Macbeth (the ELT graphic novel)

Vydáno dne 12.02.2010

Recenze komiksového zpracování Shakespearova díla určeného pro studenty angličtiny.



 

Macbeth

the ELT graphic novel


Verdikt: 90%

Macbeth

produktMacbeth (the ELT graphic novel)
popiskomiks + audio CD
(144 stran, barevný tisk, křídový papír, paperback)
úroveňB1 (středně pokročilí)
vydavatelstvíHEINLE Cengage Learning, 2009
cena*225,- Kč

*Uvedená cena byla platná v den vydání recenze.Vydavatelství však může ceny průběžně měnit.

Kdo by neznal Williama Shakespeara. Ve škole jsme se o něm učili snad všichni, někteří jsme ho možná i četli, nebo jsme v divadle či na filmovém plátně shlédli některou z jeho her. Nyní je tu ale zpracování komiksové a k tomu ještě takové, které je vytvořeno pro potřeby studentů angličtiny. Něco takového určitě nemohlo ujít mé recenzi.

Grafický román (neboli komiks) MACBETH je poutavý již na první pohled. Kromě pěkné ilustrace na přebalu je zde jasně napsáno, že dialogy jsou zjednodušené pro potřeby středně pokročilých studentů. Prolistujeme-li si knížku, zjistíme, že i celá kniha je ilustrována velice poutavě, tedy nejde o žádné levné kresbičky, na které jsme zvyklí z učebnic apod. Ostatně, to budete moci za chvíli posoudit sami.

Celý Macbethův příběh je zpracovaný na více než 120 barevných stránkách. Předtím, než se čtenář pustí do děje, je seznámen s jednotlivými postavami a může si přečíst úvod k celému příběhu (kde a v jaké době se odehrává). V úvodním textu a později i v dialozích hry jsou složitější slova vytištěna tučně. Na konci knihy potom najdete přehled těchto slovíček s výslovností a jejich definicí. Následuje několik stránek s faktickými informacemi, kde se dočtete mimo jiné také o životě a díle Williama Shakespeara, o historickém pozadí Macbetha, a podrobný popis hlavních postav. Nakonec vás ještě čeká přehled slavných citátů z Macbetha. Kromě původního Shakespearova znění a zjednodušené ELT verze je zde také interpretace každého citátu.

Ke knize je přiloženo audio CD, na kterém je celý příběh nahraný. Nejedná se o pouhé čtení textu ale o skutečné dramatické zpracování - každou postavu samozřejmě mluví jiný hlas (profesionálních herců) a nechybí ani zvukové efekty.

Abyste si ale vše dokázali lépe představit, podívejte se na první dvě stránky příběhu a poslechněte si k nim i příslušnou audio stopu.




Nahrávku můžete spustit zde:

Macbeth (the ELT graphic novel)




Nahrávku můžete spustit zde:

Macbeth (the ELT graphic novel)


Hodnocení

Toto komiksové zpracování Macbetha hodnotím kladně z několika důvodů. Autorům se podařilo velice poutavým způsobem přiblížit studentům klasické literární dílo. Vždyť kolik středoškoláků skutečně příběh Macbetha zná? Kromě děje se zde také seznámí se Shakespearem samotným a dalšími fakty. Dialogy jsou psané jazykem vhodným pro středně pokročilé studenty ale i ti pokročilejší se v textu setkají s novými slovíčky, spojeními a frázemi. Doplnění poslechovým CD byla také velmi dobrá volba. Student se při čtení (či prohlížení) tohoto komiksu seznámí i se zvukovou podobou slov, s intonací apod. Vše je k dispozici ze něco málo přes 200 Kč, což je myslím cena velice příznivá.

Macbetha v této podobě určitě doporučuji, jak pro studenty individuálně, tak pro školní knihovny. Zábava, procvičení angličtiny a informace hodící se do předmětu LITERATURA v jednom za příznivou cenu, to nelze jen tak ponechat bez povšimnutí.

Na závěr jen poznámku. Tento komiks je původně od nakladatelství CLASSICAL COMICS. Již cca dva roky je v zahraničí prodáván ve třech verzích - ve verzi s původním Shakespearovým textem, ve verzi s textem převedeným do současné angličtiny a ve verzi se zjednodušeným textem. Nakladatelství Heinle Cengage Learning použilo tu zjednodušenou verzi a ještě více ji přiblížilo studentům, tedy doplnili slovníček, audio apod. Pro učitele dokonce vydalo doplňkové fotokopírovatelné materiály.

Ve stejné edici je k dispozici ještě několik titulů, jako např. Henry V (William Shakespeare) nebo Frankenstein (Marry Shelley).

Externí odkazy:

HEINLE CENGAGE Learning - oficiální stránky nakladatelství
HEINLE: Macbeth - informace o komiksu Macbeth a dalších knihách stejné řady, ukázky ke stažení...

englishbooks.czEnglishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte Macbeth a další tituly ze stejné řady s 15% slevou.
Macbeth (www.englishbooks.cz)
Henry V (www.englishbooks.cz)
Frankenstein (www.neglishbooks.cz)



Přepis bublinkové nápovědy: