Real Listening & Speaking

Vydáno dne 06.04.2016

Učebnice z řady Cambridge English Skills Real Listening & Speaking slibuje, že vás naučí sebevědomě komunikovat v angličtině.



Verdikt: 95%


produkt Real Listening & Speaking with answers
popis série 4 učebnic na procvičování poslechu a mluvení, 111 stran, barevný tisk, formát 196×263 mm, vazba lepená, paperback
úroveň CEF A2-C1
nakladatelství Cambridge University Press, 2008
cena 810 Kč

Real Listening and Speaking je součástí řady Cambridge English Skills, do které patří také Real Reading a Real Writing. Celá řada je odstupňovaná ve čtyřech úrovních podle CEF: 1 = A2 (KET), 2 = B1 (PET), 3 = B2 (FCE) a 4 = C1 (CAE).

Tyto učebnice mohou využívat jak samouci, tak i skupiny s učitelem. Jejich cílem je pomoci vám, abyste v angličtině komunikovali přirozeně. V učebnici najdete mnoho tipů, zajímavostí a rad, jak na to.

Uspořádání

Všechny čtyři úrovně jsou rozděleny stejně. Nejprve je obsah, přehledně na jedné straně, takže hned víte, na které straně se co nachází.

Následuje dvoustrana s podrobnější mapou jednotlivých lekcí, na co se lekce zaměřují a co se pomocí nich naučíte nebo procvičíte. Dále je Úvod, a to pro studenta a pro učitele. Samouci by na tuto stranu určitě neměli zapomenout, protože tam najdou, jak s touto učebnicí pracovat tak, aby jim byla k užitku a učení si užili. Učitel zase najde tipy a rady, jak s učebnicí pracovat ve třídě. O Teacher's Book se zmiňuji níže.

A přichází samotné lekce. Učebnice jsou vždy rozděleny do dvou hlavních částí, Social and Travel a Work and Study. První dvě učebnice věnují Social and Travel více lekcí, ve vyšších úrovních se pozornost více soustřeďuje na Work and Study. Za každou částí je souhrnné opakování všech předchozích lekcí (Review). Toto rozdělení na dva hlavní topiky je patrné i vizuálně – první část má hlavičku lekce žlutou a druhá vínovou.

Ukázka lekce z úrovně A2 (level 1) – klikněte na obrázek a otevře se vám PDF soubor:

Užitečné rady a tipy
Součástí každé lekce jsou boxíky s užitečnými informacemi, např. Did you know…?, kde se dočtete o zvycích v UK a USA, rozdílech mezi britskou a americkou angličtinou, různých dobrých radách k danému tématu atd. Další pomoc najdete v Learning tip boxících, které jsou jednak přímo v lekci, ale všechny najednou jsou k dispozici v příloze na konci učebnice. Ve třídě si můžete procvičit nabyté vědomosti pomocí dalších aktivit, které si přečtete v Class bonus. Především pro samouky jsou určené tipy Extra practice.

Přílohy

Příloh je v každé učebnici více (v každé úrovni jiný počet). Appendix 1 všech úrovní ale obsahuje vydařenou část, Useful language. Jedná se o souhrn nejčastějších frází k jednotlivým tématům. Věci, které jednak můžete říct sami, ale také takové, které uslyšíte od rodilých mluvčí.

Následuje přepis poslechových cvičení (Audioscript). Ten je doplněn informací, jaké národnosti je mluvčí, který ve cvičení vystupuje, což považuji za bezvadný bonus.
U verze s odpověďmi je Answer key úplně na konci. Součástí knihy jsou samozřejmě i dvě CD s poslechy.

Uvnitř lekce

Lekce na sebe nijak nenavazují, není tedy třeba je procházet od začátku. Ostatně i autorka doporučuje, abyste si v obsahu vybrali téma, které vás nejvíce zajímá a zkrátka přeskakovali. Jakmile si vyberete, už je lepší jít v dané lekci postupně po cvičeních, začít první částí, Get ready to, která vás připraví na téma. Cvičení na poslech a mluvení se pravidelně střídají.

Pro porovnání ještě ukázka u úrovně C1 (level 4):

Teacher's Book

Teacher's Book je učitelům k dispozici po bezplatném zaregistrování na www.cambridge.org, kde si ji mohou stáhnout ve formátu PDF. Každé lekci je věnována jedna strana užitečných rad a vyzkoušených postupů.

Závěr

Učebnice je výborným doplňkem pro hodiny angličtiny, které vede učitel. Pokrývá slušné pole témat, které jistě při setkání s anglicky mluvícími lidmi využijete a tato učebnice vám opravdu pomůže lépe rozumět a také reagovat. Důležitým aspektem je různorodost přízvuků, která odpovídá tomu, s čím se skutečně setkáte.

Samouci jistě ocení poslechovou část. Speaking je vždy velice těžký, pokud nemáte s kým ho procvičovat a také někoho, kdo by vás upozornil na chyby. Taky hrozí, že budete trpět samomluvou i na veřejnosti. Pro studenta, který ale umí s učebnicemi pracovat samostatně a nebojí se mluvit sám se sebou a zná techniku self-recording (pokud ne, viz Self-recording, nahrávání sebe sama), může být tato kniha výborným pomocníkem.

Jedinou nevýhodou této učebnice je její poměrně vysoká cena.

Externí Odkazy:
Cambridge English
Englishbooks.cz – V tomto e-shopu zakoupíte Real Listening and Speaking s 15% slevou.

Přepis bublinkové nápovědy: