Test Your Listening

Vydáno dne 20.10.2006

Recenze knihy určené k procvičování poslechu.



Tricia Aspinali:

Test Your Listening


Verdikt: 75%

Obálka Test Your Listening

produkt
Test Your Listening
popis
učebnice + audio CD
(80 stran, černo-oranžovo-bílý tisk, paperback)

vydavatelství
Longman (Penguin), 2002
cena
465,- Kč


Zavítáte-li do odborného knihkupectví, budete téměř zavaleni nejrůznějšími učebnicemi a cvičebnicemi gramatiky, slovní zásoby, čítankami, slovníky apod. Hledáte-li však kvalitní materiály k procvičování poslechu, asi moc velký výběr mít nebudete. A to málo, co najdete, bude pravděpodobně určeno pro práci s učitelem. V této recenzi se zaměříme na knihu s CD od nakladatelství Longman (Penguin) - Test Your Listening, která je vhodná i pro samostudium. Je určena pokročilejším studentům (Intermediate - Advanced).

Obsah

60 lekcí

Celkem zde naleznete 60 poslechových cvičení - lekcí. Každá lekce zabírá jednu stránku a obsahuje jedno cvičení. Lekce jsou seskupeny do sedmi oddílů. V prvním z nich je např 11 lekcí týkajících se zpráv a oznámení, ve druhém je 8 kapitol zaměřených na konverzace a monology, třetí obsahuje rozhovory, ve čtvrtém jsou příběhy a básně, v pátém formální diskuse, v šestém vzkazy a pokyny, a poslední oddíl je věnován prezentacím a proslovům.

Náhled dvojstrany Test Your Listening


Úkoly zahrnují různě typy cvičení, jako jsou např. doplňovačky, True/False otázky, výběr z možností (multiple choice), přiřazování, doplňování údajů do tabulek, práce s obrázky apod. V mnoha lekcích navíc naleznete i poznámky ke slovní zásobě či použitým frázím. Také dostanete zajímavé tipy, které by vám měly pomoci při různých zkouškách obsahujících poslech.

CD

Audio CD obsahuje celkem 36 nahrávek (někdy je nahrávka společná pro několik lekcí v knize). Hlasy jsou čisté, přirozené, střídají se různí mluvčí, různé přízvuky. Zvuk je tedy rozhodně kvalitní a rozhovory nepůsobí uměle.

Přepis nahrávek a klíč

Tyto dva prvky samozřejmě v učebnici pro samouky nemohou chybět. Po dokončení lekce a kontrole odpovědí v klíči je dobré přečíst si doslovný přepis. Tak se budete moci přesvědčit, co v nahrávce bylo skutečně řečeno, vyhledat si neznámá slovíčka apod.

Celkové hodnocení

Test Your Listening je jednou z mála poslechových materiálů pro samouky, což už samo o sobě je velkou předností. Kniha je příjemně graficky zpracována, nabízí velkou škálu různých poslechů a typů cvičení.

Hned na první pohled vás však asi zarazí jeden kontrast: počet stran v knize a cena. Za více než 450 korun se vám do ruky dostane velice útlá publikace. Myslím, že to skutečně nepoměr a člověk by si za tuto cenu zasloužil něco více. Můžeme ji porovnat např. s jinými učebnicemi na trhu, kdy za 450 korun pořídíte 400 stránkovou učebnici gramatiky (s CD-ROM) tištěnou na kvalitním barevném papíře. Druhým negativem je, že některé poslechy jsou zde příliš složité (Hned v prvním poslechu nejde ani tak o porozumění mluvené angličtině, jako spíše o to, zda se člověk rychle dokáže zorientovat ve velkém množství názvů fotbalových týmů a pochytí všechny výsledky zápasů.) Často se také ve cvičeních objevuje poměrně složitá slovní zásoba, a proto budou často vaše chyby spojeny spíše s neznalostí slovíček.

Na druhou stranu však mohu říci, je většina cvičení je zajímavá a jistě bude přínosem pro každého pokročilejšího studenta. A pokud vás nezarazí vysoká cena, určitě si Test Your Listening pořiďte.

Externí Odkazy:
Penguin English - Katalog titulů řady Penguin English (testy, čítanky atd.)


englishbooks.cz Englishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte Test Your Listening s 10% slevou.
Test Your Listening (www.englishbooks.cz)

Přepis bublinkové nápovědy: