Merriam-Webster's Advanced Learner's Dictionary

Vydáno dne 02.02.2010

Recenze amerického slovníku pro studenty angličtiny, Merriam-Webster's Advanced Learner's English Dictionary.



 

Merriam-Webster's

Advanced Learner's

English Dictionary


Verdikt: 90%

Merriam Webster Advanced Learner's English Dictionary

produktMerriam-Webster's Advanced Learner's English Dictionary
popisslovník
(1994 stran, černo-modro-bílý tisk, paperback)
úroveňB2-C2 (pokročilí)
vydavatelstvíMerriam-Webster, 2008
cena*599,- Kč

*Uvedená cena byla platná v den vydání recenze.Vydavatelství však může ceny průběžně měnit.

O slovnících pro pokročilé studenty angličtiny už na našich stránek padlo slovo nejednou. Několik takových slovníků jsme již recenzovali a mohlo by se zdát, že s ničím novým vás již překvapit nemůžu.

Pro dnešní recenzi jsem si vybral slovník méně obvyklý, slovník, který v regálech českých knihkupectví asi jen tak nenajdete. Je to studentský slovník předního amerického nakladatelství Merriam-Webster.

Merriam-Webster zásobují Američany už více než 150 let kvalitními slovníky, thesaury apod. V tom ale je ten háček: zásobují Američany. Tyto materiály mají jen malý užitek pro cizince, kteří se anglicky teprve učí. Tedy abych byl přesnější, měl bych mluvit v minulém čase. Tak tomu totiž bylo do nedávna. V roce 2008 vyšel jejich první slovník, který je určen studentům angličtiny: Merriam-Webster's Advanced Learner's English Dictionary (dále také jen 'MWALED').

V následujících řádcích se vám pokusím tento slovník přiblížit a ponechat na vašem zvážení, zda stojí za to do tohoto titulu investovat.

 

Základní informace o slovníku

Na téměř 2000 stránkách na vás čeká cca 100 tisíc hesel. každé obsahuje vše, co student o daném výrazu potřebuje znát. O tom ale bude řeč později.

Jedná se o slovník pro studenty a tomu také odpovídá výběr hesel a hlavně úroveň jazyka použitého pro jejich definice. Nechybí nejrůznější poznámky o rozdílech mezi slovy, informace o jejich použití, stručný přehled gramatiky, výslovnosti, a mnoho dalšího. Autoři sami, jak předmluva tvrdí, mají vlastní zkušenosti se studiem cizího jazyka a proto se snažili o co nejvíce "student-friendly" slovník.

Důležité je, že je to slovník AMERICKÝ. Ostatní slovníky tohoto typu na našem trhu (Oxford, Cambridge, Macmillan, Longman) jsou britské a i když obsahují poznámky o americké angličtině, výslovnosti a použití, je to přeci jen více orientované na angličtinu Britských ostrovů. WMALED je na tom přesně naopak. Zaměřuje se na americkou angličtinu a obsahuje poznámky o angličtině britské.

Podobně jako ostatní studentské slovníky, i tento je založen na tzv. korpusu. I američané mají k dispozici ohromnou databázi nejrůznějších současných textů, ze které při výběru hesel čerpali. Toto je u materiálů pro studenty NEZBYTNÉ.

 

Hesla slovníku

Jak jsme u podobných slovníků zvyklí, i zde najdeme nejrůznější přílohy, přehledy, ilustrace apod. To jsou ale věci navíc. Nejdůležitější je, jak si autoři poradili s jednotlivými hesly, protože pracovat budete hlavně s nimi. Pojďme si tedy nyní detailně rozebrat, co u každého hesla Merriam-Webster uvádí.

 

Hlavní slovíčko

Jak jsem již zmínil, hesel je v této knize cca 100 tisíc. 3000 nejdůležitějších slov je ve slovníku podtrženo, takže student angličtiny na první pohled vidí, jaká slova je nezbytné znát a jaká se učit tak důkladně nemusí. Hesla jsou nadepsaná tučným písmem a slova obsahují značky, které je rozdělují na jednotlivé slabiky. Pravopis je zde uveden i americký i britský, pokud se liší.

 

Výslovnost

Výslovnost je narozdíl od běžných amerických slovníků psaná mezinárodní fonetickou abecedou, na kterou jsme zvyklí z ostatních slovníků a učebnic na evropském trhu. Výslovnost je americká, ale u slov, jejichž výslovnost se od té americké výrazně liší, je uvedená i výslovnost britská.

 

Tvary slov

U každého podstatného jména, které má množné číslo, je uvedený tvar i v množném čísle.

U sloves je uvedena třetí osoba jednotného čísla, minulý čas, minulé příčestí a přítomné příčestí (-ing) a to i u těch, kde nejsou žádné nepravidelnosti.

U stupňovatelných přídavých jmen je uveden tvar druhého i třetího stupně (komparativu i superlativu). Vždy tedy budete vědět, zda se dané příd. jméno stupňuje jako krátké (pomocí koncovek) nebo dlouhé (opisem pomocí MORE a MOST). Má-li jakýkoliv z uvedených tvarů výslovnost, kterou si nelze odvodit, je uveden i přepis výslovnosti (jde nejčastěji o nepravidelná slovesa apod.)

 

Gramatické poznámky

Samozřejmě nechybí nejrůznější poznámky ke gramatice. Každé podstatné jméno má informaci o počitatelnosti a případně o tom, zda se objevuje jen v jednotném či jen v množném čísle. U sloves je uvedeno, zda přibírají předmět (jsou tedy tranzitivní), nebo stojí bez předmětu (intranzitivní). Bez těchto údajů bychom jen těžko mohli slova ve slovníku nalezená správně gramaticky použít.

 

Definice

Definicím by měl bez problému rozumět každý alespoň trochu pokročilejší angličtinář. Často ve slovníku najdete k jednomu slovu definic několik. První definice je vždy jednoduchá, aby ji pochopil každý. Další definice je už hlubší a lépe vyjadřuje přesný význam slova.

 

Příklady

Bez čeho by studentský slovník nemohl existovat, jsou příklady použití slovíček ve větách. Všechny příkladové věty jsou tištěny modrým písmem, takže je u každého hesla vždy hned jasně vidět, kde je vysvětlení, poznámky apod. a kde jsou příklady. Hledání toho, co přesně potřebujeme, je tím velice usnadněno. Příkladových vět je zde cca 160 tisíc, což je úctyhodné. Některé příklady pocházejí z literárních děl, ale v naprosté převaze jsou to věty vymyšlené, vytvořené tak, aby co nejlépe ilustrovaly význam slova. Častá spojení jsou v nich zvýrazněna. Slovník také upozorňuje na kolokace a častá slovní spojení.

 

Na následující ukázce vidíte, jak ve slovníku vypadá heslo pro sloveso FISH:

Merriam-Webster's Advanced Learner's English Dictionary

Slovník online

Celý Merriam-Webster's studentský slovník je k dispozici online a to zcela zdarma. Navštivte www.learnersdictionary.com a přesvědčte se sami, jak se vám s hesly ve slovníku pracuje. Na této stránce vás toho čeká ale ještě daleko více, ale to by bylo na samostatnou recenzi. Za zmínku stojí určitě to, že zde najdete i nahrávky výslovnosti každého slova.

 

Celkové hodnocení

Slovník jsem si s nadšením objednával, s nadšením vybaloval a s nadšením poprvé otevíral. Očekával jsem zajímavou alternativu všudypřítomných britských slovníků, která člověku nabídne trochu jiný pohled na slovíčka, idiomy, kolokace apod. Věděl jsem, že Merriam-Webster se nezaměřují na studijní materiály pro nerodilé mluvčí. Předpokládal jsem tedy, že kvalitním slovníkům nakladatelství, která mají tradici, se MWALED nebude moci rovnat. Po důkladném prostudování a několika měsících používání ale mohu konstatovat, že se jim rovnat může. Slovník mě nezklamal, dokonce předčil má očekávání.

Pravda, v některých ohledech zůstává proti ostatními (Oxford, Cambridge, Macmillan, Longman) pozadu. Jednou z těchto věcí je poměrně menší počet nejrůznějších informačních rámečků pro studenty, upozornění na časté chyby apod. Tyto informace zde jsou, ale v daleko menší míře než u jejich evropské konkurence. Druhý zásadní nedostatek vidím v tom, že MWALED zatím neexistuje ve verzi s CD-ROM, na což jsme si u nás již poměrně zvykli. Mnoho studentů dává přednost rychlému vyhledávání v počítači. Toto sice částečně supluje online verze, ale to není až tak úplně ono.

Merriam-WebsterCelkově mohu říci, že se tento slovník opravdu vydařil. Je srovnatelný s tradičními slovníky a to svým obsahem, rozsahem, kvalitou a v neposlední řadě i cenou. Tíhnete-li spíše k americké angličtině, či hledáte-li alternativu britských výkladových slovníků, toto je volba právě pro vás.

 

Externí Odkazy:
Merriam-Webster - Oficiální stránky
LearnersDictionary.com - online verze celého studentského slovníku zdarma


englishbooks.czEnglishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte Merriam-Webster's Advanced Learner's Dictionary s 10% slevou.
Merriam-Webster's Advanced Learner's English Dictionary (www.englishbooks.cz)

Přepis bublinkové nápovědy: