Help for English

TEFL - má cenu to platit?

 

Zdravím, už nějaký ten pátek uvažuju nad tím, že si zaplatím certifikát TEFL (Teaching English as a Foreign Language) a chci se zeptat (respektive ujistit) zdali má tento certifikát opravdu takovou váhu jak má mít. Tzn. je to opravdu znám po celém světě (Jižní Amerika, Asie) a je to opravdu důkaz pro zaměstnavatele, že jsem schopen vyučovat v angličtině? Co jsem tak pročítal názory, tak prý že v ČR se na tento certifikát moc nehledí, respektive není tady moc znám a zaměstnavatelé dávají přednost jiným certifikacím (CAE) nebo vysokoškolskému titulu. Co myslíte? Stojí to celkem ranec, asi nějakých 33 000 beze slev. Jsem schopen tuhle částku do sebe investovat, za předpokladů že by to fakt k něčemu bylo. Byl bych moc rád, kdybyste někdo napsal jak to ve skutečnosti je, jestli se na ten certifikát opravdu hledí – jak v ČR, tak hlavně ve světě, anebo jestli to je jen taková nafouklá bublina. Díky

Pozor – CAE určuje, jakou úroveň angličtiny máte, ne, že umíte učit. To jsou dvě rozdílné věci, které se velice často lidem pletou. Pro to, abyste učil ve státním školství, je český vysokoškolský diplom nutností (ze zákona). Pro jazykové školy a pro soukromou výuku to povinné není a každá JŠ má rozdílné požadavky. Někomu TEFL stačí, někomu ne, ovšem “prestižnější” (dražší, ale opravdu dobrá) je CELTA. Takže, zjistěte si nejprve, zda váš zaměstnavatel tuto kvalifikaci uznává – ČR je k “cizím” certifikacím (kromě VŠ diplomu získaného v ČR) pořád poněkud skeptická, pokud budu mluvit obecně – výjimky se najdou vždy. V zahraničí se to bude lišit, ale hlavně pozor na ten rozdíl mezi jazykovými zkouškami (FCE, CAE, CPE) a učitelskými/lek­torskými zkouškami (TEFL, TKT, CELTA, DELTA).

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.