Oxford Bookworms LEVEL TESTS

Vydáno dne 13.09.2019

Chcete začít se zjednodušenou četbou a váháte, kterou úroveň si vybrat? Vydavatelství Oxford nabízí jednoduché rozřazovací testy.



Pokud si chcete zlepšit znalosti angličtiny, určitě existuje mnoho způsobů, jak toho dosáhnout. Kromě učení se ve škole a kurzů jde i o samostudium a jeho součástí by určitě mělo být čtení knih v angličtině.

Pochopitelně si začátečník nebo středně pokročilý student nemůže koupit jakoukoli knihu, protože by pro něj byla příliš obtížná. Proto různá nakladatelství již dlouho nabízí zjednodušenou četbu, tzv. graded readers (více v samostatném článku). Jde o knihy psané zjednodušenou angličtinou, které jsou rozděleny do několika úrovní podle obtížnosti. A právě zde mívají studenti občas problém. Neví, kterou úroveň zvolit.

Nakladatelství Oxford, které vydává řadu zjednodušených knih pod názvem Bookworms TTT *1, nabízí na svých stránkách několik testů, díky kterým budete mít lepší představu, po které úrovni knih sáhnout.

Princip je velice jednoduchý. K dispozici je celkem sedm úrovní obtížnosti. Ač možná nevíte, kam se přesně zařadit, určitě to tušíte alespoň přibližně. Kliknete tedy na úroveň, která je vám nejbližší a otevře se vám stránka se dvěma testy (na dvou záložkách)

Vaším úkolem je doplnit chybějící slova vždy z nabídky čtyř možností. V testu musíte dosadit celkem 30 slovíček. Pokud máte 80% až 95% správných odpovědí, vybraná úroveň by měla odpovídat vašim znalostem. Pro potvrzení si můžete zkusit i druhý test stejné úrovně.

Pokud jste však měli méně než 80%, je třeba zvolit úroveň nižší. Pokud jste měli více než 95%, zvolte naopak úroveň vyšší.

Nyní už máte určitě lepší představu, kterou úroveň řady Bookworms zvolit. Zde je pak tabulka s úrovněmi a počty slov:

A z jakých knih této řady můžete vybírat? Zde jsou odkazy na katalogy jednotlivých úrovní v online obchodu English Books, což je náš dlouholetý partner:

Můžete určitě sáhnout i po zjednodušené četbě jiných nakladatelství. Jejich úrovně jsou však sestaveny trochu jinak, proto berte tabulku pouze jako orientační.

Katalog všech knih pak naleznete zde.

Překlad:
  1. <span class=“correc­t”>bookworm</span> = knihomol
Přepis bublinkové nápovědy: