AU PAIR - jak hledat rodinu přes internet

Vydáno dne 29.05.2009

Jednou z levných možností, jak si svou angličtinu vylepšit, je vyjet do zahraničí jakou au pair. Tento článek poradí, kde si na internetu rodinu můžete najít a také nastíní výhody a nevýhody registrace u agentury vs. vyhledání rodiny „na vlastní pěst“.



AU PAIR - hledání hostitelské rodiny "na vlastní pěst"

Předpokládám, že se na stránkách HFE vyskytují budoucí au pair, které si zde chodí angličtinu procvičit, nebo naopak - lepší znalost jazyka anglického může vést k inspiraci jako au pair vyjet. Z tohoto důvodu bych se ráda podělila o pár zkušeností, jež se z agentur, poskytující au pair pobyty, nedovíte.

V prvé řadě to jsou odkazy, kde si destinaci vašeho au pair pobytu můžete snadno vyhledat. Samozřejmě veškeré hledání můžete přenechat agentuře - každá agentura vás určitě ráda ujistí, že pro vás vše opatří a vy se nemusíte už vůbec o nic starat. Také vám přislíbí příjemnou, bezproblémovou rodinku, která vás do rodiny příjme jako jejich třetí dítě a zaplatí vám veškeré výdaje. Stejně tak ujistila i rodinu o tom, že vy jste pro ně ta nejlepší au pair, kterou měli k dispozici (tady je to ovšem určitě fakt:-)).

Jsem názoru, že agentura samozřejmě zaregistruje jakoukoliv rodinu. Dokud nenabudou dojmu, že vás rodina bude fyzicky či vyloženě psychicky týrat, neodmítnou ji. Kromě toho vám nabídnou nepřeberné množství služeb, pojištění, ujistí vás, že je musíte mít. Zaplatíte zálohu, zaplatíte doplatek. Například při cestě se Student Agency tyto poplatky činní 4500 Kč na čtyři měsíce. Vy jste ve fázi hledání pasivní, nemůžete si příliš vybírat. Vše je zdlouhavé. Určitě záleží na výběru agentury i na štěstí. Ovšem podíváte-li se na internetu do diskuzí těch, kteří s agenturami v minulosti spolupracovali, najdou se tam kromě příspěvků pozitivních také odstrašující příklady, přičemž odstrašující případy se vztahují překvapivě také k věhlasným agenturám...

Podívejme se tedy na to, jaké výhody a nevýhody skýtá hledání rodiny na vlastní pěst - přes internet. Ačkoliv já osobně vidím převážně pouze výhody.

1. Velká nabídka rodin.

Zaregistrujete-li se na všech odkazech, jež vám poskytuji, můžete docílit přes sto nabídek během 14-ti dnů. To v případě, že vyjíždíte na delší dobu a máte určité zkušenosti s dětmi, které barvitě popíšete do profilu. Minimální délka, kterou rodiny vyžadují, je průměrně 6 měsíců. Dají se samozřejmě najít kratší pobyty, zejména v době prázdnin, ovšem jsou limitované.

Čím více nabídek máte, tím větší šance, že se vám v zahraničí nakonec bude líbit - rodinu si vyberete na základě počtu dětí, koníčků, lokalizace atd atd.

2. Možnost lepšího poznání rodiny.

Obě strany, jak rodina, tak au pair, se většinou registruje v předstihu. To vám dává spoustu prostoru ke vzájemnému poznání.

3. Stanovení podmínek. Máte prostor sdělit vaše nároky.

4. Budete-li v kontaktu s více rodinami, budete mít spíše přehled, jak "to chodí", co můžete očekávat, jak se vaše rodina liší...


Jaké jsou tedy nevýhody? S porovnáním s agenturou vidím pouze jedinou zásadní - rodina může kdykoliv odmítnout, zejména, když už jste s ní jakoby počítali. Nicméně neslyšela jsem případ, že by au pair, která si již s rodinou domluvila datum a zakoupila letenku, bylo nakonec sděleno, ať nejezdí...

Určitě teď namítáte, že to není jediná nevýhoda a ptáte se např. "Co když se z rodiny vyklube kuplíř? Jakou mám záruku, že mi práci zaplatí?" apod.

Spousta rodin ve chvíli, kdy vás vezme v potaz jako jejich budoucí au pair, vás požádá o kopii pasu. Totéž můžete udělat vy. Raciolnálně uvažujicí rodič váše obavy musí pochopit a nemůže vaši žádost odmítnout. Odmítne-li, o něčem to již vypovídá. Žádost můžete formulovat skrytě ve smyslu, že jim vy posíláte kopii pasu, čímž chcete potvrdit, že se na vás mohou určitě spolehnout no a mimochodem byste uvítali i jejich...

Co se týče financí a popisu práce, opět, spousta rodin zasílá takové smlouvičky. Není to nic extra formálního, pouze stanovení, co od sebe můžete vzájemně očekávat. Jestliže vám rodina takovou smlouvu pošle, ujistětě se, že jste tam doplnili vše, co je podstatné i pro vás. Jestliže vám ji nepošle, stvořte ji sami a rodině pošlete. Uschovejte si emaily, na čem jste se domluvili.
Možná namítáte, že byste si stejně nakonec nevěděli rady, kam se v případě "podvodu" ze strany rodiny obrátit. To uvidíte. I kdybyste se měli ohánět s touto smlouvou po sousedech rodiny a stěžovali, rodinu to snad namotivuje podmínky dodržet.

Požádejte rodinu o kontakty na předchozí au pair nebo na kohokoliv jiného. Jak píši výše, jestliže rodině na rovinu přiznáte, že se obáváte, že jde o podvod, že vás nikdo na letišti nebude čekat apod. a že se za tyto pocity omlouváte, ovšem jako rodič dětí vás přeci určitě chápou, nemůžou odmítnout vás nějak neujistit.


Pakliže si troufáte, zavolejte jim domů. Máte-li někoho v Anglii a sami si zavolat netroufáte, požádejte je, aby rodině zavolali oni...

Tak. Jestliže jste se rozhodli, že internetu dáte šanci, zde odkazuji na stránky, kde je registrace i komunikace zdarma.

Nejlepší web:

http://www.aupair-world.net/


Další:

http://www.gumtree.com - do kolonky "find" zadejte aupair. Jestliže chcete jiné město než Londýn, uprostřed stránky nahoře je kolonka "Change city".

http://www.greataupairs.co.uk/

http://www.newaupair.com/

http://www.aupair-options.com/ Bezplatná registrace umožní napsat rodině zprávu. Po zaplacení poplatku můžete posílat i emaily do jejich soukromých schránek..

http://www.aupairs.co.uk Zprávy můžete posílat rodinám, jež platí registrační poplatek - to bude zobrazeno. Jinak je zasílání zpráv zpoplatněno.

http://www.profiaupair.cz/ Zaslání informačního emailu zdarma (rodině se zobrazí váš profil s informací, že máte zájem pro ně pracovat). Psaní zpráv či mejlů zpoplatněno. Odpovídání bude, zřejmě, zdarma. Výhodou těchto stránek je, že je vše v češtině!!!

Samozřejmě na internetu je k nalezení více stránek. Jestliže vám můj výše uvedený výběr nestačí, zadejte si do Googlu "au pair" a nabídku si projeďte. Většina však vyžaduje poplatek za kontaktování rodiny, což se většinou dočtete až po vyplnění dlooouhého dotazníku.


Přepis bublinkové nápovědy: