Help for English

YouTube angličtina pro zahrádkáře

INTERMEDIATE Vydáno dne 23.02.2015

Pokud rádi zahradničíte, zkuste spojit tuto zálibu se studiem angličtiny. Dnes nabízíme několik zajímavých YouTube kanálů pro zahrádkáře.



Server YouTube může být velice užitečný pomocník při studiu angličtiny. Na našem webu najdete ostatně i seriál Angličtina na YouTube. YouTube kanály v těchto článcích se zaměřují primárně na studenty angličtiny. My si dnes však ukážeme několik kanálů, které se studiem angličtině zdánlivě vůbec nesouvisí.

Jsou to totiž kanály, které si kladou za cíl podělit se s ostatními o zkušenosti s pěstováním vlastních plodů na své zahradě, balkóně či terase. Tito zahradníci jsou Angličani nebo Američani a to nám “hraje do karet”.

Když se učíte angličtinu, je velice důležité snažit se tímto jazykem “obklopit”, propojit ho s vaším každodenním životem a taky s vašimi koníčky a zálibami. V naší sekci tipy a triky najdete spoustu rad, jak toho docílit i v českém prostředí.

Mezi takové aktivity jistě patří sledování filmů nebo seriálů v angličtině. My si sem ale ještě přidáme sledování krátkých videí (třeba na serveru YouTube), která jsou pro vás z nějakého důvodu zajímavá. Nejčastěji tedy propojují vaši snahu zdokonalit si angličtinu a nějaký váš koníček.

Dnešní článek se tedy bude věnovat koníčku zahradničení, ale v tomto seznamu nejlepších videí budeme pokračovat i v budoucnu u jiných koníčků.

Pozn.: Pokud neznáte moc dobře anglickou slovní zásobu kolem zahradničení, doporučujeme nejprve článek Gardening 101.

Dejme tedy slovo zahradníkům, kteří provozují již řadu let video kanály, kde se dozvíte mnoho užitečného a navíc si procvičíte angličtinu. Pro přesměrování na video kanál stačí kliknout vždy na úvodní logo.


Američan Gary Pilarchik provozuje svůj video kanál již tři roky a nová videa přidává velmi často. Věnuje se hlavně pěstování zeleniny, ale najdete zde i velice srozumitelná a podrobná videa o pěstování obecně – velice podrobně vám poradí třeba i s výběrem správného substrátu nebo hnojiva. Jeho videa patří na YouTube k těm nejlepším.

Mluví srozumitelnou angličtinou a jelikož si je vědom, že jeho videa sledují i nerodilí mluvčí, často svoje rady během videa opakuje, a navíc to nejdůležitější se vždy ještě objeví v psané podobě v rámečku ve videu. Autora na videích většinou neuvidíte, protože je kamera zaměřena na to, co právě popisuje – videa jsou tedy značně demonstrativní a vizuálně snadno pochopitelná.

Pro zahrádkáře začátečníky navíc otevřel nedávno nový kanál, kde popisuje to nejzákladnější.

Zde se například můžete podívat na základy předpěstování rajčat:


Američanka CaliKim provozuje svůj kanál již tři roky a najdete u ní rady všeho druhu. Mluví srozumitelnou angličtinou a je vždy středobodem každého videa, proto k porozumění pomůže určitě i odezírání.

Pro začátečníky (jak v zahradničení tak i v angličtině) je určitě vhodné zaměřit se na její nový projekt First Garden Series, kde vás provede krok za krokem výsevem a výsadbou vašich prvních rostlinek.

Tento projekt začal sice již na začátku tohoto roku, ale jelikož je autorka z Kalifornie, kde je pochopitelně tepleji, můžete se řídit těmito videi s několikatýdenním zpožděním, takže je stále čas.

Zde je představení jejího seriálu pro začátečníky:


Autor kanálu MIGardender = Am I Gardener TTT *1 začal s videi již před čtyřmi lety. Je to mladý Američan, který má srozumitelnou angličtinu.

Najdete zde opět rady všeho druhu hlavně k bio zahradničení. Zde je jeho aktuální video o tom, jak nejlépe uchovávat semínka:


Zahradnická videa nedělají ale pochopitelně jen Američani. Brit Mark Abbott Compton už dva roky provozuje kanál Learn how to garden. Je to starší pán s pěknou srozumitelnou britskou angličtinou.

Pokud jde o obsah, je velice podobný předchozím: najdete zde spoustu užitečných tipů, jak pěstovat ovoce a zeleninu na zahradě nebo v nádobách. Také zde občas najdete recenze na zahradnické produkty, které se občas dají pořídit i z České republiky.

V následujícím videu se můžete podívat, jak pěstovat ředkvičky:


Kanál Allotment Diary TTT *2 provozuje již pět let Brit ze severu, proto pro někoho může být jeho angličtina složitější na porozumění.

Jestli mu bez problému rozumíte, si můžete ověřit třeba na videu o pěstování brambor v nádobách:


Kanál The Horticultural Channel je dílem více Britů, ale nejobsáhlejší je sekce Sean's Allotment Garden.

Sean nabízí v současnosti téměř stovku užitečných videí pro zahrádkáře (i pro angličtináře). I jeho angličtina může být pro někoho “výzvou”.

Podívat se můžete například na jeho rozjímaní nad tím, co bude letos pěstovat:


Kanál Huws Nursery provozuje již tři roky mladý Brit. I jeho angličtina může být (zvláště pro začátečníky) obtížnější na porozumění.

Zde se můžete podívat, jak zjistit typ vaší půdy na zahradě:


Kanál eHow Garden běží již šest let a video rady vám dává více autorů. Několik měsíců ale bohužel nebyl aktualizován.

V následujícím videu se můžete podívat, jak roubovat růže:


Kanál Suburban Homestead TTT *3 patří mezi novější (běží jen jeden rok). Jejich novější videa jsou však vyráběna velice profesionálně a často i vtipně a určitě stojí za zhlédnutí.

Zde se můžete třeba podívat na pěstování salátu:


Kanál Growing Wisdom TTT *4 provozuje již sedm let Američan Dave Epstein.

Na následujícím videu se můžete podívat, jak se starat o zahradu v zimě:


Kanál Khang Starr provozuje Američan s velice příjemnou angličtinou, takže jeho videa můžeme doporučit i mírně pokročilým studentům.

Zde se můžete podívat na jeho video ze série o pěstování paprik:


Kanál QuickCrop TTT *5 je doprovodný kanál stejnojmenného britského eshopu. I zde najdete spoustu užitečných informací, které mohou být pro českého zahrádkáře něčím novým.

Zde je video o square foot gardening, tedy zahradničení na stopách čtverečních:


Kanál BrightGreenThumb je zajímavý tím, že se zaměřuje na různé pokusy a porovnávání produktů vhodných pro zahrádkáře.

Zahraniční eshopy jsou plné podpůrných prostředků a vychytávek, které vám mohou až zdvojnásobit úrodu, ale ne vše funguje tak, jak tvrdí prodejci. Zmíněné produkty jsou v našich obchodech většinou nedostupné, ale tento kanál porovnává a testuje i obecné zahradnické postupy.

Zde se můžete například podívat na porovnání pěstování v hlíně, kokosovém vláknu a hydroponii:


subscribe

U každého kanálu i videa najdete tlačítko subscribe (v české verzi odebírat). Pokud máte na YouTube účet, určitě se hodí tuto možnost využít. Budete mít totiž přehled o všech svých oblíbených kanálech, ale hlavně o nových videích, která autoři připravili.

sledování offline

Pokud nemáte možnost stálého připojení k internetu, nebo si chcete třeba video stáhnout a pouštět v jiném zařízení (například mobilním telefonu, kde je přehrávání online náporem na data), v mnoha prohlížečích najdete speciální přídavné funkce (add-on) a po jejich nainstalování se vám pod videem na Youtube objeví ikonka “stáhnout”, kde je dokonce často možnost stáhnout video v různé kvalitě, nebo stáhnout případně jen zvuk ve formátu MP3.

Překlad:
  1. Jsem já zahradník
  2. allotment = pozemek, parcela, ale taky zahrada
  3. Příměstská usedlost/hospo­dářství
  4. Znalosti o pěstování
  5. rychlá úroda/sklizeň


Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

UPPER-INTERMEDIATE

GARDENING (vocabulary)

Slovíčka z oblasti zahradničení

UPPER-INTERMEDIATE

GARDENING (základy zahradničení)

Je tady jaro a proto si pojďme projít užitečná slovíčka spojená se setím, sázením, zaléváním a hnojením. Prostě takové základy každého zahrádkáře.

ALL LEVELS

YouTube pro učitele

I učitelé mohou využít v hodinách YouTube. Dnes si ukážeme pár tipů, jak pomocí tohoto serveru oživit hodiny angličtiny.

Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno YouTube angličtina pro zahrádkáře 1 4519 Od Anna poslední příspěvek
před 9 lety