Help for English

Výslovnost: Support, suppose, supply...

PRE-INTERMEDIATE Vydáno dne 14.08.2013

Úvodem bych rád poděkoval skupině Support Lesbiens, která se zasloužila o to, že polovina Čechů vyslovuje slovíčko SUPPORT špatně…



Support, suppose, supply…

Anglické výslovnosti jsme se již věnovali mnohokrát a to, na co se zaměříme dnes, jsme jistě již zmiňovali i jinde. Jedná se o nesprávnou výslovnost skupiny slovíček začínajících na SU-. Tam totiž čeští studenti velmi často chybují. Možná to zapříčinila česká skupina SUPPORT LESBIENS, kterou hezky po česku všichni čtou jako “saport”, což je ovšem špatně. A co je na “saport” špatně?

Je to především slovní přízvuk. O tom, jak důležitý je slovní přízvuk v angličtině, jsme psali v článku Slovní přízvuk v angličtině. Jedním z tvrzení tam je, že slovní přízvuk je v angličtině přinejmenším stejně důležitý (jestli ne ještě důležitější) jako výslovnost jednotlivých hlásek. Špatný přízvuk způsobí, že slovo potom zní úplně jinak a může pak dojít k tomu, že si lidé nerozumí.

Zkuste si to. Vyslovte nejdříve hezky česky “saport” a potom si poslechněte nahrávku support/sə'pɔ:t/. Přijde vám, že se tyto dvě varianty výslovnosti podobají? Slovo správně vyslovené zní úplně jinak, než jeho počeštěná varianta à la Support Lesbiens.

Podívejme se spolu na slovníkový přepis výslovnosti:

support

Hlavní jsou tu pro nás první tři znaky. Žádné “sa” ale //, za kterým následuje značka přízvuku. Přízvuk je tedy na druhé slabice. První slabika je nepřízvučná, nevýrazná. To, co bychom měli ze slova slyšet především, je konec, tedy /pɔ:rt/ (v britské angličtině /pɔ:t/). Ještě lépe bychom si měli slovo přepsat takto:

support

První slabika je tam, jen aby se neřeklo. Druhá, ta je důležitá, výrazná, silná. Na tu je ucho anglicky mluvícího člověka naladěno. Na tu čeká. Podle té slovo support v plynulé řeči pozná.

Další slovíčka

Slov s přízvukem na druhé slabice je v angličtině spousta, např.: hotel/həʊ'tel, believe/bɪ'li:v/, advice/əd'vaɪs/ a tisíce dalších. V článku se chceme ale zabývat jen těmi začínajícími na su-. Po vzoru ‘saportu’ totiž lidé vyslovují špatně i další podobná slovíčka. Podívejme se tedy na tři z nich.

suppose

Ani slovo suppose/sə'pəʊz/ nezačíná slabikou “sa” ale // a přízvuk (důraz) je na druhé slabice. To samé je u dalších tvarů slova jako supposed, supposing apod. O slovíčku suppose se dočtete více v článku Vazba “BE SUPPOSED TO”.

supply

Další slovo je supply/sə'plaɪ a odvozené supplier/səp'laɪə – i zde se vyslovuje s přízvukem na druhé slabice.

surprise

V české reklamě na Kinder Surprise sice uslyšíme “SURprais”, ale správně je samozřejmě přízvuk na druhé slabice, tedy surprise/sə'praɪz. Určitě jste již v nějakém americkém filmu slyšeli zvolání surPRISE! (když někomu uspořádají narozeninovou párty jako překvapení).



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

ELEMENTARY

Slovní přízvuk v angličtině

Článek o tom, jak je důležitý přízvuk v angličtině a jak se přízvuk učit.
INTERMEDIATE

Slovní přízvuk: britský vs. americký

Víte, že je spousta slov, u kterých je slovní přízvuk v britské a americké angličtině na jiné slabice?

INTERMEDIATE

Slovní přízvuk: geography, biology, democracy...

Pozor na slovní přízvuk ve slovech končících na -logy, -cracy, -metry, -graphy, -gamy…

Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Výslovnost: Support, suppose, supply... 8 8564 Od Pavel Jelínek poslední příspěvek
před 10 lety