Help for English

Oyster Card (cestování v Londýně)

ALL LEVELS Vydáno dne 15.10.2015

Plánujete cestu do Londýna? Pak si určitě nezapomeňte pořídit “ústřicovou kartu”. A pokud žádnou cestu neplánujete, můžete si přečíst dnešní článek už jen z pohledu rozšíření vašich znalostí britských reálií.



Oyster Card

Pokud jste už někdy navštívili Londýn, určitě jste se s “ústřicovou katou” setkali. Možná jste si ji i pořídili, možná ji máte doma pro budoucí cesty. Pokud ale návštěvu Londýna teprve plánujete, příjdou vám dnešní informace jistě vhod.

Proč “oyster”

Jak se dozvíte v tomto článku, Oyster karta funguje jako chytrá jízdenka na městskou dopravu v Londýně. Proto mnohé zarazí, že se jmenuje zrovna oyster, což je ústřice.

To byl však právě cíl společnosti TfL (Transport for London): chtěli jméno, které nebude asociovat dopravu. Navíc je zde symbolika ústřice samotné – robustní obal a uvnitř perla. A v neposlední řadě se mnoha lidem vybaví věta “The world is my oyster”, která sice v doslovném překladu TTT *1 nám zní asi divně, ale znamená to, že nám leží celý svět u nohou, že máme neomezené možnosti.

Oyster card byla představena v roce 2003, kdy měla v porovnání se současností omezenější použití. Neustále se však zlepšuje a například v roce 2012 bylo 80% všech cest londýnskou městskou dopravou realizováno právě za použití Oyster card.

Toto číslo je v současnosti pravděpodobně ještě vyšší, protože například v husté síti londýnských autobusů nemůžete od loňska platit ani hotově ani pomocí jízdenky. Je nutné mít Oyster card nebo bezkontaktní platební kartu (více níže).

Jak si kartu obstarat

Tuto kartu můžete sehnat na mnoha různých místech. Není třeba si ji jakkoli registrovat, takže si ji zakoupíte, dobijete a můžete cestovat.

Kartu je nejjednodušší zakoupit na těchto místech:

  • informační okénko londýnského metra
  • síť asi 4000 novinových stánků
  • speciální automaty

Počet automatů se stále zvyšuje, ale pokud žádný nenajdete, můžete zajít do jednoho z označených obchodů s novinami, který najdete na každém rohu. Pokud máte blízko zastávku metra, ve vestibulu hledejte okénko s informacemi. Někdy však nemají otevřeno, jako například zde:

Za kartu zaplatíte zálohu 5 liber, která je ale vratná v plné výši. Většina cestujících si ji však nechá jako malý suvenýr nebo na budoucí cesty do Londýna. Karta totiž (zatím) nemá žádnou dobu expirace.

Před nedávnem byl představen koncept Visitor oyster card, který cílí na turisty. Má své výhody i nevýhody. Stojí jen 3 libry, ale tato částka je nevratná. Koupit kartu a vrátit nevyužitý kredit je také trochu složitější, protože musíte navštívit jedno ze sedmi návštěvnických center (seznam zde). Běžná oyster karta se dá pořídit i vrátit ve většině vestibulů metra.

Travel Oyster card si ovšem můžete objednat předem online zde a nechat si ji poslat poštou domů. Za dopravu zaplatíte ale dalších 3,25 liber.

Líbivý je její vzhled (na rozdíl od běžné karty je barevná) a taky fakt, že některá místa v Londýně vám při předložení této karty nabídnou slevu (více zde). Obě karty jinak fungují stejně. Brožuru k Visitor oyster card si můžete stáhnout zde.

Jak kartu dobít

Částka tří nebo pěti liber není patba za jízdné, proto si kartu musíte dobít (top up). První dobití probíhá při pořizování karty, kdy můžete prodavači v trafice či zaměstnanci metra říct například:

I'd like an oyster card with a five-pound top-up.

Za tuto transakci zaplatíte 10 liber v případě, že si pořizujete běžnou kartu. Záloha 5 liber vám ale může být na konci návštěvy Londýna zaplacena zpět, pokud kartu vrátíte.

V případě žádosti o visitor oyster card zaplatíte jen 8 liber, ale na konci návštěvy si kartu necháte.

Po vyčerpání nabitého kreditu si můžete kartu dobít v automatu jakékoli stanice metra. Stačí kartu přiložit na žlutou čtečku. Objeví se vám zbývající kredit a vy si můžete navolit, zda chcete navýšit kredit o 5,10,15 nebo více liber.

Platit se dá mincemi, bankovkami (jen některé automaty) nebo platební kartou. Na konci transakce však nezapomeňte kartu opět přiložit ke čtečce, aby se na ni zakoupený kredit nahrál. K tomu vás ostatně vyzve i samotný automat.

Jak kartu používat

Při jízdě londýnskou městkou dopravou pravděpodobně nejčastěji využijete metro nebo autobus.

metro:

Před vchodem do metra narazíte na turniket (ticket barrier), kam musíte na žlutou čtečku přiložit vaši kartu. Toto se označuje touch in. Pak můžete neomezeně používat síť metra, ale při výstupu z podzemí vás opět zastaví turniket a bude vyžadovat přiložení kartu. Toto se označuje touch out.

Na malém displeji u žluté čtečky pak zjistíte, kolik vás cesta stála a jaký máte na kartě zůstatek. Metro je však plné lidí a průchod přes turniket je dosti hektický, navíc je displej často špatně viditelný. Pokud vás zajímá aktuální zůstatek, najdete si v horním vestibulu metra v klidu automat, kam kartu přiložíte a na velkém displeji zjistíte, co potřebujete.

autobus:

V autobusu funguje karta podobně. Vstupuje se předními dveřmi (u nových autobusů i zadními), kde je opět žlutá čtečka. Kartu přiložíte (touch in) a na displeji uvidíte, kolik vás stojí tato cesta a taky zůstatek. Při výstupu z autobusu pak již kartu nikam nepřikládáte. Pokud přestupujete na jiný autobus, musíte opět zaplatit.

Pozn.: pokud váš stávající kredit na oyster kartě není na jízdu autobusem dostačující (máte zůstatek méně než 1,50 liber), řidič vás pustí do vozu. Z přístroje u něj vám však vyjede lístek s informací o tom, že jste v mínusu a musíte si před další jízdou dobít kredit

Výhody karty

Základy použití jsme si tedy již objasnili. Teď si řekneme něco o tom, proč si vlastně kartu pořizovat. Ač to tak dříve neplatilo, dnes se při využití městských autobusů bez karty neobejdete, takže je to vlastně nutnost. Rozhodně není praktické ani ekonomické cestovat pouze metrem, autobus tedy určitě využijete.

Kdybyste si Oyster card nepořídili, museli byste jezdit pouze metrem a cena jízdenky je dosti vysoká. V porovnání s platbou pomocí Oyster card zaplatíte při koupi jízdenky v automatu někdy až o 50% více, než byste zaplatili kreditem z vaší oyster karty.

Nespornou výhodou této karty je ale určitě tzv. fare cap nebo fare capping (volně přeloženo jako uzavření jízdného). Ukážeme si to na příkladu:

Ráno vstanu a vím, že chci cestovat metrem. Nevím však, kolik jízdenek si pořídit. Za jednu jízdu metrem (v zóně 1–3) zaplatím při koupi jízdenky 4,80 liber. Pokud však použiji Oyster card, jedna jízda mě bude stát 2,30 liber v zóně 1 TTT *2. Už při první jízdě je tedy rozhodně výhodné zaplatit pomocí oyster.

Pokud budu ale jezdit vícekrát, budu sice dále platit pomoci oyster karty, ale výše jízdného na jeden den se “uzavře” na částce 6,40 liber. Za dvě jízdy v zóně 1 tedy zaplatím 4,60 liber TTT *3, ale za třetí jízdu už jen 1,80 liber TTT *4 a další jízdy mám ten den zdarma.

Pozn.: Londýnské metro je rozděleno na 6 zón a ceny jízdného i cappingu jsou u přejezdu přes více zón vyšší, ale oyster se vždy jednoznačně vyplatí.

Výše zmíněný příklad platí pro jízdu samotným metrem nebo metrem společně s autobusem. Pokud bych jezdil jen autobusem, cena za dopravu za den se zastaví na částce 4,40 liber. Cena za jednu jízdu autobusem je 1,50 liber. Pokud pojedu dvakrát, zaplatím 3 libry, při třetí jízdě už jen doplatím 1,40 liber a dále jezdím zdarma.

Pozn.: Capping nefunguje od půlnoci do půlnoci, ale od 4,30 do 4,29 následují­cího dne.

Zajímavostí je také tzv. hopper fare, což znamená, že můžete zaplatit jednou a jet dvěma spoji. Pokud zaplatíte jízdu v jednom autobuse, jízdu dalším autobusem máte zdarma, pokud druhou jízdu započnete nejpozději do jedné hodiny po započetí jízdy předchozí. V druhém autobuse sice opět přiložíte kartu, ale žádná částka se vám neodečte.

Nevýhody karty

Karty Oyster a Visitor oyster jsou obecně velice výhodné a pokud cestujete do Londýna na kratší dobu, není pohodlnější a levnější alternativa.

Pokud však zůstanete v Londýně 7 a více dnů, přestává být Oyster výhodnou alternativou. Funguje na ní sice denní capping (tedy maximální útrata za den), ale na více dnů se vyplatí zajímat se i o alternativy. Jsou v podstatě dvě:

  • Contactless = placení bezkontaktní platební kartou (podrobnosti níže)
  • Travelcard = jízdenka

Travelcard existuje na jeden den nebo týden (nebo měsíc či rok). Jednodenní se rozhodně nevyplatí, ale týdenní už ano. Dříve se jednalo vždy o papírovou jízdenku, dnes je papírová ale už jen jednodenní. Pokud chcete týdenní Travelcard, bude vám nahrána na Oyster card. Pokud máte svoji starou Oyster, zaplatíte pouze jízdné na týden (32,10 liber). Pokud Oyster nemáte, musíte si ji pořídit za vratnou zálohu 5 liber.

Pak vlastně cestujete s kartou Oyster, ale máte na ní týdenní jízdné a o více se nestaráte. Pozor! Toto platí pouze u běžné Oyster karty. Na Visitor oyster si týdenní Travelcard nahrát nemůžete.

Pokud platíte jízdné přikládáním svojí bezkontaktní platební karty (více v textu níže), vztahuje se na vás týdenní capping a ten je stejný jako cena Travelcard na jeden týden.

Pozn.: Tyto informace platí pro rok 2015. Je dosti pravděpodobné, že týdenní capping bude představen v budoucnu i u Oyster ka­ret.

Vrácení karty / kreditu

Když je vaše návštěva Londýna u konce a na kartě vám zbyl nevyužití kredit, můžete si ho nechat vrátit v okénku s informacemi v jakékoli stanici metra. Samotnou kartu si můžete nechat nebo ji vrátit taky a získáte zpět zálohu 5 liber.

Pozn.: Pokud plánujete někdy v budoucnu další cestu do Londýna, kartu i se zůstatkem si můžete nechat na příště.

Registrace karty

Pokud chcete, můžete si vaši oyster kartu zaregistrovat zde. Díky tomu pak uvidíte online historii vašich cest a pokud byste ji ztratili, nepřijdete o vložený kredit. Samozřejmostí je také přehled o momentálním kreditu, který máte k dispozici.

Contactless

Novinkou posledního roku je možnost používat místo Oyster card vaši běžnou bezkontaktní platební kartu, pokud vám vaše česká banku takovou možnost nabízí. Když se zde zaregistrujete a vložíte informace o vaší platební kartě, nemusíte si v Londýně pořizovat už žádnou kartu k jízdě městskou dopravou. Místo oyster karty přiložíte na čtečku vaši bezkontaktní platební kartu.

Obrovská výhoda je ta, že se nemusíte starat, kolik je váš zbývající kredit. Vše ostatní je stejné, takže i při použití vaší bezkontaktní karty se na vás vztahuje denní limit maximální platby za městkou dopravu (capping).

Pro ty, kteří jedou do Londýna na týden a déle, také může být zajímavé, že při placení bezkontaktní platební kartou funguje capping nejen na den (jako u Oyster a Travel oyster), ale také v rámci týdne. Za týden zaplatíte jen 32,10 (i když by to mělo být 7×6,40=44,80). Podrobné informace najdete zde.

Pozn.: Společnost TfL nemůže garantovat, že bezkontaktní karty ze zahraničí budou bez problémů fungovat. Proto doporučujeme si kartu zaregistrovat a zkusit při příjezdu do Londýna první jízdu za použití vaší platební karty. Pokud karta bude fungovat, nemusíte dále nic řešit. Pokud by byl problém, můžete si až potom na místě pořídit Oyster Card. Karta by však měla fungovat. Poznámka o možných problémech na stránkách TfL je spíše formalita.

Transport for London (TfL)

Na závěr je dobré zmínit webou stránku, která se vám na cestách Londýnem bude jistě hodit. Jedná se o stránku tfl.gov.uk, což je oficiální web londýnské městské hromadné dopravy.

Zde najdete detailní informace o spojích a cenách, ale také podrobné mapy. Svoji oyster kartu či platební kartu pak registrujete právě tam.

Na stránkách také zjistíte další informace k cestování londýnskou MHD. Tento článek totiž obsahuje jen základní informace pro ty, kteří si chtějí udělat na pár dnů výlet do Londýna.

Překlad:
  1. Svět je moje ústřice
  2. 2,90 v zoně 1–2
  3. 2 × 2,30
  4. 6,40–4,60


Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

ALL LEVELS

London 2FOR1 (sleva na atrakce v Londýně)

Plánujete cestu do Londýna a chcete ušetřit? Přečtěte si článek o programu “dva za cenu jednoho”.

ALL LEVELS

Quiz: The United Kingdom

Kvíz, ve kterém si otestujete své znalosti týkající se Spojeného království.
ELEMENTARY

The United Kingdom vs. Great Britain

Víte, jaký je rozdíl mezi Spojeným královstvím a Velkou Británií? A jak do toho zapadá Irsko? Pojďme si vše ukázat na mapě.

Copyright info:

Travel for London
Wikipedia
PixaBay
Roman Svozilek

Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Oyster Card (cestování v Londýně) 27 26483 Od Kateřina Meyer poslední příspěvek
před 7 lety