Spices and herbs (vocabulary)

Vydáno dne 28.12.2008

Nejrůznější koření a bylinky, které používáme při vaření



 
allspice - nové koření
BrE
/'ɔ:lˌspaɪs/ Přehrát
AmE
/'ɔ:lˌspaɪs/ Přehrát

noun - dried berry-like fruit of a tropical tree used as a spice (whole or ground)

 
anise - anýz
BrE
/'ænɪs/ Přehrát
AmE
/'ænɪs/ Přehrát

noun - a plant with seeds that has a strong sweet taste

basil
basil - bazalka
BrE
/'bæzl/ Přehrát
AmE
/'beɪzl/ Přehrát

noun - an aromatic South-Asian herb that is used as seasoning

bay leaf
bay leaf - bobkový list
BrE
/ˌbeɪ'li:f/ Přehrát
AmE
/ˌbeɪ'li:f/ Přehrát

noun - aromatic leaves of a Mediterranean shrub that are used as seasoning

 
camomile - heřmánek
BrE
/'kæməmaɪl/ Přehrát
AmE
/'kæməmi:l/ Přehrát

noun - a plant with small white and yellow flowers that are often dried and used to make tea

caraway
caraway - kmín (kořenný)
BrE
/'kærəweɪ/ Přehrát
AmE
/'kærəweɪ/ Přehrát

noun - the seeds of a Mediterranean plant that are used as seasoning

cinnamon
cinnamon - skořice
BrE
/'sɪnəmən/ Přehrát
AmE
/'sɪnəmən/ Přehrát

noun - an aromatic spice that is made from the bark of a tropical Asian tree, it is usually ground

clove
clove - hřebíček (koření)
BrE
/'kləʊv/ Přehrát
AmE
/'kloʊv/ Přehrát

noun - aromatic dried flower buds of a tropical tree used as a spice (whole or ground)

clover
clover - jetel, jetelový lístek
BrE
/'kləʊvə/ Přehrát
AmE
/'kloʊvər/ Přehrát

noun - a wild plant that has pink or white flowers and leaves made up of three parts (sometimes four)

 
coriander - koriandr
BrE
/ˌkɒrɪ'ændə/ Přehrát
AmE
/ˌkɑ:rɪ'ændər/ Přehrát

noun - the leaves and seeds of a Mediterranean plant that are used as seasoning

 
cumin - římský kmín
BrE
/'kju:mɪn/ Přehrát
AmE
/'ku:mɪn/ Přehrát

noun - the seeds of a plant that is very similar to caraway, used in Indian cooking

 
dead nettle - hluchavka
BrE
/'dedˌnetl/ Přehrát
AmE
/'dedˌnet̬l/ Přehrát

noun - a wild plant that is similar to a nettle, but doesn't sting

 
dill - kopr
BrE
/'dɪl/ Přehrát
AmE
/'dɪl/ Přehrát

noun - a very aromatic plant that is sometimes used in cooking

 
fennel - fenykl
BrE
/'fenl/ Přehrát
AmE
/'fenl/ Přehrát

noun - a plant with a rounded base, can be eaten as a vegetable or the leaves can be used as a herb in cooking

garlic
garlic - česnek
BrE
/'gɑ:lɪk/ Přehrát
AmE
/'gɑ:rlɪk/ Přehrát

noun - a plant that looks a little like an onion, it has a very strong taste and odour

ginger
ginger - zázvor
BrE
/'dʒɪndʒə/ Přehrát
AmE
/'dʒɪndʒər/ Přehrát

noun - the root of a tropical plant, commonly used as a spice all over the world

 
horseradish - křen
BrE
/'hɔ:sˌrædɪʃ/ Přehrát
AmE
/'hɔ:sˌrædɪʃ/ Přehrát

noun - a plant with a strong sharp tasting root

 
chilli - chilli
BrE
/'tʃɪli/ Přehrát
AmE
/'tʃɪli/ Přehrát

noun - a very hot-tasting pepper

chives
chives - pažitka, šnytlík
BrE
/'tʃaɪvz/ Přehrát
AmE
/'tʃaɪvz/ Přehrát

noun - the leaves of a plant with long hollow cylindrical leaves that are used as seasoning

 
lavender - levandule
BrE
/'lævəndə/ Přehrát
AmE
/'lævəndər/ Přehrát

noun - an aromatic shrub with pale purple flowers

 
lemon balm - meduňka lékařská
BrE
/'lemən bɑ:m/ Přehrát
AmE
/'lemən bɑ:m/ Přehrát

noun - a herb with leaves that taste and smell of lemon

 
lemon grass - citronová tráva
BrE
/'lemənˌgrɑ:s/ Přehrát
AmE
/'lemənˌgrɑ:s/ Přehrát

noun - a type of grass that smells and tastes of lemon and is used in cooking

 
liquorice - lékořice
BrE
/'lɪkrɪʃ/ Přehrát
AmE
/'lɪkrɪʃ/ Přehrát

noun - black substance made using the roots of the liquorice plant, it can be used in medicine or eaten as sweets

 
lovage - libeček lékařský
BrE
/'lʌvɪdʒ/ Přehrát
AmE
/'lʌvɪdʒ/ Přehrát

noun - a tall perennial plant used in cooking

 
mace - muškátový květ (koření)
BrE
/'meɪs/ Přehrát
AmE
/'meɪs/ Přehrát

noun - dried fleshy covering of the nutmeg seed used as a spice

 
marjoram - majoránka
BrE
/'mɑ:dʒərəm/ Přehrát
AmE
/'mɑ:rdʒərəm/ Přehrát

noun - a plant whose dried leaves are used as seasoning

mint
mint - máta
BrE
/'mɪnt/ Přehrát
AmE
/'mɪnt/ Přehrát

noun - a plant with very aromatic leaves, it's used in making tea, medicine, chewing gum etc.

mustard
mustard - hořčice
BrE
/'mʌstəd/ Přehrát
AmE
/'mʌstərd/ Přehrát

noun - a thick yellow mixture with a hot taste, it is used with some food, e.g. in hot dogs etc.

nettle
nettle - kopřiva
BrE
/'netl/ Přehrát
AmE
/'net̬l/ Přehrát

noun - a wild plant whose stem and leaves are covered with little hairs that can sting

 
nutmeg - muškátový oříšek
BrE
/'nʌtmeg/ Přehrát
AmE
/'nʌtmeg/ Přehrát

noun - a brown powder made from the seed of a tropical tree, used as a spice

oregano
oregano - dobromysl, oregano
BrE
/ˌɒrɪ'gɑ:nəʊ/
AmE
/ə'regənoʊ/ Přehrát

noun - an herb used in cooking as seasoning

 
paprika - mletá sladká paprika (koření)
BrE
/'pæprɪkə/ Přehrát
AmE
/pə'pri:kə/ Přehrát

noun - a powdered seasoning made from dried red peppers

 
parsley - petržel, petrželová nať
BrE
/'pɑ:sli/ Přehrát
AmE
/'pɑ:rsli/ Přehrát

noun - an herb with small leaves that is used for decorating food or adding taste to it

pepper
pepper - pepř
BrE
/'pepə/ Přehrát
AmE
/'pepər/ Přehrát

noun - a hot spice used in cooking

 
rocket - rukola, roketa setá
BrE
/'rɒkɪt/ Přehrát
AmE
/'rɑ:kɪt/ Přehrát

noun, British English - a plant with strong-flavored leaves used in salads

 
rosemary - rozmarýn
BrE
/'rəʊzməri/ Přehrát
AmE
/'roʊzmeri/ Přehrát

noun - a shrub whose dried leaves are used as seasoning

 
saffron - šafrán
BrE
/'sæfrən/ Přehrát
AmE
/'sæfrən/ Přehrát

noun - a kind of crocus used as a spice or as a coloring agent

sage
sage - šalvěj
BrE
/'seɪdʒ/ Přehrát
AmE
/'seɪdʒ/ Přehrát

noun - an aromatic herb whose leaves (usually dried) are used as seasoning

salt
salt - sůl
BrE
/'sɔ:lt/ Přehrát
AmE
/'sɔ:lt/ Přehrát

noun - a white substance that is used in cooking in order to preserve food or to improve the taste, it is present in the water of the seas and oceans

 
savory - saturejka
BrE
/'seɪvri/ Přehrát
AmE
/'seɪvri/ Přehrát

noun - a plant that is used in cooking, especially to add taste to meat

 
St John's Wort - třezalka
BrE
/snt ˌdʒɒnz 'wɜ:t/ Přehrát
AmE
/seɪnt ˌdʒɑ:nz 'wɜ:t/ Přehrát

noun - a herb with small yellow leaves that is used in medicine

 
star anise - badyán
BrE
/ˌstɑ:'ænɪs/ Přehrát
AmE
/ˌstɑ:r'ænɪs/ Přehrát

noun - a dried star-shaped fruit that is often used in cooking

 
tarragon - estragon
BrE
/'tærəgən/ Přehrát
AmE
/'tærəgən/ Přehrát

noun - a herb with narrow aromatic leaves that has a strong taste and is used in cooking

 
thyme - tymián, mateřídouška
BrE
/'taɪm/ Přehrát
AmE
/'taɪm/ Přehrát

noun - an herb whose leaves are used as seasoning

 
turmeric - kurkuma
BrE
/'tɜ:mərɪk/ Přehrát
AmE
/'tɜ:rmərɪk/ Přehrát

noun - a plant from the ginger family, the yellow powder made from the rhizomes is used as a spice or a coloring agent

vanilla
vanilla - vanilka
BrE
/və'nɪlə/ Přehrát
AmE
/və'nɪlə/ Přehrát

noun - a fragrant flavor added to food or cosmetics, it is obtained from vanilla beans

Přepis bublinkové nápovědy: