však podíval na tuto knihu z pohledu toho, jaký přínos může mít pro studenta angličtiny.

Snad každý učitel angličtiny vám řekne, že číst anglicky student prostě musí. Je však otázka, co by měl číst. Originální romány jsou pro méně pokročilé příliš obtížné a demotivující. Zrcadlově psaná díla neplní vůbec tu funkci, kterou by čtení v angličtině mělo mít - aby si člověk užil čtení textu přímo v jazyce. Zdrcadlový text ho nutí jen překládat a porovnávat s češtinou. Zůstává jen tzv. převyprávěná literatura, což jsou texty, které byly "předžvýkány" tak, aby byly pro studenty dobře stravitelné. Ty jsou z uvedených možností jednoznačně nejlepší.

Teď je tu ale komiks. Spousty obrázků od první stránky až po poslední. V bublinkách, které jsou postavám z úst, jsou jen kratší texty. Je to k něčemu dobré? Ano. Texty jsou neupravené pro studenty, ale jsou skutečně krátké. Co nepochopíte, lze si snadno dovtípit z ilustrací a kontextu. I kdybyste si měli ve slovníku hledat neznámá slovíčka (což je samozřejmě výborný nápad), nebude vás to tolik zdržovat a obtěžovat, jako kdybyste si slovíčka vyhledávali v plné verzi normálního románu. Když se vše spojí se zajímavým a zábavným obsahem, není tomu co vytknout.

Takto vypadá jedna ze stránek v knize:

Sample page



V celé knížce je takových stran 272. Příběh obou románů je rozdělen na části. Každou z nich kreslil jiný ilustrátor, ale to nijak nenarušuje celistvost knihy.

Je jasné, že žánr "fantasy" nezaujme každého a ne všichni tedy budou mít na tento "grafický román" stejný názor. Pokud ale příběhy tohoto typu máte rádi, čeká vás několik hodin příjemné zábavy a procvičování angličtiny. Texty můžete číst nahlas a procvičovat tak výslovnost, intonaci, vázání slov apod. Budete-li si průběžně zapisovat i neznámá slovíčka, dobře se vám díky tomuto komiksu vryjí do paměti.

Pokud se vám líbí nápad s komiksy v angličtině, ale Terry Pratchett není zrovna váš šálek čaje, můžete se porozhlédnout po jiných anglických "grafických románech".

englishbooks.cz Englishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte knihu Terry Pratchett's DISCWORLD Graphic Novels s 10% slevou.
Terry Pratchett's DISCWORLD Graphic Novels (www.englishbooks.cz)



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

INTERMEDIATE

Macbeth (the ELT graphic novel)

Recenze komiksového zpracování Shakespearova díla určeného pro studenty angličtiny.
INTERMEDIATE

Reading: Greenland

Test porozumění textu. Přečtěte si článek o Grónsku a odpovězte na sedm otázek True/False.
INTERMEDIATE

Reading: A review of a sci-fi novel

Test čtení s porozuměním. Přečtěte si recenzi sci-fi románu As the Darkness Deepens a vyberte vhodnou odpověď na otázky pod textem.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Terry Pratchett's DISCWORLD Graphic Novels 7 9920 Od zumlok poslední příspěvek
před 14 lety