Nejvyšší čas přihlásit se na zkoušku!

Vydáno dne 10.03.2008

Blíží se termín pro podání přihlášek k mezinárodním cambridgským zkouškám. K čemu tyto zkoušky jsou? Kolik stojí? Jak se na ně přihlásit? Mám na to?



Cambridgské zkoušky

Nejbližší termín pro složení některé z cambridgských zkoušek je ČERVEN 2008. Na podání přihlášky už ale nemáte moc času! Přihláška musí být podaná do 14. března! (pozdější registrace je možná ale za zvýšený poplatek).

Proč zkouška

Každý, kdo se něčemu věnuje, potřebuje mít zpětnou vazbu. Studenti ve škole potřebují mít hodnocení učitele, ať už slovem nebo známkou, hudební skupiny potřebují reakce fanoušků, autoři webových stránek potřebují komentáře čtenářů, statistiky návštěvnosti, atd. Bez zpětné vazby bychom neměli žádný důkaz, že to, co děláme, děláme dobře, a že má cenu pokračovat.

Hlavním důvodem, proč lidé skládají mezinárodní či státní jazykové zkoušky, je to, že potřebují certifikát do zaměstnání, studium či práci v zahraničí apod. Já ale věřím, že tyto zkoušky mohou být skutečným přínosem pro každého. Budete mít oficiálně potvrzeno, že jste ve studiu jazyka došli na nějakou konkrétní úroveň. To vás potom může motivovat k dalšímu studiu a snaze postoupit na úroveň další.

Možná si řeknete, že Vám postačí hodnocení přátel, učitele či lektora. Problém ale je, že přátelé nejsou vždy v tomto upřímní, učitelé ne vždy známkují spravedlivě. Každá škola, každý učitel má jiné měřítko, a tak ne vždy takové hodnocení zcela o něčem vypovídá.

Jakou zkoušku si vybrat

Jazykových zkoušek je poměrně velké množství. Na našem webu v sekci certifikáty zatím naleznete podrobné informace o cambridgských zkouškách KET, PET, FCE, CAE, dále o zkouškách LTE, TOEFL, BEC, a o české státní zkoušce. V těchto článcích byste se měli dovědět vše o složení a formě zkoušek, cenách, přihlašování apod.

Nejrozšířenějši jsou u nás tzv. cambridgské zkoušky. Na ty se nyní zaměřím nejen z tohoto důvodu, ale také proto, že se blíží termín přihlášek.

zkouška
úroveň
cena
termín
KET
(Key English Test)
PRE-INTERMEDIATE
(A2)
první úroveň pro mírně pokročilé studenty
po cca 180-200 hodinách studia

2650 Kč
30. 5. 2008

PET
(Preliminary English Test)
INTERMEDIATE
(B1)
druhá úroveň pro středně pokročilé studenty
po cca 380 hodinách studia

2850 Kč
30. 5. 2008
FCE
(First Certificate in English)
UPPER-INTERMEDIATE
(B2)
třetí úroveň pro pokročilejší studenty
po cca 500-600 hodinách studia

4550 Kč
10. 6. 2008
14. 6. 08
CAE
(Certificate in Advanced English)
ADVANCED
(C1)
čtvrtá úroveň pro pokročilé studenty

4750 Kč
11. 6. 2008
CPE
(Certificate of Proficiency in English)
PROFICIENCY
(C2)
nejvyšší úroveň, pro ty, kteří už angličtinu dokonale ovládají

4950 Kč
12. 8. 2008


Termín přihlášek:

Přihlášky musí být podané a poplatek zaplacený do

14. března 2008

Pozdější registrace je také možná, poplatek je potom ale vyšší.

Kde se přihlásit? Kde se zkouška koná?

Zkoušku můžete vykonat v některém z následujících měst v ČR:

Praha, Brno, Hradec Králové, Ostrava, České Budějovice, Žďár nad Sázavou, Zlín, Liberec, Olomouc, Pardubice, Plzeň, Ústí nad Labem

V těchto městech se také můžete přihlásit přímo v centru Britské rady. Adresy a tel. čísla naleznete zde: Kde se přihlásit na zkoušku.

Poplatek lze převést na bankovní účet, poslat složenkou, nebo zaplatit v hotovosti.

Jak poznám, že na zkoušku mám?

Jestli na zkoušku máte finančně, to jistě poznáte sami. Zda ale na ni máte vědomostně, v tom byste měli mít jasno, protože registrační poplatek se v případě neúspěchu nevrací.

Na našem webu máme oficiální ukázky testů pro úrovně KET, PET, FCE a CAE v interaktivní elektronické podobě (samy se vyhodnotí a vysvětlí odpovědi). Doporučuji ale pořídit si další oficiální cvičné testy. Ty si lze zakoupit v odborném knihkupectví (např. englishbooks.cz), nebo zapůjčit na Britské radě.

Pokud máte o sobě jakékoliv pochybnosti, nezoufejte. Na přípravu máte ještě více než dva měsíce. Za tu dobu se dá stihnout opravdu mnoho. Vyzkoušejte si cvičné testy a potom se zaměřte ve studiu právě na ty oblasti, které vám dělají největší problémy. Abyste získali certifikát, stačí zkoušku projít na 60%.

Závěrem

Pokud jste se pro nějakou ze zkoušek rozhodli, přeji vám hodně vytrvalosti při přípravě a hodně štěstí v den zkoušky. Rád bych Vás pozval na naše diskusní fórum (viz menu po levé straně stránky), kde je zřízena speciální rubrika pro ty, kteří se na zkoušky připravují. Tam můžete sdílet svoje dojmy, problémy. Tam také budu ochoten poradit, vysvětlit apod.

Odkazy

Přepis bublinkové nápovědy: