Cambridge Vocabulary for PET

Vydáno dne 05.08.2008

Recenze učebnice slovní zásoby určená těm, kteří se připravují na cambridgskou zkoušku PET.



Cambridge

Vocabulary for PET

(with answers)

Sue Ireland and Joanna Kosta

 

verdikt: 90%

 

Cambridge Vocabulary for Pet

produktCambridge Vocabulary for PET (with answers)
popiscvičebnice slovní zásoby (140 stran, jednobarevný tisk, paperback)
úroveňB1 (středně pokročilí)
vydavatelstvíCambridge University Press, 2008
cena475,- Kč

Slovní zásoba je jednou z nejdůležitějších součástí učení se cizím jazykům. Bez slovní zásoby nebudete rozumět mluvenému ani psanému textu, bez dobré znalosti slovíček nebudete schopni sami mluvit ani psát. Nedokáže-li student navíc dobře rozlišovat mezi významy jednotlivých slov, dochází často k nedorozumění či dokonce k trapným situacím. Proto je důležité svoji slovní zásobu rozšiřovat a upevňovat. Titulů, které nabízí, že v tomto studentům pomohou, je bezpočet. V této recenzi se podíváme na novinku nakladatelství Cambridge University Press s názvem Vocabulary for PET.

Cambridge Vocabulary for PET je titul určen středně pokročilým studentům, kteří se připravují na zkoušku PET (Preliminary English Test). Jedná se o téměř sto padesát stran procvičování doplněné jedním poslechovým CD.

Organizace knihy

1) Úvodní část

V úvodu naleznete kromě obsahu a popisu publikace také náměty, jak je možné (a dobré) se slovní zásobu učit a informace o složení zkoušky PET.

2) Lekce

Hlavní část knihy tvoří dvacet čtyřstránkových lekcí, z nichž každá se zaměřuje na určitý tématický okruh slovní zásoby. První lekce se např. zaměřuje na zeměpis, státy, národnosti a jazyky, druhá na popis lidí a oblečení, třetí na lidské vlastnosti, osobnost, přátelství a společenskou interakci. Po každé páté lekci vás čeká test a / b / c o třiceti otázkách, kde si zopakujete probrané učivo a přesvědčíte se, jak kvalitně jste se nová slovíčka naučili.

3) Přílohy

Za lekcemi se nachází 5 příloh, které shrnují různé aspekty slovní zásoby. Najdete zde např. přehled frázových sloves, které byste ke zkoušce PET měli znát, tipy pro přípravu na část zkoušky Speaking a Writing, nebo tabulku s nepravidelnými slovesy.

4) Klíč a přepisy nahrávek

Kniha je především určena pro samostudium a samostatnou přípravu na zkoušky. Proto je v závěru umístěn klíč ke všem cvičením, který obsahuje i vzorové odpovědi volných otázek a aktivit, jako jsou např. cvičení na psaní apod. Tam samozřejmě nejde o kontrolu vašich odpovědí, ale spíše o jistou inspiraci a ukázku toho, jak by taková odpověď mohla vypadat a např. na jaké úrovni by vámi napsaný text měl být. Důležitou součástí jsou i přepisy všech nahrávek na CD, kam student může nahlédnout v případě nejistot při poslechu.

5) Seznam slovíček

V úplném závěru knihy je přehledný seznam všech důležitých slovíček z knihy včetně fonetického přepisu výslovnosti. Slova jsou zde setříděna podle lekcí a slovních druhů.

Hodnocení

Vocabulary for PETKnihu Cambridge Vocabulary for PET hodnotím velice kladně a to z několika důvodů.

Lekce

Jednotlivé lekce jsou obsáhlé, systematické a důkladné, s každým slovíčkem se v různých aktivitách stihnete nejen seznámit, ale také si ho procvičit a snad i dobře zapamatovat. Každá stránka je využita skutečně maximálně, nevznikají tu prázdná místa a prostor nezabírají zbytečně velké obrázky či ilustrace, jak tomu občas bývá u jiných podobných učebnic. Hustota textu a informací je možná někdy na úkor přehlednosti, ale tím by se student rozhodně neměl nechat odradit.

Slovíčka a aktivity

Hlavní klad vidím v tom, že se nejedná o pouhé doplňovačky. Slova jsou zde téměř vždy použita ve větách a delších textech, což je pro efektivní učení slovní zásoby nezbytné, protože se neučíte jen význam izolovaného slova, ale i jeho použití v kontextu. Mezi cvičeními jsou i aktivity na psaní, poslech, mluvení a čtení, takže se s danou slovní zásobou seznámíte skutečně dokonale. Díky audio CD tato učebnice nezanedbává zvukovou stránku, kterou mnoho titulů tohoto typu zcela opomíjí.

Nejen příprava na zkoušky

Učebnice je sice koncipována jako příprava na zkoušku PET, ale velmi dobře poslouží i těm, kteří se neučí kvůli zkouškám. Kdyby se totiž jednalo jen o návod, jak složit zkoušku, byla by to špatná učebnice. A to se Cambridge Vocabulary for PET rozhodně netýká. Ať se již na zkoušku připravujete či nikoliv, tato cvičebnice vám pomůže výrazně rozšířit a utvrdit slovní zásobu a zároveň zlepšit tzv. řečové dovednosti (poslech, mluvení, čtení psaní).


Externí Odkazy:


englishbooks.czEnglishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte Cambridge Vocabulary for PET s 10% slevou.
Cambridge Vocabulary for PET (www.englishbooks.cz)

Přepis bublinkové nápovědy: