Help for English

Desková hra 221b Baker Street

UPPER-INTERMEDIATE Vydáno dne 01.12.2010

Recenze zajímavé deskové hry pro fanoušky detektivních příběhů a samozřejmě angličtiny.



 

221b Baker Street

 

Verdikt: 75%

Baker Street 221B

 

produkt

221b Baker Street
popis
desková hra
vydává

Gibsons Games, (c) 1975 Jay Moriarty
cena
588,- Kč (domácí edice)

 

221b Baker Street? Možná jste o této adrese v Londýně už slyšeli... ano, je to tam, kde žil slavný detektiv Sherlock Holmes. Jmenuje se tak ale také desková hra, ve které se spolu se Sherlockem Holmesem pokusíte vyřešit 40 záhadných případů inspirovaných příběhy spisovatele Sira Arthura Conana Doyla.

Hra je pro 2-6 hráčů od deseti let. Hra ale byla vytvořena pro rodilé mluvčí, a protože se ve hře hodně pracuje s jazykem (samozřejmě angličtinou), využijí ji spíše pokročilejší studenti angličtiny.

 

Jak se hra hraje?

Baker Street 221B

Hra se skládá z plánku města, kde jsou všechna místa, která Sherlock při řešení případů navštěvuje, tedy např. přístav, Scotland Yard, divadlo, drožkařský dvůr a další místa. Hráč dostane figurku (vypadá jako hlava Sherlocka Holmese včetně dýmky!) a házením kostky se může volně pohybovat po městě. Když přijde na nějaké místo, přečte si stopu, která je pro dané místo a daný případ určena. Čím více míst navštíví, tím více stop bude mít a tím dříve rozuzlí celý případ.

Vyhrává ten hráč, který první podá správně řešení případu. Pokud se někdo splete, automaticky prohrává, je tedy otázka, zda hrát na jistotu, až budu mít všechny stopy, nebo budu riskovat.

 

Obtížnost hry

Jak jsem již zmínil, hra je původně zamýšlena pro rodilé mluvčí. Texty obsahují někdy trochu náročnější slovní zásobu a používají složitější gramatickou strukturu. Navíc stopy, které Sherlock nachází, jsou často založeny na dobré znalosti slovní zásoby a někdy nejde ani tak o detektivní uvažování, ale spíše o hru se slovy. Méně pokročilý student takovou stopu ne vždy zcela pochopí - obzvláště ne, pokud by si vše přeložil (i správně) do češtiny.

Takto vypadá kartička se zadáním případu (případ č. 1):

Baker Street 221B

V brožurce naleznete 560 stop a klíč ke všem případům. Stopy vypadají takto:

Baker Street 221B

Vidíte, že k tomu je potřeba trochu abstraktního uvažování a takto uvažovat v angličtině dokážou opravdu spíše ti pokročilí.

 

Pomůcka ve výuce?

Vidíte, že učitel na základní škole si asi tuto hru kvůli jazykové náročnosti se svými žáky zahrát nemůže.... ale proč ne? Není určitě těžké vymyslet své vlastní případy zadané jednoduchým jazykem. Můžete pak řešit jednoduché záhady odehrávající se v Londýně nebo případy spojené se životem školy a žáků, např. kdo ukradl vánoční stromeček ze třídy, co se stalo se psem pana školníka atd. Určitě to bude stát trochu času a kreativního myšlení, ale věřím, že hra na Sherlocka bude děti bavit a dobře si u ní procvičí angličtinu.

 

Celkové hodnocení

221b Baker Street je poměrně hodně oblíbená hra, která se trochu podobá ještě mnohem starší detektivní hře Cluedo. Patříte-li mezi pokročilé angličtináře a máte s kým tuto hru hrát, vřele hru doporučuji, čekají Vás hodiny napětí a zábavy. Pokud se pokročilé úrovni teprve blížíte, je to velmi dobrý způsob, jak si rozšířit slovní zásobu a naučit se číst "mezi řádky". Méně pokročilí si ale asi hru díky její jazykové komplexnosti jak se patří neužijí.

Odkazy:

Angličtina-hry.cz - Zde si můžete přečíst další informace o hře a také si ji zde zakoupit.

BoardGameGeek - Informace o hře Baker Street 221b na stránkách pro fanoušky stolních her. Naleznete zde informace, názory, diskuse, soubory ke stažení a mnoho dalšího.



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

STARTER

SHOPPING LIST - anglická hra pro nejmenší

Recenze výborné anglické hry pro ty nejmenší.
STARTER

SONGBOX Vol.1 - anglické písničky pro nejmenší

Recenze skvělého hudebního DVD s anglickými písničkami pro ty nejmenší.
STARTER

Insey Winsey Spider - anglická hra pro děti

Recenze výborné anglické stolní hry pro děti.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Desková hra 221b Baker Street 4 14925 Od Lamanai2 poslední příspěvek
před 13 lety