Help for English

Časopis Bridge

INTERMEDIATE Vydáno dne 23.06.2013

Recenze časopisu určeného středoškolákům.



Časopis Bridge

Verdikt: 90%

Časopis Bridge

produkt Časopis Bridge
popis časopis, měsíčník, 8× ročně, 24–52 stran
úroveň B1-B2 (Pre-Intermediate – Upper-intermediate)
vydavatel Bridge Publishing House
cena 220–290 Kč za roční předplatné (dle počtu výtisků)

V dnešní recenzi se budeme věnovat ne knize, učebnici či slovníku, ale časopisu – časopisu pro studenty angličtiny, především středoškoláky, s názvem BRIDGE. Na tento časopis jsem narazil již před cca 15 lety jako učitel na gymnáziu a čerpal z něho. Je tedy vidět, že má již na české scéně dlouhou tradici a z rozhovorů s učiteli a studenty je patrné, že je stále velmi oblíbený na obou stranách.

Z tohoto důvodu jsem se rozhodl nejen k této recenzi, ale i k uzavření partnerství mezi našimi stránkami a časopisy Bridge a Gate (o časopisu Gate bude řeč v jiné recenzi). Recenzi se ale pokusím psát co nejvíce z pohledu nezávislého pozorovatele a učitele.

Základní informace

Časopis Bridge je měsíčník vycházející 8× ročně (od září do května, tedy v průběhu školního roku, leden + únor a květen+červen vychází jako dvojčíslo). Počet stran je značně proměnlivý, protože jsou tu různá rozšířená čísla a speciály, ale pohybuje se cca mezi 24–52 stránkami. K časopisu ale patří i další doplňky jako audio CD a různé bonusy pro učitele – ty se dodávají na základě počtu předplacených kusů pro školy.

Již na začátek také zmíním, že se jedná o časopis vzdělávacího charakteru, který neobsahuje reklamy. Nečekají zde žádné celostránkové propagace kosmetických přípravků či zájezdů apod.

Co v časopise najdete

Kompletní ukázkové číslo si můžete prohlédnout zde.

Články

Co člověk od časopisu očekává nejvíce, jsou samozřejmě nejrůznější články. Najdete zde texty psané speciálně pro studenty na úrovni B1 a B2 (tedy na úrovni znalostí studentů středních škol). Většina článků je psána rodilými mluvčími, u každého textu je informace o tom, zda autor je Brit, Američan, Australan apod.) Slovíčka a spojení, která by mohla dělat studentům problémy, jsou v textu označena tučně s indexem odkazujícím na Vocabulary sekci pod čarou. V té potom naleznete přepis výslovnosti daných slov, jejich překlad nebo vysvětlení, upozornění na rozdíly v britské či americké angličtině, poznámky vztahující se k reáliím apod.

Texty jsou aktuální a týkají se současných témat. Nemohou chybět články o anglicky mluvících zemích (ty jsou opravdu bezkonkurenční) ale i texty týkající se kultury, životního prostředí, literatury, hudby, filmu, sportu apod. Najdete zde i rozhovory se známými osobnostmi a další zajímavosti.

Kromě poznámek ke slovní zásobě tu studenti a učitelé k některým článkům naleznou cvičení, úkoly k zamyšlení apod.

History – comics

Komiksy a fotopříběhy

V časopise je i několik komiksových částí. Zasmějete se např. nad klasickým Garfieldem nebo neméně humorným komiksem Mother Goose & Grimm. Komiksovou formou jsou tu zpracovány i nejrůznější kapitoly z amerických dějin. Uvnitř čísla je i jednoduchý ‘cheesy’ fotopříběh, na jaký jsou možná mladí zvyklí z jiných časopisů pro teenagery.

Jazykové okénko

Pravidelnou součástí je i stránka o nějakém jazykovém jevu, idiomech, frázových slovesech, konkrétní slovní zásobě, gramatice apod. Studenti tak mají šanci dovědět se o angličtině něco zajímavého a praktického.

Zkoušky

Časopis Bridge se zaměřuje i na to, aby studentům pomáhal v přípravě na nejrůznější zkoušky. Na prvním místě je maturita. Studentům poskytuje aktuální informace o maturitní zkoušce a její podobě, ukázky písemného testu a dokonce jedno celé dvojčíslo – ‘maturitní speciál’ týkající se kompletně maturity (vychází v lednu).

Kromě zmíněné zkoušky v časopise najdete i informace a ukázky ze zkoušek City & Guilds, nebo cambridgských zkoušek jako KET, PET nebo FCE. V dubnovém vydání 2013 je např. na 12 stránkách kompletní ukázka zkoušky PET.

Soutěže

Studenti se mohou zapojit do nejrůznějších soutěží se zajímavými cenami. Pořádají se zajímavé fotosoutěže, soutěže v psaní apod.

Audio CD

Pro učitele

Školám, které si časopis předplatí ve větším počtu, je zasíláno mnoho bonusů a dárků, jako např. knihy, DVD, diáře apod. Jako doplněk k časopisům jsou pro ně připravena audio CD (celkem 6× ročně) s nahrávkami některých článků, poslechových částí zkoušek, písničkami apod. Dále je tu k listopadovému číslo film na DVD s vysvětlivkami, glosářem a aktivitami pro studenty.

Velmi oblíbenou pomůckou jsou tzv. maturitní karty – obrázky na jedné straně a k nim otázky s textem na straně druhé.

Maturitní karty Bridge

Podrobný výčet bonusů naleznete zde.

Cena předplatného

Při objednání 30 a více kusů vychází jedno roční předplatné na 220 Kč, tedy cca 28 Kč na jedno číslo. Čísla pro učitele a bonusy jsou potom samozřejmě zdarma, poštovné a balné také. Při nižším počtu je cena o něco vyšší. Při objednávce nižšího počtu (1–10 ks) se kromě ceny 290 Kč na rok platí i poštovné a balné ve výši 189 Kč.

Proč Bridge?

Možná se ptáte, proč časopis, když studenti mají učebnici, kterou jen tak tak za jeden školní rok stihneme, nebo proč časopis, když na internetu jsou miliony článků. Sám jsem si podobné otázky pokládal.

  1. Nijak nepochybuji nad kvalitou učebnice, kterou ve výuce používáte. I když se ale autoři snaží v učebnici pokrývat aktuální témata či nadčasová témata, učebnice stárnou. Hlavně Bridge nemá být náhražkou učebnice, ale doplňkem ve výuce. Učitelé s ním mohou pracovat v hodinách, ale studenti jej mohou využívat v rámci domácí přípravy či samostudia.
  2. Článků na internetu jsou sice tuny, ale nalézt takové, které by byly aktuální, kvalitní a navíc psané pro studenty, to dá práci. Vezmeme-li v úvahu, že časopis Bridge je studentům a učitelům servíruje ‘až pod nos’ a navíc s poznámkami, vysvětlením, aktivitami apod., myslím, že není co řešit.

Shrnutí

Na základě zkušenosti s časopisy Bridge a důkladnějšího prostudování posledního ročníku mohu jednoznačně Bridge doporučit. Myslím, že je to všestranný časopis, který uvítají studenti i učitelé. Je praktický, zajímavý, aktuální a především ‘student-friendly’.

Další informace naleznete na oficiálních stránkách časopisu Bridge.



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

PRE-INTERMEDIATE

Časopis GATE

Recenze časopisu určeného studentům na úrovni A1 a A2.
PRE-INTERMEDIATE

Monsterfest!

Pojmy ‘vampire’ nebo ‘dragon’ pro Vás jistě nejsou cizí. Znáte ale další monstra a příšery z různých koutů světa a různých kultur?
PRE-INTERMEDIATE

The USA: You Want it? - We Got It.

Krátké povídání o jednotlivých regionech Spojených států, které pro Vás připravil časopis Bridge ve svém dubnovém vydání.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Časopis Bridge 14 19240 Od Marek Vít poslední příspěvek
před 9 lety