Help for English

Oxford Practice Grammar - česká verze

ELEMENTARY Vydáno dne 10.08.2010

Učebnice/cvičebnice anglické gramatiky Oxford Practice Grammar pro začátečníky existuje také v české verzi. Více informací v této recenzi.



Norman Coe, Mark Harrison, Ken Paterson:

Oxford Practice Grammar

česká verze

(Basic)


Verdikt: 90%

Obálka Oxford Practice Grammar - česká verze

 

produkt
Oxford Practice Grammar (basic) - česká verze
popis
učebnice
(296 stran, barevný tisk, paperback), + CD-ROM
vydavatelství
Oxford University Press, 2008
cena
450,- Kč

 

Učebnici/cvičebnici Oxford Practice Grammar (basic) jsme se již v jedné recenzi věnovali (viz recenze zde). Dva roky po jejím vydání přišlo nakladatelství Oxford University Press s českou verzí této knížky. A právě na tu se dnes podíváme.

I když tu již bylo několik recenzí učebnic gramatiky pro začátečníky, víme, že pro mnoho začínajících studentů je obtížné učit se gramatická pravidla z anglicky psaného zdroje. Přestože učebnice pro začátečníky bývají psány velmi srozumitelnou angličtinou a teoretických pravidel v nich najdete jen málo, může se stát, že student výklad nepochopí. Mnohdy je to jen představa, že anglicky psanému výkladu přece nemůže člověk rozumět, když se anglicky teprve učí. (Copak byste se mohli učit základy arabštiny z arabsky psaného zdroje?) Studenti si potom raději pořizují knížky od českých nakladatelství, u kterých není zaručeno, že informace v nich jsou pravdivé, zda jsou příklady skutečně používané, či zda se jedná o gramatiku současné angličtiny.

Nyní se ale i oni mohou anglicky učit přímo 'u zdroje' a pořídit si knihu renomovaného britského nakladatelství, která obsahuje výklad gramatiky a instrukce ke cvičením v češtině.

Kniha nese označení úrovně BASIC, ale nenechte se zmást. Nejedná se o knížku, která pokrývá jen gramatiku pro naprosté začátečníky. Její záběr je daleko širší a mluvnice v ní obsažená Vás bude provázet od úrovně A1 (začátečníci) až po úroveň B1 (středně pokročilí). Výborně se tedy hodí např. pro studenty středních škol, pro které bude vynikajícím doplňkem pro učení a procvičování gramatiky možná po celou dobu studia. Ti, kteří se budou chtít angličtině věnovat více, jistě budou potřebovat materiálů více a časem přejdou na úroveň INTERMEDIATE (ta už je jen v angličtině) či si časem pořídí učebnice jiné. Není-li ale pro ně studium angličtiny ve škole tak úplně na prvním místě, určitě tuto knížku uvítají.

Obsahu učebnice jako takové se zde věnovat nebudeme, protože to vše bylo řečeno v recenzi anglické verze. Podíváme se ale trochu na onen 'výklad gramatiky v češtině'.

Nejedná se o výklad psaný českým učitelem, ale o překlad původního anglického výkladu. Zde je trochu nevýhoda, protože původní výklad byl zjednodušený tak, aby mu rozuměl i začátečník. Překlad už ale tak jednoduchý být nemusí a student si možná řekne, že by snesl i podrobnější vysvětlení. Na druhou stranu jde ale o základy gramatiky a tam myslím není potřeba zabíhat do zbytečných detailů, výjimek, abstrakcí apod.

Oxford Practice Grammar - ukázkové stránkyDruhou vlastností 'českého výkladu' v knize je, že česky jsou opravdu pouze vysvětlení. Příkladové věty už přeložené nejsou. Český učitel vysvětlující látku česky určitě občas překlad příkladové věty použije, protože možná právě na tom si student uvědomí, co přesně daná struktura znamená a jak stejnou věc vyjadřujeme v češtině. Obecně v knize nečekejte mnoho porovnání s češtinou a informací o tom, jak se daná struktura do češtiny překládá.

Na dvě ukázkové stránky ve formátu PDF se můžete podívat kliknutím miniaturu vpravo.

I česká verze knihy je dodávána s CD-ROM. Obsah tohoto média už ale lokalizovaný není, vše je v angličtině.

 

Závěrem

Česká verze Oxford Practice Grammar BASIC je jedním z mála titulů na českém trhu, jenž je koncipován způsobem, na který jsme zvyklí od kvalitních britských nakladatelství a přitom vysvětluje česky. Kvalitních učebnic gramatiky je na pultech obchodů více, příruček takto vytvořených pro větší pohodlí začínajících studentů je ale opravdu jen pár. Chcete-li se učit a procvičovat si anglickou gramatiku, ať již jako samouci nebo jako doplněk výuky ve škole či kurzech, a k tomu mít jistotu, že jste teorii pochopili správně, určitě doporučuji českou verzi Oxford Practice Grammar.


Externí Odkazy:
OUP: Oxford Practice Grammar - Informace o Oxford Practice Grammar na stránkách vydavatelství Oxford University Press


englishbooks.czEnglishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte českou verzi Oxford Practice Grammar - Basic s 15% slevou.
Oxford Practice Grammar - Basic (www.englishbooks.cz)



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

INTERMEDIATE

Oxford Practice Grammar - Intermediate

Novinka na trhu: Oxford Practice Grammar, učebnice s cvičebnicí anglické gramatiky ve třech úrovních (základní, středně pokročilí, pokročilí). My vám nabízíme recenzi této knihy.
PRE-INTERMEDIATE

Oxford Practice Grammar - Basic

Novinka na trhu: Oxford Practice Grammar, učebnice s cvičebnicí anglické gramatiky ve třech úrovních (základní, středně pokročilí, pokročilí). V této recenzi se zaměříme na úroveň BASIC.
UPPER-INTERMEDIATE

Practical English Usage

Recenze výborné encyklopedie (nejen) gramatických jevů ‚Practical English Usage‘ (3. vydání) nakladatelství Oxford University Press.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Oxford Practice Grammar - česká verze 6 19561 Od Lucka Skrčená poslední příspěvek
před 11 lety