Cambridge Encyclopedia of the English Language

Vydáno dne 20.05.2008

Recenze fenomenální encyklopedie anglického jazyka.



The Cambridge Encyclopedia of

the English Language

David Crystal

 

verdikt: 100%

 

Encyclopedia of the English Language

produktThe Cambridge Encyclopedia of the English Language (2nd Ed)
popisencyklopedie (500 stran, barevný tisk, paperback)
úroveňB2-C2 (pokročilí)
vydavatelstvíCambridge University Press, 2003
cena1168,- Kč

Často dostávám otázky týkající se angličtiny, jako např. kolik má angličtina slov, kolik slov průměrný rodilý mluvčí zná, jak se od sebe liší např. australská a britská angličtina a mnoho dalších. Pokud i vy se o angličtinu zajímáte a rádi byste věděli o tomto jazyce něco víc, potom mohu vřele doporučit titul The Cambridge Encyclopedia of the English Langauge. Tato encyklopedie vám na pěti stech stránkách nabitých informacemi nabídne ucelený a systematický přehled všeho, co se anglického jazyka týká.

Co v knize najdete?

Vývoj jazyka

Autor vás v první části postupně provede historickým vývojem angličtiny od prvopočátků až po současnost. Dozvíte se např. něco o staroangličtině a její gramatice, o pravopisných a fonetických změnách v historii, o angličtině typické pro některé klíčové spisovatele v historii (např. o tom, jaký jazyk používal ve svých dílech Geoffrey Chaucer, William Shakepeare či Charles Dickens).

Slovní zásoba

Další část se věnuje všemu, co se týká anglické slovní zásoby, tedy např. původ slov, přejímání slov, synonyma, antonyma, a dokonce jsou zde stránky zaměřené na tabu, nadávky, žargon, slang, klišé, graffitti apod.

Gramatika

Třetí část se týká anglické gramatiky. Jednotlivé kapitoly pojednávají např. o morfologii, syntaxi, o jednotlivých slovních druzích, vedlejších větách. Přečtete si zde i zajímavé články o tzv. deskriptivní a preskriptivní gramatice, o tradiční gramatice apod.

Mluvená a psaná angličtina

Čtvrtá část se zaměřuje na rozdíly mezi mluvenou a psanou angličtinou. Přečtete si zde o anglickém fonetickém systému či o anglické abecedě. Zajímavé jsou jistě články o tom, jak frekventovaně se objevuje jaké písmenko, o symbolice písmen, o analýze rukopisu apod.

Používání angličtiny

Nejdelší částí je sekce o používání angličtiny. Zde se dozvíte např. o různých nářečích a akcentech, přečtete si o rozmanitosti britských a amerických dialektů a o dalších regionálních variantách. Autor se zabývá i např. právnickou angličtinou, angličtinou v politice, v žurnalistice či v náboženství. Velmi zajímavou kapitolou je tzv. netspeak, tedy angličtina typická pro internet, e-maily apod.

Učení se angličtině

Poslední část se týká toho, jak se lidé angličtinu učí. Naleznete zde kapitoly věnující se učení dětí, kde např. zjistíte, jakou rychlostí se malé děti učí slovní zásobu, nebo jakým způsobem pochytí gramatiku. Autor se zde dále zabývá různými metodami výuky jazyků. Jsou zde rovněž články o anglických slovnících apod.

Tato encyklopedie není jen knihou plnou textu. Již na první pohled je velice přehledná a poutavá. Na každé stránce naleznete nejrůznější ilustrace, grafy, mapky, přehledy apod. Vše je příjemně graficky a barevně laděné. Tuto publikaci můžete otevřít kdekoliv a všude vás budou čekat velmi zajímavé a srozumitelně podané informace.

Cambridge Encyclopedia of the English Language

Celkové hodnocení

Myslím si, že tato kniha je skutečně výjimečná. Je to druhý titul, kterému jsem se rozhodl dát hodnocení 100%. Není to jistě kniha pro každého, ale věřím, že všichni, kdo se o angličtinu zajímají, budou s mým vysokým hodnocením souhlasit. Chválu na Davida Crystala nepěji pouze já, ale celá řada odborníků a kritiků.

Tato encyklopedie je psaná běžnou angličtinou, která není nijak zjednodušená pro méně pokročilé studenty. Velkým kladem ale je, že David Crystal nepoužívá odborný styl, ale snaží se psát tak, aby jeho knihy byly srozumitelné pro širokou veřejnost.

Co k tomu dodat? Studujete angličtinu na vysoké škole, nebo se ji chystáte studovat? Vyučujete angličtinu? Stala se pro vás angličtina koníčkem? Zajímáte se o jazyky a jazykovědu obecně? Pokud jste alespoň na jednu z těchto otázek odpověděli ANO, potom je to stoprocentně kniha pro vás a jsem si jistý, že ani na okamžik nebudete litovat poměrně vysoké částky, kterou jste do ní investovali.

Externí Odkazy:


englishbooks.czEnglishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte The Cambridge Encyclopedia of the English Language s 10% slevou.
The Cambridge Encyclopedia of the English Language (www.englishbooks.cz)

Dále na Englishbooks:
David Crystal - další zajímavé tituly od autora této encyklopedie

Přepis bublinkové nápovědy: