Smart skills (Global ELT)

Vydáno dne 13.06.2017

Učebnic, které připravují na cambridgeskou zkoušku First, je na trhu mnoho. Tento článek přináší pohled na jednu z nich.



Verdikt: 80%

produkt Smart skills
popis učebnice/cvičeb­nice pro přípravu na cambridgeskou zkoušku First, 184 stran, barevný tisk, formát 210×290 mm, set paperback, mp3 CD + Self-study Guide
úroveň CEFR B2
autor Andrew Betsis & Maria Evangelidou
nakladatelství Global ELT Ltd, 2015
cena 502 Kč

Musím říct, že na první pohled mne kniha vůbec nezaujala, ale byla mi doporučena k recenzi, takže jsem to po prvotní nedůvěře nevzdala a pustila se do prohlídky. A byla jsem překvapena.

Rozvržení učebnice

Kniha je poměrně dobře uspořádaná. Každá kapitola je rozdělena do tří částí A, B, C, které pokrývají všechny oblasti jazyka: reading, grammar – A, vocabulary – B, listening, speaking a writing – C.

Pokrytí témat a gramatiky je pro studenty připravující se na zkoušku First naprosto vyhovující. I cvičení jsou vytvořena tak, aby odpovídala formátu zkoušky.

Silné stránky

Učebnice jako taková není na první pohled ničím výjimečná, možná skoro až “nudná”. Obsahuje ale vhodná cvičení ve správném formátu a pro reading a listening zcela dostačující i pro self-study. Co je však hlavním plusem této učebnice jsou tipy, jak u zkoušky uspět. Tyto tipy najdete ve žlutých rámečcích:

Tuto součást učebnice ocení především ti, kteří by chtěli knihu využít pro samostudium, protože v nich jsou důležité informace, které se pro úspěšné zvládnutí zkoušky budou hodit. Nejnápomocnější se mi jeví tipy v části writing, kde je jednak popsáno, jak mají jednotlivé druhy písemného projevu (essay, letter, email, article, review, story, report) vypadat, v jakém stylu se píší a v čem se jednotlivé styly (formální, poloformální, neformální) liší, ale také jak si udělat osnovu, na co si dát pozor, jakou gramatiku či slovní zásobu neopomenout apod. Toto ve všech učebnicích připravujících na cambridgeskou zkoušku nenajdete a pokud nechodíte do kurzu či na soukromé lekce, kde by vám tyto informace předal učitel, žluté rámečky s tipy jsou tím největším pokladem, který Smart skills skrývají.

Slabé stránky

Očekávala jsem, že Self-study guide, který je k učebnici připojen v balíčku, pokryje informace pro samouky, např. jakým způsobem vyplňovat jednotlivá cvičení třeba v části Reading. Nic takového bohužel Self-study guide nenabízí, obsahuje pouze přepisy poslechů a klíč ke cvičením.


Druhým zklamáním pro mne z pohledu učitele byla Teacher's book, která je v podstatě Student's book s vyplněnými cvičeními. Kromě toho, že si Student's book můžete částečně prohlédnout na stránkách vydavatelství, žádné jiné aktivity ani pomůcky pro učitele autoři nenabízejí. Učebnice je tedy určena spíše pro zkušenější učitele, kteří již na zkoušku First (FCE) připravovali. Jediné plus pro nezkušené učitele vidím v přehledu tipů, jak jsem popsala v odstavci Silné stránky.

Závěr

Ráda bych napsala, že se stoprocentně vyplatí tuto učebnici zakoupit, protože bezpochyby svoje velké plusy má, ale před pořízením zvažte, zda vám tato učebnice nabídne opravdu to, co potřebujete.

Externí Odkazy:
Englishbooks.cz – V tomto e-shopu zakoupíte Smart Skills s 15% slevou.

Přepis bublinkové nápovědy: