Help for English

Chaotik a falešný začátečník - systém učení

 

Dobrý den, potřebovala bych poradit. jsem chaotik a AJ se přerušovaně věnuji bohužel už dosti dlouhou dobu ( několik let). Bohužel bez výsledku. V současné době nemohu navštěvovat kurzy a potřebovala bych se aspoň trochu učit doma – nebo zapomenu i ty poslední zbytky znalostí. Jak jsem pslaa výše – jsem chaotik a tudíž přeskakuji z jednoho na druhé a navíc malá mě neenchá chvilku v klidu :-) . Máte někdo vyzkoušený nějaký systém??? Děkuji

Mám vyzkoušený systém, ale vzhledem k tomu, že jsem také chaotik, dělá mi problém systém pořádně dodržovat. :-D I tak jsou ale výsledky pro mne víc než uspokojivé.
Rozdělila jsem si učení jazyka na konkrétní oblasti, např. učení se slovíčkům, učení se textu zpaměti, poslech a hlasité opakování, práce s časopisy, fráze, nepravidelná slovesa.
Pak jsem si určila, kolik času bych chtěla který den v týdnu věnovat učení.
Pak jsem přiřadila poměrně krátkým časovým úsekům jednotlivé jazykové aktivity.
Příklad: V pondělí věnuji učení 1h., tj.
- 10 min. nepravidelná slovesa
- 20 min. poslech a hlasité opakování článku z učebnice
- 15 min. slovíčka
- 10 min. gramatika a nějaké to cvičeníčko z učebnice
- 5 min. koukat do cizojazyčného časopisu a snažit se pochopit alespoň kousek článku.

Musím říct, že se mi více méně tento systém osvědčil při rodině. Najednou si dítě samo zahraje, já kouknu do diáře a vím, že bych mohla kratičkých 10 min. věnovat nepravidelným slovesům. Děti usnuly a já vím, že teď mám 20 min. nasadit si sluchátka a 2× si projít článek z učebnice.
Přijde mi lepší takto po chvilkách využít čas k hrátkám s jazykem než pak večer vyčerpaně zírat do učebnice a nevědět, kde dřív začít.

Také musím říct, že mi hodně pomohla knížka Ivana Kupky Jak úspěšně studovat cizí jazyky. Dala mi pocítit, že to opravdu jde. Celé mládí jsem žila v představě, že nemám talent na jazyky. Ivan Kupka mě přesvědčil, že „prvních deset lekcí zvládnu a pak se uvidí“. :-D :-D :-D

Díky moc :-) . Určitě to taky zkusím. Doufám, že se mi aspoň podaří trochu se znovu dostat do jazyka a získat alespoň úroveň, kterou jsem měla před MD ( je hrozné jak rychle člověk zapomíná co se naučil když netrénuje mozek :-( ).

Myslím, že pokud se tomu budete věnovat, svou bývalou úroveň získáte. Mám tuto zkušenost s francouzštinou. Už to v té hlavě někde je, chce to jen oživit. A hlavně mít motivaci. Vzpomněla jsem si ještě, že asi před rokem jsem podobný dotaz, jako vy tady, vznesla na jednoho psychologa. Odkázal mě na slova písničky Daniela Landy Touha. Prý jsou geniální. :-D Zkrátka motivace.

mně docela „chytily“ stránky www.eslpod.com kde jsou podcasty s nějakým rozhovorem a zároveň je tam anglicky vysvětlené co říkají.

přestaň se učit a začni angličtinu používat. něco tě určitě zajímá. zjistíš že v angličtině je o tom určitě víc věcí. něčemu budeš rozumět něco si přeložíš se slovníkem na něco se zeptáš a něco si domyslíš. koukej na filmy v angličtině. sežeň si takové které mají originální titulky. alespoň pro začátek. kup si nějakou knížku ve zjednodušené angličtině. a hlavní je co se jak řekne. bezvadná gramatika ti bude k ničemu když nemáš slovní zásobu ale když použiješ nesprávný čas nebo člen většinou tě pochopí.

půjčila jsem si tu knížku (Jak úspěšně studovat cizí jazyky) a překvapilo mně tvrzení že lepší než přečíst 3 knížky je přečíst jednu knížku 3× a nahlas :-)
Podělím se o další věty co mě zaujaly (kromě jiného, protože ji ještě nemám dočtenou:-)
1) Zjistím si, kolik času ke studiu potřebovali ti, kdo podle mě talent mají.
2) Umožním své paměti uchovat si látku tím, že si budu denně opakovat.
3) Rozdíl mezi obyčejným snílkem a úspěšným člověkem je v tom, že úspěšný člověk si dá tu práci aby našel a využil zdroje, které mu umožní splnit své sny.

Chtěl bych se jen ještě zeptat kolik času dáváte učení cizího jazyka každý den? Já jsem si určil ze začátku každej den 20 minut, jenomže jsem brzy zjistil, že za těch 20minut se nestihnu ani pořádně zabrat třeba do gramatickýho. Ale teď mám zase problémy s tím, že jak se učím angličtinu déle, už se mi nechce učit se další předměty do školy :-)

luis009 kolik ti je? už víš co chceš v životě dělat? uč se to co v životě využiješ, ostatní jen abys prolezl. to je můj styl.

Je mi 17 a zatím přesně nevím, co chci dělat. Já se učím angličtinu zatím všeobecně. A hlavně se neučím angličtinu kvůli škole, ale protože jí chci umět natolik, abych jednou mohl normálně anglicky komunikovat. Ikdyž je pravda, že zatím ve škole z angličtiny sotva prolejzám, ale tak není se čemu divit, že za tři měsíce už to moc neovlivním.

Jarmi1: Jsem ráda, že vás knížka také zaujala. Já si ji čtu opakovaně pro povzbuzení a také jako zábavnou četbu. Myslím, že se autorovi moc povedla.
Také tam píše něco podobného, jako tady někdo v příspěvku výše. Že člověk musí mít nejdřív nějaký cíl, nějaké směřování, měl by mít představu kde, jaký a jak moc bude cizí jazyk využívat a pak teprve do něj investovat čas a síly. No zkrátka autor je nohama pevně na zemi, řekla bych.

Zdravím, učím se angličtinu podle English grammar in use. Zatím jsem v asi v desátej lekci a jak se začíná těch jevů bejt víc, najednou nevím, kdy co použít. V učebnici jsou cvičení vždycky k danej lekci a není tam nic na zopakování, tak se chci zeptat, jestli na to opakování něco není?

Testy tady na HFE a články k daným tématům :-D

Ve „Smart test“ (http://www.helpforenglish.cz/…-otazek.html) si můžete zvolit z kterých gramatických jevů chcete být zkoušen. Dáte li víc zatržítek tak to zkuší napříč všech jevů.

Luis009: Jestli hledáte nějakou knihu, můžete sáhnout po English Grammar in Use Supplementary Exercises.

Jedná se o dodatečná cvičení ke EGU.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.