SUN / SON / SOON

Vydáno dne 31.05.2012

Pokud jste úplní začátečníci, možná také chybujete ve výslovnosti těchto slovíček. Než článek otevřete, zkuste si je nahlas přečíst a přeložit.



SUN / SON / SOON

V angličtině existuje mnoho slovíček, která jsou si hodně podobná (jak v pravopise, tak ve výslovnosti). Začátečníci v nich pak pochopitelně často chybují. Mezi taková slovíčka patří i dnešní trojice. Začněme slovíčky sun/'sʌn/ (slunce) a son/'sʌn/ (syn):

I když se jinak píšou, vyslovují se naprosto stejně. Mnoho studentů na to zapomíná, a když pak chtějí vyslovit jedno z těchto slovíček, tak se trochu zarazí, a většinou začnou zmatkovat, protože v angličtině ještě nejsou tak zdatní, a řeknou si, že se prostě tato slovíčka nemohou vyslovovat úplně stejně. Proto pak vyslovují různé patvary.

K této dvojici se pak hodí přidat ještě slovíčko soon/'su:n/ (brzy), které je sice podobné slovu son, ale výslovnost je odlišná:

Závěr

Tento krátký článek vám snad udělal jasno ve výslovnosti těchto základních slov. Než však článek zavřete, přečtěte si NAHLAS a pokud možno rychle tyto věty:

Their son likes the sun. TTT *1
The summer sun is very hot. TTT *2
Your son is coming soon. TTT *3
Is the sun setting soon? TTT *4  

Překlad:
  1. Jejich syn má rád slunce.
  2. Letní slunce je velmi horké.
  3. Tvůj syn přijde brzy.
  4. Zapadne brzy slunce?
Přepis bublinkové nápovědy: