Help for English

Textové hry v angličtině (trochu retro)

ALL LEVELS Vydáno dne 12.08.2010

Zábavné hraní s angličtinou ve formě textových her! Vraťme se do osmdesátých let a zahrajme si výborné hry jako Gremlins, Kayleth a další!



Textovky v angličtině

(tak trochu retro)

Už jste slyšeli o textových hrách? Naši pravidelní čtenáři snad budou znát hry Ten Little Indians nebo The Legend of the Apache Gold z naší dílny. Tyto hry Vás budou nutit používat angličtinu, konkrétně anglicky číst a anglicky psát. Procvičíte si v nich ohromné množství slovní zásoby a to jak pasivně, tak aktivně. Pokud Vás naše hry zaujaly, jistě byste si podobných kousků zahráli více. Kde ale takové hry hledat? Pro současné počítače je jich opravdu mizivě málo. Já mám pro Vás ale řešení.

Pojďme se vrátit do osmdesátých let, kdy popularita těchto her byla obrovská. Vyvíjela je tehdy nejedna firma. Některé byly ubohé, některé byly průměrné, ale některé byly vynikající, zábavné a napínavé - sám jsem s nimi trávil mnoho dlouhých večerů.

Dá se ale čas vrátit? Ano, naučím Vás, jak čas vrátit. Alespoň ve věci hraní textových her. Textové hry si totiž zahrajeme na počítači Commodore 64.

Nebojte se, nebudete si tuto cca 30 let starou mašinku shánět. Nainstalujete si ji na svůj počítač. Jak? Níže najdete odkaz na tzv. 'emulátor' zmíněného počítače. Do tohoto emulátoru si budete moci stáhnout téměř neomezené množství nejrůznějších her, které jsou na internetu volně k dispozici. Tyto hry nejsou na internetu zcela legálně, jedná se ale o hry firem, které už dávno zanikly a o svá práva se tedy už nestarají. Takovému softwaru se říká ABANDONWARE - doslova tedy 'opuštěný software'.

Kromě základního návodu na emulátor WinVICE Vám dnes představím několik výborných textovek, ukážu Vám, kde si je můžete stáhnout, a vysvětlím, v čem se hraní těchto 'starožitností' liší od našich současných textovek.

Co byste měli očekávat:

  • Pozor, jedná se o osmdesátá léta!
  • Nečekejte dokonalou grafiku, některé jsou dokonce zcela bez grafiky.
  • Někdy komunikace hráče s hrou pomocí textu není právě nejinteligentnější. Na mnoho příkazů hra nebude vůbec reagovat. Domluvit se s hrdinou ve hře dá více práce, než v našich textovkách Ten Little Indians apod.
  • Někdy hra může reagovat pomalu - počítače před třiceti lety byly velmi velmi pomalé a i chod textové hry mnohdy dal takové mašině zabrat.

Srovnejte např. původní verzi hry Legend of the Apache Gold s naší novou 'předělávkou':

Původní hra:

Original APACHE GOLD

Naše předělávka z roku 2009:

New  APACHE GOLD

I přesto, že tyto hry jsou již zastaralé (po stránce grafiky, programu apod.), věřím, že Vás nejedna textovka zaujme.

Pojďme se pustit do práce!


 

Krok č. 1

Emulátor WinVICE

Začneme tím, že si stáhneme program, ve kterém budeme hry spouštět. Má něco málo přes 6 MB. Klikněte na odkaz níže pravým tlačítkem a zvolte 'Uložit cíl jako...' Program si uložte např. na pracovní plochu Windows.

Stáhnout zdarma WinVICE 2.2

(Program patří mezi FREE software a je možno ho dále distribuovat, upravovat atd. dle GNU General Public licence.)

Jedná se o ZIP archiv, program není potřeba instalovat. Stačí ho rozbalit (můžete použít např. program WinZip, WinRAR apod.). Klikněte na archiv pravým tlačítkem a zvolte Extract here (Extrahovat zde). Na ploše se vám objeví nová složka WinVICE 2.2-x86.

Otevřete složku a v ní najděte soubor x64. S tímto budeme pracovat. na pracovní plochu si můžete vytvořit jeho zástupce (nepřesouvejte ale soubor!)

Dvojklikem na soubor (nebo jeho zástupce) otevřeme emulátor počítače Commodore 64. Otevře se nám následující okno:

WinVICE - main screen

Tak takto před několika desítkami let vítala uživatele zapnutá 'cé šedesát čtyřka'.


 

Krok č. 2

Stažení hry GREMLINS

Program se naučíme ovládat s pomocí hry Gremlins, což je výborná textovka vytvořená podle slavného filmu producenta S. Spielberga.

Hru si stáhneme např. z této stránky:

http://www.download-full-games.com/c64/games/gremlins.html

Stránka to není moc přehledná, musíte najít odkaz 'Download now'. Na obrázku níže jsem odkaz označil červeně:

Na stránce kliknete na červeně označený odkaz

(Neklikejte na tento obrázek, je nutné navštívit odkaz uvedený výše a tam teprve kliknout na DOWNLOAD NOW.)

Hra je opět zabalená v ZIP archivu. Uložte si ji na pracovní plochu počítače a opět 'extrahujte zde'. Na ploše se Vám objeví soubor gremlins.d64.


 

Krok č. 3

Spuštění hry GREMLINS

Již se blížíme k cíli. Nyní hru spustíme. Nejjednodušší způsob je prostě přetáhnout soubor myší do okna emulátoru. (Klikněte na soubor gremlins.d64 držte tlačítko myši zmáčknuté a soubor pohybem myši umístěte doprostřed okna emulátoru. Nyní tlačítko myši pusťte.) Objeví se nám tato obrazovka:

WinVICE - Gremlins - loading

Na starých počítačích někdy trvalo i několik minut (někdy i desítek minut), než se hra 'nahrála' z kazety nebo z diskety. Emulátor běží stejnou rychlostí. Abyste start hry urychlili, můžete rychlost emulátoru změnit. Na horní liště vyberte na OPTIONS > MAXIMUM SPEED > NO LIMIT. To však jen dokud se hra nespustí. Kdybyste rychlost nechali na 'no limit', nedala by se hrát. Po startu ji zase změňte na 100%.

Pokud se vám zdá okno moc malé, můžete si ho zvětšit. Pomocí menu na horní liště vyberte OPTIONS > DOUBLE SIZE. Lze si nastavit i plnou obrazovku, a to jednoduše pomocí stisknutí ALT+D. Návrat do okna provedete opět pomocí ALT+D.

Pokud jste vše udělali správně, je před Vámi tato obrazovka:

WinVICE - Gremlins -začátek hry


 

Hrajeme hru GREMLINS

První obrazovka nevypadá moc komplikovaně. prostě zmáčkněte N (jako 'no') a stiskněte ENTER. Hra se pěkně rozjede.

WinVICE - Gremlins - hrajeme

Vidíte tu klasicky napsáno, kde hrdina je, co vidí a kam se dá jít. Nyní můžete psát příkazy, jak jste zvyklí. EXAMINE THE FLASHLIGHT, KILL THE GREMLIN, GO DOWN apod. Pozor, šeredný gremlin Vás tu může hned zabít, proto hned sejděte dolů a sem se vraťte až budete mít něco, čím ho zahubíte vy (poradím - budete potřebovat nůž).

Zbytek již nechám na Vás. Zbavte městečko Kingston Falls těchto zelených příšerek a budete hrdina.

Gremlins - obrazovky

Ukládání a načítání hry

Nejjednodušší způsob, jak si stav hry uložit, je použít funkci emulátoru, kterou jsme před těmi desítkami let neměli - WinVICE totiž umožňuje uložit si stav jakéhokoliv programu a jakékoliv hry, která právě běží. V horním menu klikněte na SNAPSHOT > SAVE SNAPSHOT IMAGE... Nyní si vyberte, kam image uložíte a je to.

Znovu načtení provádíme pomocí LOAD SNAPSHOT IMAGE... Hra bude pokračovat přesně tam, kde jste si ji uložili.

Až Vás hra omrzí (nebo ji dohrajete), můžete se pustit do nových. Načtení hry do emulátoru provedete jednoduše opět přetažením souboru do okna emulátoru.


 

Další textovky

Textovek pro počítač C64 bylo několik desítek či dokonce stovek. Pojďme si představit další hry, které myslím stojí za zahrání.

 


 

KAYLETH

Příznivci sci-fi a obzvlášte Isaaca Asimova si určitě rádi zahrají hru Kayleth. Je opravdu výborná, skvěle (dějově) propracovaná. Jako 'kluk' jsem nad ní trávil desítky hodin. Budete přeneseni do těla robota, který je odsouzen ke zničení. První úkol je tedy uniknout 'smrti'. Ten hlavní ale je zničit krutého tyrana, vládce Kayletha, který sužuje celou galaxii.

Stáhněte si ji z této stránky:

http://www.download-full-games.com/c64/games/kayleth.html

Zde je náhled několika obrazovek hry:

Kayleth - obrazovky

Poznámky ke hře:

  • Ihned na začátku se Vás počítač zeptá, jestli chcete 'preview' - napište Y nebo N - záleží, jestli si chcete prohlédnout několik náhledů lokací hry (výše uvedené obrázky jsou mimochodem odtud).
  • Potom si přečtete textový úvod hry a ihned potom se Vás hra zeptá, jestli chete 'Load a previous encounter' (nahrát uloženou hru). Napíšete opět N. A nyní již můžete hrát.
  • Tato hra je velmi pomalá. Aby se dala hrát, nastavte si rychlost emulátoru na 200%.

Podaří-li se mi sehnat svolení autorů této hry, mám v plánu její předělávku. Časem.


BLACK KNIGHT

Černý rytíř, tajemná hra s napínavou atmosférou, lahůdka pro příznivce žánru fantasy. Celá je na bázi textu bez obrázků. Textu si v ní užijete hodně, je určená spíše pro pokročilejší angličtináře.

Stáhněte si hru zde:

http://www.download-full-games.com/c64/games/black_knight_adventure.html

Poznámky ke hře:

  • V první obrazovce (je to jen takové intro od člověka, který hru 'cracknul') stiskněte mezerník. Nevšímejte si divných zvuků či divných mazanic na obrazovce.
  • Ihned se můžete pustit do hry.
  • Ve hře není vždy vyloženě napsáno, jaké předměty hráč vidí a kam se dá jít. Je potřeba důkladně číst text a co se týče směrů, kam jít, v každé lokaci je dobré experimentovat a zkoušet všechny strany.
  • Kreslete si mapu!

 

ROBIN OF SHERWOOD

Dobrodružství, jak má být. Robin Hood a jeho společníci proti Sheriffovi z Nottinghamu! Výborná hra, i když poněkud obtížná. Hra je vytvořena na motivy stejnojmenného seriálu, na který mi 'starší' možná rádi vzpomínáme.

Robin of Sherwood - obrazovky

Stáhněte si hru zde:

http://www.download-full-games.com/c64/games/robin_of_sherwood.html

Robin of Sherwood - obrazovky

Poznámky ke hře:

  • Komunikace s počítačem je v této hře opravdu komplikovaná, přijít na ten pravý příkaz dá práci.
  • Jak se dostat z vězení: vylézt vězňům na ramena, počkat si, chytit strážce za kotník, uškrtit ho, sebrat mu meč, otevřít závlačku mříže, otevřít mříž a hurá ven. Na anglické příkazy budete muset přijít sami. Dále už po svých!

Robin of Sherwood - obrazovky

 


 

DRACULA

Kdo by neznal Drákulu! Tehdy byli upíři ještě strašidelní, žádní hezounci jako Edward či Jasper. Nyní si budete moci zahrát textovou adventuru na motivy románu Brama Stokera. Spousty textu, spousta zábavy.

Dracula - obrazovky

Hru si stáhněte na této stránce:

http://c64g.com/1526-Dracula.c64g

(Jedná se o jiný server. Nevšímejte si na této stránce ničeho, sjeďte až úplně dolů a tam klikněte na odkaz 'download Dracula +p-WCC.zip')

Poznámky ke hře:

Hra se skládá ze tří částí. Po spuštění se Vás zeptá, kterou část chcete hrát. Stiskněte na klávesnici číslo 1-3, ale pozor, nepoužívejte číselnou klávesnici. Po vybrání stiskněte mezerník. Hra se začne načítat. Bude to ale trvat déle, proto zvyšte rychlost emulátoru na NO LIMIT. Až hra začne, opět ji vraťte na 100%.

Ve hře nejsou obrázky, ale to nic neubírá na jejích kvalitách. Hlavně pozorně čtěte texty.

 


 

Závěrem

Bude-li zájem, mohu odkázat i na další textové hry, nebo se případně po pátrání po nich můžete pustit sami. Své dojmy, zkušenosti a tipy můžete sdílet na našem diskusním fóru ve vláknu, které jsem pro Vás vytvořil zde:

Textové hry pro C64
http://www.helpforenglish.cz/cz/forum/?Top_ID=5834&akce=topic

(Pro sdílení tipů pro jednotlivé hry samozřejmě můžete vytvářet samostatná vlákna, nejlépe v sekci Ostatní).

Věřím, že Vás možnost hraní těchto her zaujala a že si alespoň některou z uvedených her zahrajete. Přeji hodně zábavy a příjemné učení!



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

ALL LEVELS

Textové hry nyní v novém...

Informace o novinkách a změnách týkajících se našich textových her (Ten Little Indians, Apache Gold, Seabase Delta)
ALL LEVELS

Pokračování Ten Little Indians BUDE!

Informace o připravovaném pokračování hry TEN LITTLE INDIANS.
INTERMEDIATE

Spodní prádlo v angličtině

Pojďme se podívat na širokou slovní zásobu z oblasti spodního prádla.

Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Textové hry v angličtině (trochu retro) 4 32352 Od elopin poslední příspěvek
před 13 lety