Help for English

Taboos and Issues

UPPER-INTERMEDIATE Vydáno dne 26.04.2009

Kniha připravených fotokopírovatelných lekcí plná kontroverzních témat, která se v běžných učebnicích neobjevují – tabu, sex, drogy…



 

Taboos and Issues

 

Verdikt: 85%

 

Taboos and Issues

produktTaboos and Issues
popisfotokopírovatelné lekce
(96 stran, formát A4, černobílý tisk, kroužková vazba)
úroveňB2-C2 (pokročilí)
vydavatelstvíHeinle, Cengage Learning, 2002
cena*640,- Kč

*Uvedená cena byla platná v den vydání recenze.Vydavatelství však může ceny průběžně měnit.

Existuje mnoho témat, kterým se běžné učebnice vyhýbají a jistě k tomu mají důvod. V učebnicích angličtiny nenajdete prakticky témata jako sex, rozvody, homosexualita, sprostá slova, sexuální harašení, prostituce, nudismus, potraty, či dokonce smrt. Je to jistě proto, že o těchto věcech není snadné mluvit. Buď dané téma neodpovídá věku studentů, nebo se obě strany, učitel i žák, mohou cítit trapně či v rozpacích.

Přesto je ale důležité, aby se student angličtiny s těmito oblastmi v angličtině seznámil a dokázal se o nich vyjadřovat. Takové věci ve světě přece existují a s mnohými z nich se sami setkáme. A právě tato tabu titul Taboos and Issues překračuje.

Kniha obsahuje celkem 40 kopírovatelných lekcí k okamžitému použití. Každá lekce se skládá ze dvou stránek A4 a věnuje se nějakému kontroverznímu tématu, z nichž jsem několik již uvedl výše. Základním stavebním kamenem lekcí jsou diskusní otázky a aktivity určené k práci ve dvojicích či ve skupinkách. V každé lekci najdete také tématicky laděný článek, kde jsou prezentovány rozlišné názory, různé pohledy na věc apod. a za ním opět následují otázky k diskusi. Lekce navíc vždy obsahuje oddíl LANGAUGE (např. cvičení na doplňování či přiřazování), v němž si student procvičuje slovní zásobu, gramatiku, kolokace apod., které se objevují v článku či konverzačních otázkách. Ke všemu jsou v závěru knihy poznámky a klíč.

Taboos and Issues je kniha především pro učitele, kteří vyučují v kurzech pro dospělé, na vysokých školách popř. ve vyšších ročnících středních škol. Tento titul si může dovolit to, co jiné učebnice ne. Jsou to vlastně kopírovatelné lekce, které nejsou určené k tomu, aby byly procházeny všechny od začátku do konce. Je na učiteli, na jeho vlastním uvážení, které z nich ve výuce použije a které by se s ohledem na vyučovanou skupinu studentů nehodily. Témata studenty motivují až dokonce vyprovokují k diskusi (záleží ale kromě jazykové úrovně také na jejich věku a zralosti), hodiny jsou potom velmi zajímavé a obohacující. Unavují-li už Vás i Vaše studenty témata jako "bydlení na vesnici či ve městě", "co bych dělal, kdybych byl prezidentem" apod., toto je kniha pro vás.

Může si tuto knížku pořídit i "obyčejný" student? Pokud ho neodradí vyšší cena (jejím důvodem je především to, že jde o KOPÍROVATELNÉ materiály), myslím, že určitě může. Na otázky pro diskusi si může zkoušet odpovídat sám (jak např. radíme u přehledů konverzačních otázek na našich stránkách), v článcích a jazykových cvičeních se setká s novou slovní zásobou, důležitými vazbami, kolokacemi a idiomy. I jako pomůcka pro samostudium je to tedy výborný materiál.

Co říci závěrem? Taboos and Issues studentům jistě pomůže zlepšit jazykové schopnosti, ale také jim v mnoha ohledech rozšíří obzory, přinutí je zamyslet se i nad ožehavými tématy. Zaneprázdněným učitelům poskytne desítky již připravených vyučovacích hodin - stačí vybrat si téma, okopírovat a přípravy jsou hotové.

Samozřejmě existují i oblasti, ve kterých by bylo možné knížku vylepšit. Hodiny angličtiny by např. přeci jen měly být doplněné poslechem, a tuto oblast kniha vůbec nepokrývá. Přibalené CD s nahrávkami, které by nahradily v některých lekcích část READING, by bylo velmi přínosné. Pomoci by mohla i např. tématicky uspořádaná slovní zásoba, role-play aktivity pro dvojice a skupinky atd. S tím si ale jistě už učitel může poradit sám.

Celkově knihu hodnotím 85 procenty a rozhodně doporučuji učitelům, kteří vyučují dospívající a dospělé studenty.

englishbooks.czEnglishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte Taboos and Issues s 10% slevou.
Taboos and Issues (www.englishbooks.cz)



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

UPPER-INTERMEDIATE

Oxford Learner's Thesaurus

Recenze oxfordského slovníku synonym – výkladového ‚thesauru‘ pro studenty.
UPPER-INTERMEDIATE

Oxford Advanced Learner's Dictionary (8th Ed.)

Recenze osmého vydání jednoho z nejlepších výkladových slovníků pro pokročilé studenty angličtiny.
UPPER-INTERMEDIATE

Cobuild Dictionary of Idioms

Recenze slovníku anglických idiomů COBUILD Dictionary of Idioms
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Taboos and Issues 10 16305 Od Karel Rymeš poslední příspěvek
před 14 lety