Language Exchange

Vydáno dne 22.04.2006

Tip na zajímavý a efektivní způsob, jak se učit cizí jazyky. Konec teorie, je čas, abyste angličtinu začali skutečně používat.



Language Exchange

Máte za sebou už pár let výuky angličtiny ve škole, nebo jako samouk a pořád si říkáte, že v těch amerických filmech musí asi mluvit nějakým cizím jazykem? Když vidíte skupinku tápajících zahraničních turistů, tak se raději tváříte, že tam vlastně vůbec nejste, aby se vás náhodou nezeptali na cestu? Tak to je správná doba si říci, že dost bylo teorie a přišla chvíle na to, angličtinu skutečně používat.

Snažit se naučit cizí jazyk, aniž byste ho nepoužívali v praxi (samozřejmě po nabytí základních znalostí) je podobné, jako kdybyste se samotným studováním časopisů a knih o zdraví a fitness chtěli vypěstovat atletickou sexy postavu, aniž byste vstali z křesla.

Asi si teď myslíte, že se mi to snadno říká, když nemáte možnost na delší dobu vycestovat do zahraničí a v zaměstnání angličtinu nepotřebujete. Jedna možnost tu přeci jen existuje a říká se jí Language Exchange.

Language Exchange je u nás ještě nepříliš zavedený výraz pro vzájemnou výuku dvou lidí z nichž každý má zájem o studium rodného jazyka toho druhého. Princip spočívá v tom, že si najdete partnera, jenž se chce naučit váš jazyk a zároveň jeho rodný jazyk je ten který se chcete naučit vy. Zvolíte si způsob komunikace, která může probíhat, prostřednictvím emailu, či jiného online komunikačního nástroje, telefonicky nebo formou osobního setkání a část času se věnujete jednomu jazyku a další část druhému.

To je však jen teoretický popis principu Language Exchange, protože je mnoho způsobů jak Language Exchange lze pojmout. Někdo stráví celou dobu probírání gramatických jevů, jiní dají přednost třeba neformální konverzaci v hospodě nebo kavárně. Můžete také najít cizince, kteří nemají zájem o Češtinu, ale rádi si třeba jen nechají ukázat město a poznají nějakého "domorodce".

Ať už si zvolíte jakoukoliv formu komunikace, kontakt s cizincem je v první řadě ohromnou motivací, která je nutná pro studium cizího jazyka. Rychle ztratíte ostych a výrazně zlepšíte konverzační nebo písemné schopnosti.

A kde najít partnera pro Language Exchange? Zkuste stránky www.MyTeacher.cz, kde si pomocí vyhledávacího formuláře vyhledáte zájemce o Language Exchange dle vašich požadavků. K detailnímu profilu a kontaktům jednotlivých zájemců dostanete však přístup až po té, co sami zaregistrujete. Můžete si také nechat zasílat emailem upozornění na nově registrované zájemce přesně splňující vaše požadavky.

Doporučuji se zapojit do více takovýchto projektů. Po zadání slov "Language Exchange" do vašeho oblíbeného vyhledávače by se vám měly zobrazit odkazy na další internetové stránky s databází zájemců o tento způsob výuky. Napsáním těchto slov do uvozovek se vyhnete zobrazení odkazů, které s Language Exchange nemají nic společného. Užitečné je také projít si diskusní fóra na stránkách určené pro cizince pobývající v Česku.

Tipy a triky pro Language Exchange:
  1. Jestli nechcete být zahlceni spamem, vyhýbejte se serverům, kde bude snadno dostupná vaše emailová adresa.
  2. Při registraci do některé z databází si dejte si záležet na popisu vaší osoby a toho, co od Language Exchange očekáváte a co nabízíte.
  3. Pokuste se najít někoho s podobnými zájmy a koníčky.
  4. První setkání by mělo proběhnout někde na veřejnosti.
  5. Pokud jste oba pojali výuku vážně, choďte na setkání připraveni. To samé vyžadujte od partnera. Pokud jste vše pojali neformálně, stačí přijít jen s dobrou náladou.
Máte už nějaké zkušenosti s Language Exchange? Podělte se s námi o ně v Komentářích k článku.
Přepis bublinkové nápovědy: