BUSINESS ENGLISH - Introduction

Vydáno dne 04.01.2009

Úvod k našemu novému kurzu obchodní angličtiny.



Course Map (mapa kurzu)

Business English

INTRODUCTION

Tímto článkem začíná na stránkách Help for English nový projekt a to kurz obchodní angličtiny pod názvem Business English, který si klade za cíl seznámit vás s obraty, které pro vás mohou být užitečné jak v práci, tak třeba při hledání nového zaměstnání.

Budete se zde učit nová slovíčka, fráze a vazby, popřípadě oživovat již dávno zapomenuté. Nebudou chybět témata jako životopis, pracovní inzerát, obchodní dopisy, e-maily, telefonáty, pohovory, prezentace, grafy, jednání, obchodní zkratky, řešení problémů a stížností apod. Také nezapomeneme na ‘lehčí’ témata jako jsou například služební cesta, pobyt v hotelu, nebo večeře v restauraci.

Úroveň bude pre-intermediateintermediate, takže se budeme soustřeďovat na pojmy, které zvládnou (nebo by měli zvládnout) středně pokročilí studenti. To však neznamená, že by zde nenašli praktické obraty i pokročilí studenti. Na druhou stranu tato úroveň již předpokládá určitou znalost angličtiny, proto zde nenaleznete kompletní překlad celého textu, jen částí, které jsou důležité z pohledu obchodní angličtiny.

Forma bude trochu netradiční. V první lekci se seznámíme s Michaelem Skodou, který vás bude provázet většinou článků. Michael byl nucen opustit současné zaměstnání a hledá si novou práci. Jelikož si chce také zdokonalit znalost angličtiny, kterou má již nyní na slušné úrovni, rozhodne se hledat práci ve Velké Británii. Jestli se mu to podaří a co ho na jeho cestě čeká, se dozvíte v příštích lekcích našeho seriálu.

struktura kurzu

Kurz bude rozdělen do lekcí tematicky zaměřených. Ke všem lekcím se pohodlně dostanete z hlavního menu, kde vás ikona odkáže na mapu kurzu. Mapu kurzu také naleznete vždy nad každý článkem v logu Business English.

Lekce budou obsahovat následující kapitoly (modré = každá lekce, černé = občasníky). První lekce bude však pouze úvodní a proto kratší.

STORYLINE

Každou lekci začneme příběhem na pokračování, kde nahlédneme do Michaelova (pracovního) soukromí a zjistíme, co je u něj nového. Text bude psán jako deník. Vždy se bude jednat jen o malý posun v ději.

WORD and PHRASE ANALYSES

V další části si pak rozebereme jednotlivá slovíčka a obraty, které budou v Michaelově úvodním příběhu podtrženy. Někdy půjde jen o překlad, jindy půjde o rozbor slova nebo obratu s dalšími příkladovými větami. Také si zmíníme i jiné vazby, které by se daly v danou situaci použít. Občas se v příkladové větě pod textem objeví důležité slovíčko, které stojí za povšimnutí a nebylo v samotném příběhu. Bude také podtrženo a hned vzápětí stručně vysvětleno.

Jelikož se v této sekci budete setkávat s velkým množstvím slovíček, která budou více či méně rozebrána, součástí mapy kurzu bude i tzv. Word Bank, kde najdete seznam všech výrazů, které byly v dané sekci rozebrány. Budou seřazeny abecedně vždy do sloupců podle čísla lekce. Budete tak mít praktický přehled o tom, kdy se které slovíčko důkladně probíralo, a budete si jej moci rychle vyhledat.

ONLINE VOCABULARY

Po kapitole slovních rozborů najdete v mapě kurzu v každé lekci také část Online Vocabulary, která vám připomene nejužitečnější slovíčka této lekce a budete si moci online otestovat, zda si je pamatujete správně.

TIPS and TRICKS

V této části se zaměříme na konkrétní téma dané kapitoly a zmíníme si jednoduché tipy. Například si řekneme, jak by měl vypadat inzerát nabízející práci, jak obchodní dopis, nebo třeba co vše by měl obsahovat správný životopis.

TESTS and QUIZZES

V každé lekci naleznete většinou čtyři testy. Po kapitole WORD and PHRASE ANALYSES naleznete WORD QUIZ A (jednodušší) a WORD QUIZ B (pokročilejší), ve kterých si otestujete slovíčka a vazby ze slovních rozborů.

Na konci každé lekce pak naleznete další dva testy – jednodušší TEST A (úroveň pre-intermediate, nebo intermediate) a pokročilejší TEST B (úroveň intermediate, nebo upper-intermediate). Budete si v nich moci různými způsoby procvičit, co jste se již s Michaelem naučili.

SUMMARY TEST

Vždy po pěti lekcích naleznete souhrnné testy shrnující již probraná slovíčka a vazby. I zde budou vždy testy dva (test A – jednodušší / test B – pokročilejší)

BOOK REVIEW

Jako občasník naleznete v kurzu také recenze učebnic, cvičebnic a slovníků, které jsou zaměřeny na obchodní angličtinu.


Doufáme, že se díky tomuto projektu budete lépe orientovat v anglické pracovní problematice, nebo si prostě jen ujasníte i oživíte praktické obraty obchodní angličtiny. Pochopitelně budeme rádi za jakékoli připomínky, nápady či náměty, jak tento kurz ještě zlepšit.

Přepis bublinkové nápovědy: