Help for English

Anglická slovní zásoba

 

Vždycky jsem se domníval, že Čeština disponuje mnohem větší slovní zásobou nežli Angličtina, ovšem zdá se, že je to přesně naopak. Na jednom fóru o tom v topicu Český jazyk vedeme diskuzi a právě tato,dle mého názoru zajímavá diskuze, se pro mě stala podnětem k založení tématu Anglická slovní zásoba zde na fóru HFE.

Podle údajů na Wikipedii zatím nejrozsáhlejší Příruční slovník jazyka českého, postupně vydaný v letech 1935–1957, má zhruba 250 000 hesel, zatímco Oxford English Dictionary obsahuje až 600 000 slov.

Přesto se mi nechce věřit, že v Angličtině existují slova, která by neměla Český ekvivalent.

Your opinions?

Opinions? Proč názory? To je přeci otázkou faktů, ne názorů.

Co vás vedlo k domněnce, že Váš mateřský jazyk musí mít slovník bohatší než cizí jazyk, který se učíte?

A nejde přeci o slova, která by neměla ekvivalent, ale spíše o to, že angličtina mí pro jednu věc více pojmenování, a to často zároveň slova ryze anglická (germánského původu), slova přejatá z francouzštiny a slova přejatá z latiny. Potom je snadné si představit, že angličtina má třikrát tolik slov, ne?

není to tím, že Angličané byli větší dobyvatelé než Češi? :-D O „Českém Impériu“ nic nevím :-) http://cs.wikipedia.org/…mp%C3%A9rium

Jak bohatou slovní zásobu má ruština a němčina? :shock:

No, asi bych si netroufla tvrdit, který jazyk má bohatší slovní zásobu. Když hledáte ve slovníku opačně, také je k jednomu slovu několik ekvivalentů. I naše mateřština má slova přejatá (z němčiny, latiny a dalších jazyků)- hlavně díky tomu, že jsme v centru Evropy a nikdy jsme nežili izolovaně. Navíc – i zdrobněliny bych považovala za samostatná slova a třebas ty angličtina nemá (i když ani to není naše „specialita“, protože např. i v italštině jsou zdrobněliny běžné). Spíš by se možná dalo zjistit, kdo používá bohatší slovní zásobu…

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.