Trip Advisor (Cestovní poradce)

Vydáno dne 27.02.2010

Světoznámé stránky tripadvisor.com, kde najdete nejen recenze obrovského množství hotelů, ale můžete si zde objednat letenky, nebo zjistit, co stojí za vidění v cíli vaší cesty. Navíc jsou v angličtině, takže můžete spojit příjemné s užitečným.



 
 
 

Stránky www.tripadvisor.com nejsou u nás moc známé, ale rozhodně stojí za prohlédnutí. Jak už jejich název napovídá, jde skutečně o velice kvalitního ‘cestovního rádce’.

Jedná se o asi nejznámější cestovatelskou komunitu s více než 25 miliony návštěvníků měsíčně a 15 miliony registrovaných čle­nů.

Jak vidíte v náhledu úvodní stránky níže, můžete zde brouzdat recenzemi světových hotelů, můžete si objednat letenky, zjistíte, která restaurace stojí za návštěvu, či která atrakce nebo památka je oblíbená mezi návštěvníky.

 
 

Tyto stránky mají mnoho světových mutací (viz náhled vlajek níže), ale česká zatím neexistuje. Možná proto se o nich u nás zatím moc neví. Jelikož jsme však na stránkách Help for English, angličtina by pro většinu z vás nemusela být problém, a když už nic jiného, můžete cestovat takzvaně ‘prstem po mapě’ a rozšířit si slovní zásobu, pokud jde o cestování.

 

Jak se na stránkách orientovat


Na úvodní straně najdete hlavní okno ‘Plan the perfect trip’ (naplánujte si skvělou cestu), kde je několik podsekcí (některým se budeme věnovat podrobně později). Najdete zde následující sekce:

My si podrobně ukážeme ty nejoblíbenější.

 

Hotels ######

Asi nejznámější část stránek tripadvisor.com (tripadvisor.co.uk) jsou recenze hotelů. Stránky v podstatě začínaly hlavně s tímto projektem. Obrovské rozšíření i do jiných oborů nastalo až v posledních letech.

V zásadě máte dvě možnosti:

- Mám vybraný hotel
a zajímá mě, jak jej hodnotí ostatní

- Nemám vybraný hotel
a chci si jej vybrat podle hodnocení ostatních a podle dostupnosti v konkrétním termínu pobytu

 

Chci najít konkrétní hotel =============­=============

Často se stává, že plánujete dovolenou a v katalogu se vám zamlouvá nějaký hotel. Ale znáte to, katalogový popis a fotky jsou jedna věc, ale realita často věc naprosto odlišná.

Není nic jednoduššího, než navštívit tyto stránky, konkrétní hotel vyhledat a projít si recenze ostatních cestovatelů, případně si prohlédnout i jejich fotografie.

V tom případě, zadejte přesný název hotelu společně s městem, kde se nachází, do okénka vlevo nahoře (přímo pod hlavním menu).
V okénku je předepsáno ‘City, hotel name, etc.’

Vlevo najdete okénko Refine Search. Tam vidíte, kde všude se jméno vašeho hotelu na stránkách vyskytuje.

Zde doporučuji vybrat si první možnost (hotels), kde najdete úvodní stránku celé recenze hotelu včetně adresy a taky kompletně všechny jeho recenze.

V sekci reviews jsou pouze recenze a vy můžete zjistit, že nakonec čtete recenze k jinému hotelu.

Pozn.: Často se stává, že hotelů se stejným jménem je víc, proto je dobré se podle adresy ujistit, že to je zrovna váš hledaný hotel.

 

Chci si vybrat hotel =============­=======

Pokud si chcete hotel vybrat, zvolte v hlavním vyhledávacím rámečku Hotels (panáček v posteli) s nadpisem Hotels Travelers Trust (hotely, kterým cestovatelé důvěřují).

Pozn.: V americké verzi stránek najdete TRAVELERS, v britské TRAVELLERS

Tam stačí zadat město, data check-in a check-out a počet dospělých.

Objeví se vám možnosti ubytování v těchto záložkách:

- hotels hotely
- BBs / Inns penziony
- Speciality Lodging speciální ubytovní
- Holiday Rentals pronájmy

Vlevo také najdete možnost Refine search (vylepšit hledání), kde máte možnost filtrovat podle:

Pozn.: V levém náhledu vidíte zkrácenou verzi menu.

  

Náhledy recenzí ===============

Ať už se k recenzím dostanete prvním či druhým postupem, výsledek je vždy stejný. Najdete seznam ubytovacích zařízení s recenzemi.

U jednotlivých hotelů vidíte pouze úvod, který můžete rozkliknout. Tento úvodní popis však obsahuje dostačující informace. Zde je příklad jednoho hotelu se skvělými doporučeními a jednoho hotelu, který téměř nikdo nedoporučuje:

Jako první vás kromě hvězdiček (viz šedý rámeček níže) zaujme číslo vedle loga stránek (sova).

Zde vidíte, že první hotel je v současné době na 25. místě z celkového počtu 1 069 hotelů v Londýně. Druhý hotel je však na chvostu s číslem 956.

Pořadí hotelu můžete brát jako dobře vypovídající faktor.

Také v úvodní ‘hlavičce’ hotelů najdete nadpisy posledních dvou recenzí s daty. Myslím, že naše příklady mluví za vše.

Vlevo najdete také cenu, za kterou se dá hotel zarezervovat. Je však třeba kliknout na CHECK RATES! (překontrolovat cenu) a otevře se vám okénko, kde máte možnost vybrat datum pobytu a pak se vám otevřou v samostatných oknech stránky Hotels.com, TabletHotels.com a Expedia.com s aktuální cenou daného hotelu.

Také si můžete všimnout ikonek označujících amenities (vybavení):
business centrum, posilovna, internet zdarma, parkování zdarma, možnost ubytování s mazlíčky, restaurace, donáška jídla do pokoje ‘room service’, bazén

 

Pozor na hvězdičky! ===================

‘Hvězdičky’ najdete u každé recenze na dvou místech:

Tato dvě označení se pak mohou dramaticky lišit (viz obrázek výše). Vás určitě zajímá počet koleček od cestovatelů.

Na našem obrázku výše vidíte první hotel, který má oficiálně jen jednu a půl hvězdičky, ale hosté mu udělili čtyři a půl, což je opravdu velký rozdíl.

To neznamená, že v tomto hotelu najdete pětihvězdičkový servis, ale s ohledem na ‘poměr cena výkon’ je to opravdu výjimečný hotel a hosté mu neměli co vytknout.

Na druhou stranu náš druhý hotel má oficiálně tři hvězdičky, hosté mu však přidělili jen jednu a půl hvězdičky. To mluví za vše.

  

Plná recenze ============

Pokud vás nějaký hotel zaujme, stačí si rozkliknout jeho jméno a otevře se plná recenze, kde najdete adresu hotelu, mapu a mnoho dalších informací.

Můžete si projít všechna hodnocení od hostů, která se dají různě filtrovat. Nad nimi je však přehledná tabulka, ze které si opět můžete udělat obrázek, jestli hotel stojí za návštěvu, či nikoli.

Jako příklad zde uvedu opět jedno velmi dobré a jedno velmi špatné hodnocení:

Myslím, že komentář není třeba. Ještě zajímavější a výmluvnější pak mohou být fotografie hotelu a pokojů, které nejsou oficiální katalogové fotky, ale opravdu to, co můžete reálně očekávat.

Stačí kliknout a prohlížet. Nezapomeňte však, že také záleží na druhu pokoje, který si objednáte. Určitě mezi fotkami najdete i luxusní apartmá, což ale neznamená, že za minimální cenu dostanete takový pokoj. Na druhou stranu tam většinou najdete fotky ‘obyčejných’ pokojů. Také chci upozornit, že pokud narazíte na detailní fotku špinavého rohu v koupelně, občas se stane, že i v pětihvězdič­kovém hotelu pozapomene pokojská pořádně uklidit a někteří hosté strašně rádi fotí takové detaily a zveřejňují je. To je sice naprosto v pořádku, ale přece jen nedělejte ukvapené závěry.

 

Na stránkách můžete také narazit na mnohá doporučení a ‘žebříčky’ hotelů, jako například ‘Nejlepší hotely roku 2010’, ale také ‘Nejšpinavější hotely’:

 
 

Reviews you can trust
Recenze, kterým můžete důvěřovat =============­========================­=================

Nad seznamem recenzí je nadpis ‘reviews you can trust’ a obecně to do značné míry vážně platí.

Stránky recenzi hosta určitě nezveřejní okamžitě, ale nejprve ji prověří. To sice neznamená, že by si nějakým složitým způsobem zjišťovali, zda jste opravdu v hotelu byli, ale mají určité mechanizmy, na základě kterých mohou recenzi odmítnout s tím, že jde o podezření z podvrhu.

Jako druhou věc bych také rád upozornil na fakt, že každý host je trochu jiný a může se stát, že hostovi vadí nějaká drobnost, kterou vy vůbec nebudete řešit (například chybějící fén na pokoji).

Pokud má hotel opravdu velice špatné recenze, není to náhoda, ale pokud má hotel recenze spíše ‘smíšené’, určitě stojí si některé rozkliknout a podívat se, v čem je problém. Občas se totiž stane, že si člověk stěžuje na něco do jisté míry neoprávněně a vy víte, že tento ‘problém’ se vás týkat nebude.

    

Flights


Nověji se na stránkách objevila možnost rezervování letenek. Tato možnost tam sice byla i dříve, ale vyhledávač hledal jen v určitých leteckých společnostech a pro nás to nebylo v žádném případě výhodné.

Nyní je však situace jiná už jen proto, že od nás létá více NO FRILL airlines (nízkorozpočtové), ale také proto, že se tripadvisor snaží rozšířit spolupráci s více aerolinkami.

Pozor! Pokud vybíráte letenky z Česka, používejte určitě stránky tripadvisor.****co­.uk(nikoli com), protože mají vyhledávání zaimplementované a prohledávají ve větším počtu leteckých společností. Na tripadvisor.com budete přesměrování na stránky Expedia.com s menším výběrem.

 

Pojďme si ukázat příklad. Hledal jsem letendu Praha – Londýn na konci června. Výsledky jsou seřazeny od nejlevnější letenky. Ty jsou shodou okolností od společnosti easyJet:

Vybral jsem si tedy první možnost (letenka za 80,– liber včetně poplatků) a otevřelo se mi následující okno:

Můžete si vybrat, zda koupíte letenku za 80,– liber na servru Expedia.co.uk nebo ebookers.com (o pět liber dražší).

 

Stejně jako u hotelů, i zde máte možnost využít okénko Refine Search, kde si můžete nastavit mnoho možností. Například omezit čas, kdy chcete odletět, či přiletět.

Můžete si také vybrat dobu letu nebo leteckou společnost a mnoho dalšího.

Jak už jsem psal výše, implementovaný vyhledávač a možnost filtrování mají pouze stránky tripadvisor.co­.uk, nikoli tripadvisor.com.

Přiznám se, že neznám důvody, ale vím, že tato možnost je obecně relativné nová. Dříve na tomto cestovním poradci nebylo možno najít žádné konkurenceschopné ceny letenek.

 

Výhodou je, že vidíte kompletní cenu včetně tax a poplatků, bez skrytých položek.

Budete přesměrování na prodejce (např. Expedia.co.uk), kde si letenku zakoupíte a cena, kterou vidíte, vám bude stržena z karty.

Můžete se však nejprve pokusit objednat letenky přímo u dopravce, zde například easyJet. V tomto konkrétním případě vyjde o pár korun levněji.

V tomto případě funguje tripadvisor jako velice užitečný vyhledávač společností s levnými letenkami. Objednávat už můžete jinde.

  

Další služby


Věřím, že jsem podrobně rozebral asi to nejoblíbenější, co na stránkách budete používat, tedy hledání hotelů a letenek.

Je zde však mnoho dalšího, ale aby tato recenze nebyla nesnesitelně dlouhá, další přednosti si zmíníme už jen heslovitě.

 

Restaurants ===========

Pokud budete někde na dovolené, určitě si rádi zajdete na příjemný oběd, či večeři. Zde můžete vybírat podle mnoha kritérií a nakonec si můžete přečíst, co na dané místo říkají ostatní.

Recenze jsou psané stejně jako u hotelu, včetně hvězdiček, koleček, a pořadí, které restaurace obsadila z celkového počtu místních podniků.

Můžete filtrovat podle ceny, druhu kuchyně, či podle sekce ‘good for’ (pro koho se hodí).

 

Things to do ============

Na dovolené nebo výletu je určitě důležité dobré ubytování a stolování, ale jistě vás také zajímají atrakce a památky. I zde máte možnost využít těchto stránek.

Pokud v hlavním menu kliknete na ikonu Things to do, vyberete si místo pobytu, a potom některou z těchto možností:

- All Attractions všechny atrakce
- Entertainment and amusement zábava
- History and Culture historie a kultura
- Outdoor Sports and Nature sport a příroda

Například v Londýně můžete procházet recenze více než 1200 atrakcí.

 

Vacation (Holiday) Rentals =============­=============

Pokud vám nevyhovují hotely ani penziony, můžete si zařídit i jinou formu ubytování.

Tato služba je na stránkách tripadvisor úplně nová, takže o ní moc nevím, ale zjednodušeně řečeno si můžete pronajmout od někoho na určitou dobu byt či jinou nemovitost.

Vše je zde recenzování jako u hotelů, takže si můžete přečíst, co na místo říkají předchozí hosté.

 

Trip Ideas ==========

Tato možnost menu asi nepotřebuje komentáře. Možná vás ale zaujme náhled úvodní strany této sekce se slovy INSPIRE ME!

 

Brožury a průvodce ke stažení =============­================

V neposlední řadě je třeba zmínit, že na stánkách najdete velké množství různých brožur a průvodců ke stažení v PDF.

Většinou se objeví během hledání hotelu či atrakce dané lokality.

Pokud vás zajímají ale jen brožury, můžete brouzdat zde:

  

Členství


Pro používání stránek se nemusíte nikde registrovat. Přesto je zde mnoho čtenářů zaregistrováno. Získáte následující výhody:

Pokud však nevyužijete ani jednu z těchto možností, určitě je registrace zbytečná a vy můžete brouzdat anonymně.

  

Závěr


Doufám, že jsem vás touto obsáhlou recenzí neodradil. Jak vidíte, stránky mají dlouholetou historii a jsou velmi dobře propracované.

Věřím, že pokud jste stránky neznali a plánujete dovolenou, určitě vám v mnohém napoví.

A pokud se nikam nechystáte, není vůbec špatné jen si na stránkách trochu ‘zaserfovat’, a zlepšit si tak svoji slovní zásobu v oblasti cestování a turismu.

Můžete také porovnávat mezi stránkami tripadvisor.com (americká verze) a tripadvisor.co.uk (britská verze). Najdete zde totiž klasické rozdíly, jako například HOLIDAY vs. VACATION, TRAVELER vs. TRAVELLER apod.

Pokud hledáte recenze hotelů, můžete použít stránky s koncovkou com nebo co.uk. Pokud však hledáte letenku, určitě doporučuji stránky tripadvisor.co­.uk.

Přepis bublinkové nápovědy: