Help for English

určitý člen The před datem

 

Zdravím Vás, chtěl bych požádat o radu:

v této větě I was born _________ 20th July, 1978 doplním na vynechané místo předložku ON. Ale bude za ní člen THE nebo ne? Zajímá mě, jestli bude věta takto

I was born on the 20th 1978 nebo bez THE.

To samé třeba u věty: I have birthday on (THE/---) 1st of May. nebo u věty In the Czech Republic we celebrate ‚The Day of the Witches‘ _________ 30th April. Bude tam on+the nebo jenom on.

Děkuji za odpovědi.

píše se bez členu ale vyslovuje se…

Ještě upozornění ohledně narozenin: v angličtině se vazba have birthday NEPOUŽÍVÁ. Říká se: It's my birthday today. / My birthday is on 1st May..

Více viz články:
www.h4e.cz/2010061503 (Věk a vše o něm)
www.h4e.cz/2010011201 (Jak čteme anglicky datum)

Dobrá, tak tedy před datem se nikdy nepíše určitý člen THE, pouze se jenom vyslovuje ano?

měl by se psát, ale proto, že psaní data je mnohdy zjednodušeno, tak tam třeba není. To nic nemění na tom, že tam ten člen je, jen ho tam dotyčný nenapsal.

Datum můžete napsat např. i 04/05/12, a stejně ho přečtete jako the fourth of May, two thousand (and) twelve

Můžu tomu tedy rozumět tak, že když se datum píše takto 1st of April tak když chci říct třeba Stalo se to 1.4. tak to bude ON 1st of April nebo ON THE 1st of April?

A pokud to napíši slovy The first of April, tak tam člen musím dát.. ?

pokud to napíšete celé slovy tak samozřejmě ano… jak již Marek Vít zdůraznil ten člen tam patří ale už je zaběhlé že se prostě napíše on 1(st) April, nebo on April 1(st)

ještě jsem chtěl dodat, že je více efektivnější si před dotazem zkusit vyhledat článek a pak se teprve ptát… ten článek tady totiž je a je velice hezky zpracován.

Dobře, děkuji… :-)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.