Oxford Idioms Dictionary

Vydáno dne 23.04.2006

Recenze slovníku OXFORD IDIOMS Dictionary for Learners of English.



Oxford Idioms

Dictionary for Learners of English

Verdikt: 85%

produkt
Oxford Idioms Dictionary
popis
slovník (490 stran, černobílý tisk, paperback)
vydavatelství
Oxford University Press, 2001
cena
479 Kč

Vedle tradičních překladových a výkladových slovníků, kterých je na našem trhu opravdu velké množství, se tu a tam objeví nějaký méně obvyklý slovník, jako je např. slovník frázových sloves, slovník kolokací, či slovník idiomatických spojení. Mnozí si možná řeknete, že vy si rozhodně vystačíte se slovníkem klasickým. (Vždyť každý větší slovník obsahuje jak frázová slovesa, tak idiomy.) Bude to ale jen proto, že se vám do ruky podobný titul ještě nedostal.

Pojďme se dnes podívat právě na slovník anglických idiomů, OXFORD Idioms dictionary for learners of English. Idiomy jsou ustálená slovní spojení, která mají význam odlišný od významu jednotlivých slov, ze kterých se skládají. Jsou to fráze, které by každý kompetentní uživatel cizího jazyka měl znát a umět používat. K tomu vám slovník OXFORD Idioms může pomoci.

Porovnáme-li tuto edici s edicí z roku 1994 (pod názvem Oxford Learner's Dictionary of English Idioms), zjistíme, že se slovník značně rozrostl a některá hesla vypadla. Podobně jako ostatní oxfordské slovníky, i OXFORD Idioms Dictionary reflektuje změny v používání jazyka, a některé idiomy tedy přidává, a ty, které se již běžně nepoužívají, vypouští.

Název této knihy napovídá, že se jedná o pomůcku pro studenty angličtiny. Tomu také odpovídá obsah slovníku. Hesla jsou přehledně setříděna, každé je opatřeno srozumitelným výkladem a jedním či více příklady použití, díky kterým každý idiom dobře pochopíte. Ve slovníku je i několik zábavných ilustrací dokreslujících význam idiomatických spojení, i když je jich podstatně méně, než jsme u oxfordských slovníků zvyklí. Novinkou jsou rámečky o původu idiomů a rámečky s poznámkami k významu slov a spojení.


Přehlednost a srozumitelnost zajisté sami posoudíte např. z následující ukázky přímo ze slovníku



Dalším vylepšení, se kterým tato novější edice přichází, jsou studijní stránky. V knize naleznete celkem 24 kopírovatelných pracovních listů, na kterých si budete moci svoji znalost idiomů otestovat a procvičit (na konci slovníku naleznete k těmto cvičením samozřejmě i klíč).

Celkové hodnocení

Co říci závěrem? Slovník je pěkně zpracovaný a velice příjemně se s ním pracuje. Hesla jsou psána tak, aby je středně pokročilý student angličtiny snadno pochopil. Jsem si jistý, že OXFORD Idioms Dictionary nebudete používat jen jako klasický slovník, který člověk otevře zpravidla jen tehdy, pokud hledá nějaký konkrétní neznámý výraz. Lze ho využívat i jako praktickou učebnici anglických idiomů. Můžete v něm listovat celé hodiny, a prakticky na každé stránce nalézat spousty nových informací. Cenově se sice jedná o slovník dražší, ale myslím si, že každý, kdo myslí studium angličtiny skutečně vážně, by si podobný titul neměl nechat ujít.

Externí Odkazy:
OUP: Oxford Idioms Dictionary - Informace o slovníku Oxford Idioms na stránkách vydavatelství Oxford University Press


englishbooks.cz Englishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte Oxford Idioms Dictionary s 10% slevou.
Oxford Idioms Dictionary (www.englishbooks.cz)

Přepis bublinkové nápovědy: