Really Useful English Idioms

Vydáno dne 30.06.2007

Recenze knížky z řady Penguin Quick Guides.



Penguin Quick Guides:

Really Useful English Idioms


Verdikt: 85%

Obálka Really Useful English Idioms

produkt
Really Useful English Idioms
popis
kniha
(160 stran, černo-bílý tisk, paperback,
malý formát - 11,5 cm x 10 cm)

vydavatelství
Longman (Penguin), 2001
cena
154,- Kč


Co jsou to idiomy jsme si vysvětlili již při mnoha příležitostech. Jsou to spojení, jejichž význam většinou nelze odvodit z významu jednotlivých slov, ze kterých se skládají. Jak byste rozuměli frázi "He was pulling my leg?" Bez znalosti anglických idiomů byste jistě nepochopili, že toto spojení znamená "tahal mě za nos" či "dělal si ze mě dobrý den". Cizinec, který se učí česky, by naopak zase nepochopil ono české "dělat si dobrý den z".

Řeč rodilých mluvčích často obsahuje nejrůznější idiomy a proto by se na ně měl zaměřit i každý student angličtiny. K tomuto účelu slouží nejrůznější učebnice, slovníky apod. Dnes si představíme drobnou knížku s názvem 'Really Useful English Idioms' nakladatelství Longman.

Formát a obsah

Jedná se skutečně o 'knížečku', která je 10 cm široká a 11,5 cm vysoká a má celkem 160 stránek. Obsahuje celkem 130 anglických idiomů, které byly pečlivě vybrány tak, aby se jednalo o výrazy, které se v současné angličtině frekventovaně objevují. Nejsou zde tedy např. zastaralé idiomy typu 'It's raining cats and dogs'.

Organizace knihy

Po obsahu a úvodním slovu v knize naleznete celkem 10 kapitol. Každá kapitola se skládá ze čtyř nebo pěti 'lekcí' (každá na jedné dvojstraně) a za nimi je vždy opakování a procvičování (1-3 stránky). Kapitoly jsou sestaveny tématicky (Lidé, Emoce, Společenské vztahy, Romantika, Životní situace, Konverzace, Škola, Práce atd.)

Prezentace idiomů je velice praktická. Na levé straně 'minilekce' je vždy velká ilustrace, která znázorňuje některý z idiomů, kterých se lekce týká. Na pravé stránce je potom umístěn kratší text, který obsahuje tři nebo čtyři různé idiomy (zvýrazněné tučným písmem). Každý idiom je za čarou vpravo vysvětlen. Výhodou je, že idiomatická spojení vidíte použitá v kontextu a tak se je i rychleji naučíte. To vám např. mnohé přehledy idiomů, které najdete na internetu či jinde, neumožňují.

Náhled Really Useful English Idioms
Na konci každé kapitoly jsou stránky věnované opakování. Zde máte za úkol např. přiřadit k sobě idiomy a jejich významy, doplnit chybějící části idiomů do vět, odpovědět na otázky (obsahující idiomy) apod. Na konci knihy je samozřejmě klíč.

V závěru vás na dvaceti stránkách čeká abecední přehled všech idiomů použitých v této knize. Idiomy jsou zde doplněny příkladovými větami a u každého hesla je místo, kam si student může napsat český překlad.

Celkové hodnocení

Při prvním pohledu na Really Useful English Idioms vás možná napadne, že v tak malé brožuře nemůže být příliš mnoho užitečných věcí. Opak je pravdou. Tato publikace vás seznámí s více než stovkou frekventovaných anglických idiomů. Je koncipována tak, abyste se mohli učit skutečně kdykoliv a kdekoliv, jednu 'minilekci' si stihnete přečíst, pochopit a snad si ji i zapamatovat např. i cestou do práce v tramvaji. Její formát vám jednoduše umožní přibalit si ji s sebou třeba na dovolenou.

Použité texty jsou praktické, ze života a často i zábavné. Tyto idiomy byste se tak měli snadno naučit správně používat v každodenní konverzaci, která se týká věcí každému blízkých: vztahy, láska, škola, práce apod. Čerpat z této knížky mohou již mírně pokročilí studenti, ale nové informace v ní jistě najdou i středně a více pokročilí. Věřím, že vynaložených cca 150 Kč se vám určitě vyplatí.

Externí Odkazy:
Penguin English - Katalog titulů řady Penguin English (testy, čítanky atd.)


englishbooks.cz Englishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte Really Useful English Idioms s 10% slevou.
Really Useful English Idioms (www.englishbooks.cz)

Přepis bublinkové nápovědy: