Help for English

Výslovnost: work, word, worse, worth

PRE-INTERMEDIATE Vydáno dne 23.08.2017

Velice častá výslovnostní chyba nejen začínajících studentů. Umíte tato slovíčka správně přečíst?



Výslovnost “wor-”

V angličtině je několik základních slovíček, která začínají “wor-” a studenti poměrně hodně chybují v jejich výslovnosti. Základní problém je výslovnost tohoto fonetického znaku:

Tento zvuk zní tak, jako kdybychom se zamysleli či váhali, co řekneme. V americké angličtině (a mnoha dalších variantách angličtiny) se tento zvuk mísí ještě se souhláskou R (která v angličtině “nedrnčí”, takže zde spíše pouze zabarvuje zvuk samohlásky).

Všechna následující základní slovíčka se vyslovují na začátku v britské angličtině /wɜ:/ a v americké /wɜ:r/, ale studenti často vyslovují chybně /wɔ:/ nebo /wo/.

  BrE: AmE:
work/'wɜ:k/ /wɜ:k/ /wɜ:rk/
word/'wɜ:d/ /wɜ:d/ /wɜ:rd/
world/'wɜ:ld/ /wɜ:ld/ /wɜ:rld/
worse/'wɜ:s/ /wɜ:s/ /wɜ:rs/
worth/'wɜ:θ/ /wɜ:θ/ /wɜ:rθ/
worm/'wɜ:m/ /wɜ:m/ /wɜ:rm/

Pojďme na to ale z jiné strany a podívejme se třeba na slovíčko bird/'bɜ:d/. Zde se také vyslovuje /ɜ:/, ale tady studenti většinou nechybují. Opravdu jen začátečník by zde vyslovoval chybně /bɪ:rd/ nebo /rd/. Správná výslovnost je /bɜ:d/ nebo /bɜ:rd/.

Je to dáno jednoduše tím, že chybná výslovnost /wo/ přijde studentům naprosto v pořádku (a to nejen proto, že v češtině používáme třeba slůvko WORD ve spojení s textovým editorem). Pak mají obrovský problém se toho zbavit. Mnozí z nich na tuto chybu nejsou upozorněni a táhnou si ji až do hodně pokročilé úrovně angličtiny.

Může také dojít k jiné poměrně “absurdní” situaci. Podívejte se na slůvka work/'wɜ:k/ a walk/'wɔ:k/. Možná si řeknete, že tato slova se nemohou plést, jenže…

Ve slově walk se nevyslovuje L. Ve slově work se v britské angličtině nevyslovuje R (jako ostatně v mnoha dalších slovech). Pokud se tedy budete snažit o nevyslovení R a špatně vyslovíte /ɜ:/, může se stát, že slůvko work vyslovíte špatně /wɔ:k/, místo správného /wɜ:k/, a řeknete nechtěně walk.

I walk in Prague. /wɔ:k/
work in Prague. /wɜ:k/

Je toho víc…

Výslovnost /ɜ:/ najdete často u krátkých slov, která obsahují samohlásky o, i nebo u následované souhláskou r. Příklady výše jsou z kategorie -or-.

Slůvko bird, ve kterém se tolik nechybuje, pak patří do kategorie -ir-. Výslovnost některých dalších je dobře známá, ale jiná přece jen (hlavně začátečníkům) dělají problémy.

Patří sem například méně problematická slova jako first/'fɜ:st/, third/'θɜ:d/, thirsty/'θɜ:sti nebo girl/'gɜ:l/, ale i problematičtější stir/'stɜ:/, dirt/'dɜ:t/, shirt/'ʃɜ:t/, skirt/'skɜ:t/, circle/'sɜ:kl/, thirty/'θɜ:ti/ nebo thirteen/ˌθɜ:'ti:n­/.

Poslední “záludná” kategorie jsou slůvka s -ur- uprostřed. Nejznámější problém je asi slůvko turn/'tɜ:n/. Patří sem dále třeba nurse/'nɜ:s/, purple/'pɜ:pl/, burn/'bɜ:n/, surf/'sɜ:f/ nebo church/'tʃɜ:tʃ/.

Další článek o výslovnosti /ɜ:/ si můžete přečíst zde.

Závěr

Závěrem lze říct snad jen to, abyste se snažili neignorovat některé fonetické znaky. Právě znak /ɜ:/ je pro mnohé začátečníky záhadou, tak ho často ignorují. To je však chyba, protože tento zvuk najdete i u základních slovíček. Třeba slova word a work použije i začátečník opravdu často.



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

INTERMEDIATE

Test: WORTH

Otestujte si, jak umíte pracovat se slovíčkem WORTH.
STARTER

GO TO WORK vs. GET TO WORK

Tato dvě spojení mnozí začátečníci považují za stejná či podobná. Opak je však pravdou.
INTERMEDIATE

Slovíčko WORTH

Pro někoho možná záludné, ale určitě užitečné, slovíčko “worth”.

Komentáře k článku

K článku nejsou zatím žádné komentáře

Přidat komentář