Essential Grammar in Use

Vydáno dne 01.12.2006

Recenze výborné učebnice a cvičebnice gramatiky pro začínající studenty.




Raymond Murphy:

Essential Grammar in Use

Verdikt: 95%

Obálka Essential Grammar in Use

produkt
Essential Grammar in Use (second edition)
popis
učebnice gramatiky
(300 stran, černo-červeno-bílý tisk, paperback)

vydavatelství
Cambridge University Press, 2004
cena
405,- Kč / 510,- Kč (s CD ROM)

Patříte-li mezi začátečníky, kteří by se rádi zdokonalovali v anglické gramatice, můžete si vybrat z množství českých učebnic a gramatických příruček, nebo se můžete odhodlat ke koupi původní britské či americké učebnice. V každém případě je nutné, aby vybraná kniha odpovídala vaší úrovni.

Předmětem této recenze bude dle mého názoru nejlepší učebnice tohoto typu. Je ideální pro samostudium začátečníků i mírně pokročilých. Své přesvědčení se v tomto článku pokusím vysvětlit.

Essential Grammar in Use vychází z obrovského úspěchu titulu English Grammar in Use (od stejného autora). Je to také jeden ze svazků nové série IN USE nakladatelství Cambridge University Press. Nyní do této knihy nahlédneme a zaměříme se na jednotlivé prvky a možnosti, které nabízí.

Lekce

V knize naleznete celkem 114 gramatických lekcí (units). Každá z nich se zaměřuje na jeden gramatický jev, či na jeden konkrétní aspekt rozsáhlejších gramatických jevů. Lekce vždy zabírá dvě protilehlé stránky. Na levé straně je prezentace gramatiky, na pravé pak aktivity pro procvičení této látky.
Essential Grammar in Use sample page
Podíváme-li se blíže na jevy obsažené v jednotlivých lekcích, zjistíme, že kniha asi není určena pouze k tomu, aby ji člověk procházel od začátku do konce. Naprostý začátečník by asi měl začít první lekcí, která se týká slovesa být, ale není už nutné (a ani snad vhodné) pokračovat přes lekce postupně rozebírající systém anglických časů. Čtenář-student si vždy může najít tu strukturu, kterou si potřebuje procvičit či pochopit. Jen několik lekcí na sebe skutečně navazuje. On totiž není nikde daný 'správný' sled gramatických struktur. Snad každá učebnice používá postup jiný. Essential Grammar in Use se nesnaží nutit žádný takový postup, ale systematicky popisuje všechny jevy a student sám si vyhledá ten, který zrovna potřebuje. Chodíte-li tedy do školy či do kurzu, v Essential Grammar in Use vždy snadno najdete tu pravou lekci, která vám pomůže zdokonalit se v právě probírané látce.

Jistě Vás napadne, že vzhledem k tomu, že jste začátečníci, těžko budete chápat gramatické poučky psané anglicky, bez použití vašeho rodného jazyka. Vaše obavy jsou zbytečné. Knihu napsal zkušený autor, který potřeby začátečníků zná. V celé knize nenajdete žádné abstraktní definice a poučky, autor nepoužívá složitou lingvistickou terminologii. Většinu jevů kniha vysvětluje pomocí jasných příkladů, používá tabulky, přehledy, ilustrace, tučným písmem ve větách zvýrazňuje důležité struktury, atd. Dokonce i titulek každé lekce je psán tak, aby každý věděl, o co se jedná:

Unit 11: worked/got/went etc. (past simple)
Unit 36: there is / there are
Unit 93: always/usually/often etc. (word order 2)
Unit 108: put on your shoes / put your shoes on (phrasal verbs 2)

Rozsah gramatických jevů, který kniha pokrývá, je skutečně velký. Autor se zabývá všemi gramatickými strukturami, s nimiž se člověk při běžném používání angličtiny setká. Nezabíhá však do zbytečných podrobností. Při studiu z této učebnice zjistíte, že anglická gramatika není žádná složitá věda. Snadno pochopíte i ty jevy, které se běžně probírají až ve vyšších úrovních pokročilosti (např. minulý čas s USED TO, vazba předmětu s infinitivem, věty s MIGHT apod.).

Cvičení k lekcím jsou opravdu rozmanitá, nemáte pocit, že stále dokola děláte to samé. Jsou zde různé typy doplňovaček, cvičení na vyhledávání a opravování chyb, přiřazování, výběr z možností, atd.

Nejdůležitější však je, že Essential Grammar in Use používá ve vysvětlení, v příkladech a hlavně ve cvičeních velmi jednoduchá slovíčka. Je nepraktické, když se toto autorovi gramatické učebnice nepodaří, a student potom většinu času tráví tím, že si vyhledává slovíčka. Na tom není samozřejmě nic špatného, ale při studiu gramatiky by se měl zaměřit především na gramatické jevy. V tomto ohledu je však Essential Grammar in Use opravdu dokonalá. Od začátku až do konce knihy budete nacházet věty, které používají jen omezený okruh slovíček. Nic by vás tedy nemělo rozptylovat a rušit.

Přílohy

Ke konci učebnice se nachází ještě několik prvků. Jedním z nich je sedm příloh, které shrnují některé důležité body. Jednou z příloh je např. přehled činného a trpného rodu, dva přehledy nepravidelných sloves, přehled pravopisných změn ve slovech atd.

Další důležitou částí je 18 stran, na kterých naleznete dodatková cvičení, ve kterých si budete moci gramatiku vyzkoušet komplexně, nikoliv tedy po kapitolách, jak je tomu ve hlavní části učebnice. Podíváte se zde zpět na používání členů, či předložek, slovesných časů atd.

Nezbytný je také samozřejmě klíč ke všem cvičením, díky kterému se z knihy Essential Grammar in Use mouhou učit skutečně všichni. Samozřejmostí je i přehledný index, který vám pomůže vždy najít jev, který potřebujete.

CD-ROM

Volitelnou součástí je bonusové CD-ROM, na kterém naleznete množství interaktivních cvičení a testů. Je zde např. diagnostický test, po jehož vyplnění zjistíte, které kapitoly učebnice byste si měli nastudovat. Na tomto CD je více než 150 testových otázek. Navíc vám tento nosič představí některé cambridgské elektronické slovníky. Cenový rozdíl mezi verzí s / bez CD ROM je necelých 100 korun, a proto si myslím, že za tu cenu se tento prvek navíc vyplatí.

Celkové hodnocení

Jako hlavní klady učebnice vidím tedy především její přehlednost, rozsah pokrytého učiva, a hlavně okruh slovní zásoby použitý ve cvičeních a příkladových větách. Je to vynikající společník každého studenta úrovně ELEMENTARY či PRE-INTERMEDIATE. Tyto klady jistě kompenzují i poměrně vyšší cenu. Za kvalitu se prostě platí. A platit za kvalitu se rozhodně vyplatí.

Cambridge University PressExterní Odkazy:
CUP: Essential Grammar In Use - Informace o této učebnici na stránkách vydavatelství Cambridge University Press
In Use CUP: In Use - Informace o celé řadě učebnic In Use na stránkách nakladatelství.



In Use series


englishbooks.cz Englishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte Essential Grammar in Use s 10% slevou.
Essential Grammar in Use (www.englishbooks.cz)

Přepis bublinkové nápovědy: