Základní otázkový slovosled (pomůcka)

Vydáno dne 19.09.2018

Máte neustále problémy se správným slovosledem v otázkách? Nabízíme netradiční pomůcku, kterou si můžete sami sestavit.



Základní otázkový slovosled (pomůcka)

Určitě víte, že anglický slovosled má, na rozdíl od češtiny, jasná pravidla. A při tvoření otázek dělají studenti chyby obzvlášť. Proto je otázky třeba trénovat, pilovat, opakovat, dokud se vám správný slovosled nezažije.

Z tohoto důvodu jsme pro vás připravili jednoduchou pomůcku, díky které můžete trénovat tvoření otázek trochu netradičně.

Jak s pomůckou pracovat

Největší problém při tvoření otázek je správný slovosled, a to i při použití jednoduchého podmětu, např. you, he, we. Ještě více se studenti zapotí o otázek s podmětem víceslovným, např. my brother, your friends.

Ukažme si třeba příkladovou situaci. Student měl přeložit otázku ‘Kdy tvá sestra mluví anglicky?’. Student to však přeloží ‘When speak your sister English?’, pak se opraví a řekne ‘When your sister speak English’.

Potom asi bude mezi učitelem a studentem následovat rozhovor podobný tomuto:

T: Znáš notoricky známou otázku ‘Mluvíte anglicky?’
S: To je snadné – Do you speak English?
T: No vidíš. Říká se snad například ‘Speak you English?’ nebo ‘You speak English?’
S: Neříká.
T: No a stejně je to i s jinými otázkami. Představ si kvádříky, kterými je provlečen provázek, aby nemohly měnit své pořadí. Na prvním je napsáno do, na druhém je napsáno you a na třetím speak. (pak učitel nakreslí na tabuli tři kvádříky s protaženým provázkem). No a teď si představ, že druhý kvádřík pootočíme a na jeho další straně je napsáno she. Vznikne nám ‘Do she speak English?’. Je to tak správně?
S: Hm, myslím, že není. Zájmeno she je třetí osoba jednotného čísla a mělo by tam být asi does.
T: Ano, proto musíme pootočit i první kvádřík s pomocným slovesem. Na jeho další straně je pomocné sloveso does. No a teď máme otázku ‘Does she speak English?’ To už je správně, že?
S: Ano, to je docela jednoduché.
T: No a teď zase pootočím druhý kvádřík s podmětem. Tentokrát je zde napsáno your sister, tvoje sestra. Chci tedy otázku ‘Mluví tvá sestra anglicky?’. Co nám tady vznikne?
S: ‘Does your sister speak English?’
T: Ano, přesně tak. A nyní si můžeme přihodit ještě jeden kvádřík, tentokrát s tázacími zájmeny. Dáme si jej pomyslně na provázek před pomocná slovesa do/does a otočíme si kvádr na stranu, kde je napsáno When. Co nám vznikne?
S: 'When does your sister speak English?!
T: Ano, a to je přesně ta otázka, kterou jsem chtěl slyšet před pěti minutami. Představ si ta slova takto na provázku, kdy se nesmí přehazovat a nesmí se vynechat pomocné sloveso.

Na tabuli je po tomto rozhovoru zobrazeno následující:

Tímto způsobem se můžete dostat postupně k jakékoli otázce. Lepší ale určitě je “3D řešení”, tedy nekreslit kostičky na tabuli, ale opravdu si je připravit. Takto připravená pomůcka je vhodná pro studenty samouky i pro učitele do hodin angličtiny.

A aby se dalo vytvářet více otázek, připravili jsme pro vás pomůcku s hranoly o šesti stranách.

Pro učitele

Připravenou pomůcku můžete použít v hodinách angličtiny a to v zásadě dvěma způsoby:

Pro studenty

Pokud vám dělají otázky problémy, můžete si s touto pomůckou jednoduše ‘hrát’. Snažte se zvolit správná slovíčka (slovosled už máte jasně daný pořadím kostiček na provázku). Jelikož jde téměř vždy pouze o začátek otázky, je na vás, jak ji dokončíte. Nezapomeňte pak výslednou otázku přečíst nahlas.

Jak si pomůcku připravit

Budete potřebovat papírovou čtvrtku, nůžky, lepidlo a provázek (případně jehlici nebo špejli). Pak klikněte na následující náhled:

Najdete zde celkem šest hranolů, kde je následující:

Podměty a slovesa jsme připravili ve dvou sadách pro ještě větší množství možných otázek. Doporučuji si vše vytisknout na barevné papíry. Vzniknou vám následující části:

Následně si hranoly slepíte a pomůcka je na světě:

Uznáváme, že to je trochu mravenčí práce, ale určitě se to dá zvládnout a bude to stát za námahu.

Pokud se vám pomůcka líbí a rádi byste ji používali s jinými slovíčky, můžete si také stáhnout prázdný hranol, na který si slovíčka dopíšete ručně.

Závěr

Doufáme, že se vám tato pomůcka zalíbí. Učitelé si mohou oživit své hodiny a studenti se mohou díky ní zdokonalit v oblasti otázkových slovosledů.

Chtěli bychom tímto velice poděkovat Leoně Vachkové. Bez její pomoci by totiž tento nápad zůstal pouze v teoretickém rozměru 2D. Lioness nám pomohla tyto krychličky ‘rozpohybovat’.

Přepis bublinkové nápovědy: