Angličtina na YouTube (2)

Vydáno dne 08.09.2014

YouTube je velice užitečný pomocník při studiu angličtiny. Projděte si další tři kanály, které jsme pro vás vybrali.



Webový portál YouTube je bez přehánění nekonečnou studnicí videí všeho druhu. Studenty angličtiny určitě potěší, že zde najdou i nepřeberné množství kanálů, které jim mohou pomoci k lepší angličtině. Jako všude na internetu, i zde však najdete příliš velké množství informací a navíc spoustu balastu a hledání něčeho užitečného občas zabere hodně času.

Proto jsme si pro vás připravili nový seriál článků, kde vám představíme vždy tři kanály, které určitě stojí za zhlédnutí. Po prvním dílu dnes nabízíme pokračování, tedy další tři užitečné YouTube kanály.


Náš dnešní první odkaz je opět provázán s webovými stránkami. Web www.sozoechange.com je zdarma a najdete zde videa a materiály pro studenty i učitele. Samotná videa pak jsou právě i na jejich YouTube kanálu.

Je zde například videa ze sekce Can you tell the difference? (Umíte poznat rozdíl?), kde se naučíte správnou výslovnost zdánlivě velmi podobných slovíček.

Zajímavá je také sekce How to say it matters (Jak říct, že na tom záleží), kde se naučíte vždy jednu užitečnou frázi každodenní angličtiny.

Nejvíce videí však obsahuje sekce The most common words in English (Nejběžnější slova v angličtině), kde se naučíte správně vyslovovat nejčastější anglická slovíčka.

Pokročilejší studenti by mohli ocenit sekci Interview episodes, kde je zatím jen 6 videí s rozhovory s různými lidmi, které jsou rozebrány z pohledu použité slovní zásoby.

Níže si může pustit jedno z videí tohoto kanálu:


Jennifer mluví velmi srozumitelnou (pomalou) americkou angličtinou. Provozuje také web www.englishwithjennifer.com, kde najdou užiteční materiály studenti i učitelé angličtiny. Na jejím webu najdete také blog a diskuzní fórum.

Pokud navštívíte její YouTube kanál, najdete zde různé sekci v jejím playlistu (v české verzi seznam videí). Nejobsáhlejší je Lesson for beginners, kde sedí před tabulí s jednou ze svých studentek a vy jste vlastně svědky její one-to-one hodiny TTT *1. Má zde celkem 65 videí.

Další sekce jsou například Punctuation (interpunkce) nebo Oral reading fluency in English, kde se zaměřuje na čtení nahlas a zlepšení tak přirozeného projevu.

V následujícím videu Jennifer představí svůj YouTube kanál i web:


Poslední dnešní kanál nese v záhlaví název Britlishers – základem je slovo BRITLISH, které vzniklo ze spojení British English. No a z Britlish vzniklo Britlishers, tedy něco jako “Britličani”. Angličtina je prostě velmi hravý jazyk. Zde je důkaz:

Tento kanál je propojen s webem linguaspectrum­.com. Ten je z větší části zdarma (proto zde najdete velké množství reklam, díky nimž je web značně nepřehledný). Je zde ale spoustu článků, testů, her a zajímavostí, které vám mohou pomoci při studiu.

Pojďme však k jejich YouTube kanálu. V záložce playlist najdete několik skupin videí, z nichž nejobsáhlejší je Daily Doses of English (Denní dávky angličtiny), kde najdete kratší videa, která se zaměřují na různé aspekty jazyka. Další obsáhlá skupina je Learn English, kde najdete opět různorodá krátká videa věnující se výuce angličtiny.

Za zmínku stojí také část Interesting!, kde je 25 zajímavostí, které souvisí s angličtinou.

Je zde však spousta dalších videí, která třeba nemusí být zařazena ani do playlistů. Pro představu se můžete podívat na jejich zajímavé video o bublinových idiomech:


subscribe

U každého kanálu i videa najdete tlačítko subscribe (v české verzi odebírat). Pokud máte na YouTube účet, určitě se hodí tuto možnost využít. Budete mít totiž přehled o všech svých oblíbených kanálech, ale hlavně o nových videích, která autoři připravili.

titulky

U některých videí najdete vpravo dole ikonku obdelníku, kde si můžete zapnout anglické titulky (pokud tedy již nejsou rovnou vsazeny do videa). Nebuďte však překvapeni, někdy anglický mluvený text a titulek bohužel neodpovídá.

sledování offline

Pokud nemáte možnost stálého připojení k internetu, nebo si chcete třeba video stáhnout a pouštět v jiném zařízení (například mobilním telefonu, kde je přehrávání online náporem na data), v mnoha prohlížečích najdete speciální přídavné funkce (add-on) a po jejich nainstalování se vám pod videem na Youtube objeví ikonka “stáhnout”, kde je dokonce často možnost stáhnout video v různé kvalitě, nebo stáhnout případně jen zvuk ve formátu MP3.


Kvalitních kanálů na YouTube je pochopitelně mnohem více, o čemž se budete moci přesvědčit v dalších dílech našeho nového mini seriálu. Pokud však máte sami oblíbený kanál, určitě se o něj můžete podělit už teď v komentářích pod článkem.

Překlad:
  1. hodina jeden na jednoho = jeden učitel a jeden student
Přepis bublinkové nápovědy: