English Pronunciation in Use (Elementary)

Vydáno dne 15.05.2009

Recenze učebnice anglické výslovnosti.




Jonathan Marks:


English Pronunciation in Use

Elementary

 

Verdikt: 95%

English Pronunciation in Use

produkt
English Pronunciation in Use (Elementary)
popis
učebnice anglické výslovnosti + 5x audio CD
(166 stran, černo-červeno-bílý tisk, paperback)
vydavatelství
Cambridge University Press, 2007
cena
650,- Kč (paperback + 5x audio CD)
910,- Kč (paperback + 5x audio CD + CD-ROM)

Anglická výslovnost je pro mnohé na angličtině to nejtěžší a přitom často velmi zanedbávané. Důvodem, proč se studenti výslovnosti věnují tak málo, může být i to, že téměř vše ostatní se lze učit z knih pro samouky. Gramatik pro samostudium existuje bezpočet, učebnic slovní zásoby taktéž. Ale učebnice výslovnosti pro samouky, to bohužel neexistuje. Nebo existuje?

V dnešní recenzi se podíváme na titul nakladatelství Cambridge University Press s názvem English Pronunciation in Use. Existuje ve třech úrovních, ale my se zaměříme pouze na tu první, Elementary. Je to kniha, která se věnuje výuce anglické výslovnosti od A do Z a která je určena především pro samostudium.

Máte-li zkušenosti s jinými tituly z řady IN USE, např. opěvovanou English Grammar In Use, nebudu Vás pravděpodobně o jejích kvalitách muset příliš přesvědčovat. Ale přesto do knihy společně nahlédneme.

Obsah sady

Nejedná se vlastně o knihu, ale o celou studijní sadu, ve které je kniha, balík pěti audio CD a (volitelné) interaktivní CD-ROM. Jako všechny učebnice IN USE, i zde jsou dvojstránkové lekce, z nichž každá se věnuje jednomu konkrétnímu tématu. Vlevo je vždy prezentace látky, vpravo potom procvičování daného jevu. Na CD najdete audio nahrávky ke všemu, takže nebudete odkázáni jen na fonetický přepis, ale vše si poslechnete a budete moci s nahrávkou opakovat a procvičovat.

Podrobný obsah si můžete otevřít ve formátu PDF zde.

Sekce A

English Pronunciation in Use

V první sekci je celkem 27 lekcí, které studenty postupně seznámí se všemi anglickými hláskami. Dozvíte se, jak se vyslovují a jak se zapisují foneticky. Budete upozorněni na rozdíly ve výslovnosti, na techniku výslovnosti, na vztahy mezi pravopisem a výslovností. Vše jde pěkně postupně. Každou novou hlásku si tedy můžete dobře zažít a procvičit.

Sekce B

Sekce B obsahuje 5 lekcí, kde se seznámíte s výslovností celých slabik, s přízvukem a s rozdíly mezi silnými a slabými slabikami. Hlásky probrané v sekci A se tedy naučíte spojovat do slabik a do slov.

Sekce C

English Pronunciation in Use

V následujících jedenácti lekcích v sekci C se budete učit slova spojovat do vazeb a vět. Pozornost je věnována výslovnosti různých gramatických jevů, jako např. výslovnosti sloves v minulém čase, výslovnosti silných a slabých slov atd.

Sekce D

V sekci D se autor zabývá větnou intonací, výslovností vět a frází v konverzaci apod. Zde obzvláště se vše prezentuje na skutečných situacích a rozhovorech, kde je typická větná intonace slyšet v přirozeném kontextu.

Sekce E

V poslední sekci jsou různé přehledy, jako např. jak se vyslovuje anglická abeceda, jak se čtou správně čísla, nejznámější zeměpisné názvy apod. Navíc je zde průvodce, kde si ti, kdo mluví např. španělsky, portugalsky, německy apod. mohou najít, které lekce v učebnici jsou pro ně obzvláště důležité. Češi zde bohužel kapitolku nemají.

Práce s učebnicí

Jak již bylo řečeno, kniha je koncipována v první řadě jako pomůcka pro samostudium. Studenti na úrovni Elementary by s ní tedy měli být schopni pracovat sami. Vše je v knize pochopitelně psáno anglicky, ale autor se snaží vše vysvětlovat pomocí základní slovní zásoby, takže by studenti na této úrovni neměli mít žádné zásadní problémy s porozuměním. Pokud by přeci jen něco bylo náročnější na pochopení, jsem si jist, že během několika prvních lekcí si každý na formu zvykne a anglická vysvětlení mu již nebudou činit potíže. Samozřejmostí je srozumitelný klíč ke všem cvičením.

Britská angličtina

Učebnice se zaměřuje na standardní britskou angličtinu, ale myslím, že i ti, kteří preferují jiné přízvuky, z ní mohou vytěžit maximum. Kniha srozumitelně a systematicky trénuje základní výslovnostní pravidla a návyky. Pokud by např. student tíhnul spíše k americké výslovnosti, tato kniha mu jeho cestu neztíží.

CD-ROMCD-ROM

Připlatíte-li si k ceně učebnice cca 300 Kč, můžete mít knihu včetně interaktivního CD-ROM. Programovou část obstarala softwarová firma YDP, která je autorem dalších úspěšných výukových aplikací. Cena se tak už ale vyšplhá do výšky cca 900 Kč, což už je pro většinu studentů příliš. Zda se investice vyplatí či nikoliv, toť otázka.

Na CD-ROM jsou desítky dalších interaktivních cvičení, her a testů. Nutno podotknout, že jsou to doplňkové aktivity. Není to tedy výukový kurz, ale každá lekce knihy zde má cvičení navíc. Některá cvičení podporují možnost nahrát svoji výslovnost a porovnat ji s tou "správnou". Zahrajete si také několik her, CD-ROMkteré se týkají výslovnosti (zaměřené na slovní a větný přízvuk či na fonetický přepis), ale u těch je spíše atraktivní grafické zpracování, než nějaká vysoká výuková hodnota.

Celkově vzato, přibalené CD-ROM je věc dobrá a přínosná, není to však v žádném případě nutnost.

Celkové hodnocení

Knize English Pronunciation in Use (Elementary) dávám hodnocení 95%, protože je to poměrně originální kniha, která nemá na současném trhu moc velkou konkurenci. Začínající a mírně pokročilé studenty angličtiny systematicky provede všemi úskalími anglické výslovnosti, na které bývá v kurzech angličtiny jen velmi málo času. Studenti zde (díky nahrávkám na CD) mají možnost si základní zákonitosti dobře uvědomit a důkladně procvičit. Chcete-li se tedy naučit správně anglicky vyslovovat (a to by každý student chtít měl), je tento titul určený právě Vám.

Ještě je tu však jedna nesmírně důležitá věc. Procvičováním správné výslovnosti budete rozvíjet ještě jednu velmi zásadní dovednost - poslech. Kolik studentů si neustále stěžuje, že jeho hlavním problémem je poslech? Kniha English Pronunciation in Use (Elementary) upozorňuje na rozdíly mezi různými hláskami, na spojování slov, na oslabování výslovnosti gramatických slovíček atd. Tyto aspekty vás totiž autor knihy neučí jen správně produkovat (vyslovit) ale také je rozpoznat v mluvené řeči, slyšet je. Chcete-li tedy podstatně zvýšit své schopnosti poslouchat a rozumět, je tento titul také určen právě Vám.

Jako negativum lze vidět snad jen vysokou cenu. Můžeme si říct, že je to 600 Kč a jediné, co za to máme, je "výslovnost". Stojí to vůbec za to? Odpovím vám: stojí. Takto kvalitní procvičování výslovnosti, které jde skutečně do hloubky a přitom je pro začínající studenty, nikde jinde nenajdete.

Cambridge University PressExterní Odkazy:
CUP: English Pronunciation In Use (elementary) - Informace o této učebnici na stránkách vydavatelství Cambridge University Press
In UseCUP: In Use - Informace o celé řadě učebnic In Use na stránkách nakladatelství.

In Use series

englishbooks.czEnglishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte English Pronunciation in Use (Elementary) s 10% slevou.
English Pronunciation in Use Elementary (www.englishbooks.cz)

Přepis bublinkové nápovědy: