Co je to THESAURUS?

Vydáno dne 07.03.2009

Článek o tom, co je to THESAURUS a k čemu slouží.



Thesaurus

Když se řekne "thesaurus", co si pod tím termínem asi nezasvěcený člověk představí? S vymřelými plazy to nemá samozřejmě nic společného. Není to ani nic přehnaně odborného, něco, co by se obyčeným lidem nehodilo. Právě naopak. Mým cílem dnes bude seznámit čtenáře s tím, proč může takový thesaurus přijít vhod právě jim. Vysvětlíme si některé základní principy a pojmy a na závěr vám představím jen pár příkladů dostupných thesaurů.

Budete-li o thesaurech mluvit, vyslovujte je česky jednoduše /tesaurus/ či anglicky / θɪ'sɔ:rəs/. Množné číslo slova THESAURUS se tvoří nepravidelně - thesauri (čteme na konci s -ai) či pravidelně - thesauruses.

Co je to thesaurus?

Thesaurus je zvláštní typ slovníku, ve kterém naleznete vztahy mezi slovíčky. Ne tedy jejich vysvětlení či překlad, ale to, jak spolu různá slova souvisí. Základní obsah thesaurů tvoří vždy synonyma a antonyma. Obsáhlejší thesaury zahrnují další souvislosti, jako např. hyponyma, hypernyma apod.

Když si tedy najdete v thesauru např. slovíčko STUPID, dozvíte se, že jeho opak (antonymum) je SMART. Naleznete zde, že slova s podobným významen jsou např. DULL, DIM, WITLESS, THICK-HEADED a asi dvacet dalších.

Vyhledáte-li si např. CAR, zjistíte, že jeho synonymum (slovo stejného významu) je např. MOTORCAR. Hypernymum (množina slov, do které CAR patří) je MOTOR VEHICLE a že hyponyma (podmnožiny slova CAR) jsou např. AMBULANCE, BUS, CAB, JEEP, CONVERTIBLE, SEDAN, SUV a desítky dalších.

K čemu je thesaurus dobrý?

Slovní zásoba člověka, ať rodilého mluvčího či studenta daného jazyka, je různě omezená. Kromě toho, že existuje spousta slov, která dotyčný vůbec nezná, existuje obrovská množina slov, která zná jen pasivně - rozumí jim, ale sám je nedokáže v mluveném ani psaném projevu použít.

Často se tedy stává, že si člověk vystačí pouze s velmi omezenou slovní zásobou a používá pouze ta nejzákladnější slovíčka.V mluvené řeči to zase takový problém není, trpí tím však především jeho psaný projev. Člověk potom neustále opakuje stejná slova či dokonce stejné fráze.

A právě tady vám thesaurus přijde vhod. Pomůže vám najít alternativu často opakovaného slovíčka, pomůže vám používat sofistikovanější výrazy. Thesaurus pozdvihne úroveň vašeho psaného projevu.

Thesaurus pro studenty

Jako studenti angličtiny dnes máte to privilegium, že dokonce existují studentské thesaury. V těch najdete poznámky k použití slov, vysvětlení rozdílů mezi slovíčky s podobným významen, příkladové věty a mnoho dalšího. Budete-li se učit slovní zásobu s pomocí takového thesauru, učení bude daleko efektivnější a důkladnější.

Příklady thesaurů

Thesaurů existuje nepřeberné množství. V následující části se pokusím vás alespoň s několika z nich seznámit.

THE SAGE

Na našich stránkách máte zdarma k dispozici ke stažení slovník a thesaurus v jednom - The Sage. Nejedná se sice o materiál vytvářený pro studenty, ale jeho používání je velmi jednoduché a praktické, obzvláště díky prokliknutelnosti jednotlivých hesel.

The Sage

Více o tomto slovníku se dozvíte zde. Na této stránce si můžete slovník také zdarma stáhnout a snadno používat ve svém počítači.

Thesaurus.com

Jednoduchý "instantní" thesaurus najdete i online na adrese www.thesaurus.com:

Thesaurus.com

Visual Thesaurus

Velmi zajímavý je vizuální thesaurus (www.visualthesaurus.com), který vám nakreslí vztahy mezi slovíčky graficky. Obsahuje i definice významu slov, nahrávky, geniální interaktivní interface a mnoho dalších jedinečných funkcí. Jeho hlavní funkce jsou ale placené. Plná verze vás přijde měsíčně na cca 3 americké dolary, na rok je to necelých 20 dolarů.

visualthesaurus.com

Oxford Learner's Thesaurus

Jako studenti ale jistě uvítáte oxfordský thesaurus pro studenty: Oxford Learner's Thesaurus z roku 2008. Je to thesaurus knižní, který je určen právě pro studenty a obsahuje vše, co je pro studenty důležité - upozornění na rozdíly v použití, příkladové věty, slovní vzorce (vazby, ve kterých se slova používají) apod. Obsahuje jen slovíčka, která jsou podstatná, tedy zdaleka zde nenaleznete tolik synonym, jako v jiných thesaurech, což je však jedna z jeho výhod - budete se učit jen to používané, potřebné a důležité. Na tento slovník brzy vyjde na našem webu samostatná recenze.

Oxford Learner's Thesaurus

Tento slovník/thesaurus by si žádný angličtinář neměl nechat ujít. Je to jedna z nejlepších pomůcek pro studium, která se na trhu za poslední roky objevila.

Macmillan English Dictionary CD-ROM

Vynikající studentský thesaurus najdete i na CD-ROM k jednomu z nejlepších slovníků - Macmillan English Dictionary. Thesaurus zde obsahuje okomentované záznamy ke všem slovníkovým heslům, což je poměrně jedinečné.Tento prvek je jedním z důvodů, proč stojí za to si Macmillan English Dictionary pořídit. Recenzi na tuto publikaci naleznete zde.

Macmillan English Dictionary CD-ROM

Závěrem

Mým cílem dnes bylo seznámit čtenáře s tím, co to thesaury jsou a k čemu je lze použít. Viděli jste, že jde o pomůcku velice praktickou a pro studium přínosnou či dokonce nezbytnou. Prozkoumejte tedy dostupné thesaury na internetu či zvažte investici do knižního thesauru či thesauru na CD-ROM. Věřím, že se vynaložení příslušné peněžní částky mnohonásobně vyplatí.Vaše angličtina si to zaslouží.

Přepis bublinkové nápovědy: