Taboos and Issues

Vydáno dne 26.04.2009

Kniha připravených fotokopírovatelných lekcí plná kontroverzních témat, která se v běžných učebnicích neobjevují – tabu, sex, drogy…



 

Taboos and Issues

 

Verdikt: 85%

 

Taboos and Issues

produktTaboos and Issues
popisfotokopírovatelné lekce
(96 stran, formát A4, černobílý tisk, kroužková vazba)
úroveňB2-C2 (pokročilí)
vydavatelstvíHeinle, Cengage Learning, 2002
cena*640,- Kč

*Uvedená cena byla platná v den vydání recenze.Vydavatelství však může ceny průběžně měnit.

Existuje mnoho témat, kterým se běžné učebnice vyhýbají a jistě k tomu mají důvod. V učebnicích angličtiny nenajdete prakticky témata jako sex, rozvody, homosexualita, sprostá slova, sexuální harašení, prostituce, nudismus, potraty, či dokonce smrt. Je to jistě proto, že o těchto věcech není snadné mluvit. Buď dané téma neodpovídá věku studentů, nebo se obě strany, učitel i žák, mohou cítit trapně či v rozpacích.

Přesto je ale důležité, aby se student angličtiny s těmito oblastmi v angličtině seznámil a dokázal se o nich vyjadřovat. Takové věci ve světě přece existují a s mnohými z nich se sami setkáme. A právě tato tabu titul Taboos and Issues překračuje.

Kniha obsahuje celkem 40 kopírovatelných lekcí k okamžitému použití. Každá lekce se skládá ze dvou stránek A4 a věnuje se nějakému kontroverznímu tématu, z nichž jsem několik již uvedl výše. Základním stavebním kamenem lekcí jsou diskusní otázky a aktivity určené k práci ve dvojicích či ve skupinkách. V každé lekci najdete také tématicky laděný článek, kde jsou prezentovány rozlišné názory, různé pohledy na věc apod. a za ním opět následují otázky k diskusi. Lekce navíc vždy obsahuje oddíl LANGAUGE (např. cvičení na doplňování či přiřazování), v němž si student procvičuje slovní zásobu, gramatiku, kolokace apod., které se objevují v článku či konverzačních otázkách. Ke všemu jsou v závěru knihy poznámky a klíč.

Taboos and Issues je kniha především pro učitele, kteří vyučují v kurzech pro dospělé, na vysokých školách popř. ve vyšších ročnících středních škol. Tento titul si může dovolit to, co jiné učebnice ne. Jsou to vlastně kopírovatelné lekce, které nejsou určené k tomu, aby byly procházeny všechny od začátku do konce. Je na učiteli, na jeho vlastním uvážení, které z nich ve výuce použije a které by se s ohledem na vyučovanou skupinu studentů nehodily. Témata studenty motivují až dokonce vyprovokují k diskusi (záleží ale kromě jazykové úrovně také na jejich věku a zralosti), hodiny jsou potom velmi zajímavé a obohacující. Unavují-li už Vás i Vaše studenty témata jako "bydlení na vesnici či ve městě", "co bych dělal, kdybych byl prezidentem" apod., toto je kniha pro vás.

Může si tuto knížku pořídit i "obyčejný" student? Pokud ho neodradí vyšší cena (jejím důvodem je především to, že jde o KOPÍROVATELNÉ materiály), myslím, že určitě může. Na otázky pro diskusi si může zkoušet odpovídat sám (jak např. radíme u přehledů konverzačních otázek na našich stránkách), v článcích a jazykových cvičeních se setká s novou slovní zásobou, důležitými vazbami, kolokacemi a idiomy. I jako pomůcka pro samostudium je to tedy výborný materiál.

Co říci závěrem? Taboos and Issues studentům jistě pomůže zlepšit jazykové schopnosti, ale také jim v mnoha ohledech rozšíří obzory, přinutí je zamyslet se i nad ožehavými tématy. Zaneprázdněným učitelům poskytne desítky již připravených vyučovacích hodin - stačí vybrat si téma, okopírovat a přípravy jsou hotové.

Samozřejmě existují i oblasti, ve kterých by bylo možné knížku vylepšit. Hodiny angličtiny by např. přeci jen měly být doplněné poslechem, a tuto oblast kniha vůbec nepokrývá. Přibalené CD s nahrávkami, které by nahradily v některých lekcích část READING, by bylo velmi přínosné. Pomoci by mohla i např. tématicky uspořádaná slovní zásoba, role-play aktivity pro dvojice a skupinky atd. S tím si ale jistě už učitel může poradit sám.

Celkově knihu hodnotím 85 procenty a rozhodně doporučuji učitelům, kteří vyučují dospívající a dospělé studenty.

englishbooks.czEnglishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte Taboos and Issues s 10% slevou.
Taboos and Issues (www.englishbooks.cz)

Přepis bublinkové nápovědy: