Rady pro Au-Pair

Vydáno dne 29.06.2011

Chystáte se jako Au-Pair do Anglie či jiné země? Co všechno byste měli vědět, na co byste si měli dát pozor, co můžete očekávat.



Rady pro AU-PAIR

Jelikož jsem si všimla, že sem chodí dost aupairek a ptají se na info, ráda bych využila svých zkušeností a předala je dál prostřednictvím tohoto příspěvku.

Co potřebuješ? Aspoň ty základy angličtiny, lepší však mít tu angličtinu pokročilou. Nebo aspoň rozumět, mluvit i s chybami, ale alespoň se trochu vymáčknout, co potřebuješ. Hlavně se nebát mluvit, rozmluvíš se rychle. Potřebuješ reference o hlídání cizích děti, nepříbuzných. Nebo aspoň příbuzné s jiným příjmením ochotné mlžit, ale ode mě to nemáte tuhle radu. ;) A hodí se mít skype.

 

1) Do Anglie s agenturou nebo bez?

Toť asi první otázka, kterou se budoucí aupairka zaobírá nejdříve. Já osobně jsem poprvé vyjela s agenturou. Bylo mi 20, ještě nikdy jsem sama do zahraničí nevyjela a ač mi kamarádky a známé říkaly, že to je zbytečné, já pro klid v duši zašla do Student Agency a přihlásila se.

Má zkušenost s agenturou - v agentuře vše vysvětlili, vyzkoušeli si mě z angličtiny a přihlásili mě. Během krátké doby mi začaly volat host rodiny. Tři mi napsaly email, jedna z nich rovnou i zavolala bez ohlášení se předem, dvě si domluvily den a čas. S jednou host rodinou jsme si padly tak do noty, že jsme se domluvily na matchi. Další den mi volají z SA, že mají 3 rodiny, co by mě rády kontaktovaly. Tak jsem jim oznámila, že už jsem s nimi mluvila a že už mám i match. Tak z toho byli prvně zmatení, ale pogratulovali mi a dali mi info a smlouvu, zaplatila jsem poplatek a vyjela jsem. No, ale s host rodinou byly problémy, respektive s dětičkama, nebyly zvykle na to mít aupair a chovaly se ke mně opravdu hrozně, plivaly na mě, do mého jídla, nadávaly mi apod. Tak jsem psala do agentury, co že mám dělat. Oni mi na to napsali, že si mám promluvit s host rodinou. Což už jsem ale udělala a ač se rodiče snažili jednat, nic se v chování děti nezměnilo a já chtěla změnit host rodinu, napsala jsem jim to. SA mi řekli, že je možná chyba ve mně a nemám to hned vzdávat a poslali mi knížku dětské psychologie. Huh? Tak jsem o tom tak chvíli přemýšlela a rozhodla jsem se spíš jít do USA (ač to byl můj plán i předtím, ale tam je těžší se dostat atd.), jelikož mi hodně vadilo to uklízení, drhnout každý týden záchody, kolem kterých štětka ani neprošla a umyvadla zadělaná od zubní pasty, že to ani nešlo dolů, to byla vskutku chuťovka. Byla jsem fakt spíš house-keeperka, než aupair. Tak jsem opět psala do SA, že bych ráda do USA. Tak mě odkázali na londýnskou koordinátorku a vše proběhlo hladce. S jinými agenturami zkušenost nemám, ale vždycky si agentury projíždějte googlem, zadejte "jméno agentury+scam/podvod" a buď vám vyjedou fóra s upozorněním od lidí, co se napálili, nebo ne.

Pozitiva: Nemusela jsem sama hledat, vytvářet si profil nikde, klikat na rodiny a pročítat profily a tak. Pro někoho, kdo jede poprvé a neví co a jak, to je jistě ta nejsnazší možnost.

Negativa: Zaplatíte nemalý poplatek a nutno podotknout, že anglické agentury si neúčtují žádné poplatky, to jen ty české.

Má zkušenost bez agentury - Jelikož jsem se do UK chtěla vrátit (mám tu své plány), tak po svých UK a USA zkušenostech jsem se rozhodla, že to risknu si najít rodinu na vlastní pěst přes web. Kde hledat?

www.aupair-world.net
www.greataupair.com

AP world jsem zkoušela poprvé, ale na greataupair jsem si našla našla hostrodinu při rematchi v USA, tak tu stránku jsem již znala. Člověk se zaregistruje (zdarma) a může si najít host rodinu. AP world funguje tak, že i aupair může zaslat zprávu, avšak automaticky vygenerovanou, hostrodina se pak může ozvat vám na email. Na greataupair si hostrodinu můžete pouze přidat do oblíbených, oni pak mají možnost se vám ozvat nebo ne (dát palec nahoru či dolů), můžou vám poslat zprávu a tam si většinou vyměníte emaily, ale vy zprávu poslat nemůžete. Ne, pokud jste pouze zaregistrovaní, pokud si zaplatíte členství, odemknou se vám pak určité funkce. Potřebujete to ale? Dle mého názoru ne, najdete si rodinu i jen jako zaregistrovaná. Zbytečné vyhození peněz. Vše potřebné si domluvíte s hostrodinou přes email či skype. Já svou hostrodinu našla na AP worldu.

Pozitiva: Neplatíš nic. Sama si brouzdáš těma hostrodinama a vybíráš si. Máš větší kontrolu a svobodu, než s agenturou.

Negativa: Dostaneš hodně odmítnutí. Nezoufej, svět se nezboří, prostě to nebyli ti praví, ti se najdou! Zabere ti to ale dost času, pročítání těch profilů a tak. Je to starost navíc, ale člověk se leccos naučí jen tím.

Teď je tu ta obava z toho, že to můžou být podvodníci, ta hostrodina a jen přes web to člověk nepozná. No, on to člověk nepozná ani přes agenturu. I když jdete přes agenturu, nikdy nevíte, jaká ta hostrodina doopravdy je. A ty agentury nechodí domů k těm hostrodinám a nekontrolují je. Sama hostrodina mi to řekla. Toť odpověď na to, jestli je lepší jít s agenturou nebo bez. Člověk stejně nikdy neví, kde skončí a jestli se mu to tam bude líbit či nikoliv. Stejně to chce být samostatná a umět se sama o sebe postarat, pokud se náhodou dostanete do potíží, agentura vám na dálku stejně nepomůže. Pošle vám knížku dětské psychologie, *lol*. Zde bych poradila si opět projíždět hostrodiny googlem. Vražte jejich email do googlu, jejich jméno do googlu, znění jejich emailu do googlu, cokoliv. Pomáhala jsem takhle hledat kamarádce hostrodinu a narazily jsme na podvodníky. Opět existují fóra, kde holčiny postují tyhle scam warnings. Čili pěkně všechno prověřovat, než někomu na něco kývnete. Avšak existují malé indicie, dle kterých také poznat, že to jsou podvodníci. Obzvlášť pozor na to, pokud vám nabízí hodně peněz. Standard je 80-120 liber týdně, pokud je to třeba 300-500 týdně, je to 100% podvod. Dále, nikdy neposílejte hostrodině žádné peníze a nikdy nepodepisujte smlouvu předem. Podvodníci posílají hodně věrohodné dokumenty, že musíte něco platit, jakože povolení k práci a takové věci. ČR je členem EU, žádné vízum či pracovní povolení nepotřebuješ.

 

2) Pohovor

Jak poznám, že jsou hodní, nejsou podvodníci a na co se mám ptát?

Realita? Nepoznáš. Všechny hostrodiny mají tendence se přetvařovat při pohovorech či některé věci zcela vypustit (ruku na srdce, my aupairky si také leccos přikreslujeme, ne?). Jestli jsou ti lidi fajn, to poznáš po několika týdnech či měsících bydlení s nimi. Je to jako být na koleji či na privátě s cizíma lidma. Taky nevíš, co se z nich vyklube.

Na co se ptát (checklist)

* schedule (co je náplněm tvé práce - detaily; kolik hodin budeš pracovat, kolik dětí mají (věk) a kolik za to dostaneš; jestli také očekávají úklid a co přesně, nech si to třeba poslat jako rozepsanou tabulku) - tohle se hodně liší rodina od rodiny, někdo má cleanery, tak nemusíš uklízet vůbec, jen třeba pereš a žehlíš dětské prádlo (někdo nežehlí, jen to proženeš sušičkou, ono se to narovná tím), třeba děláš večeře a vodíš děcka do školy, s mladšíma jsi doma přes den... Hned po příjezdu to ale vše znovu prodiskutujte. Neváhej se ptát jak oni chtějí, abys dělala určité věci (hlavně úklid a vaření), některé hostmatky mají tendence dělat věci určitým způsobem. No víte co se říká - líná huba, holé neštěstí.

* jestli už měli aupair (!!!) - důležité, velice. Být první aupair je sice roztomilé, ale kdo ti poskytne referenci o té hostrodině? Vyžaduj si email a skype na jejich současnou aupair a ptej se jí na všechno možné, hlavně na to, proč ona odchází, jak jí děti braly, jaká je hostrodina, jestli tam jsou aupairky a školy v okolí, jak to měla s volným časem atd... Pokud se hostrodina cuká ti to dát, tak to tak trochu smrdí, ne?

* řízení - ptej se, jestli tě nechají si zvyknout na řízení vlevo, jestli budeš mít k dispozici auto na vyzkoušení si to a jestli budeš mít možnost si vzít pár lekcí v autoškole (bacha, jsou drahé, tak se neboj zeptat, jestli ti to uhradí nebo ne a být na to kdyžtak připravená... no, nebo se to prostě naučit sama). Nastuduj si pravidla silničního provozu. Nejsou stejná jako v ČR, ač podobná, ano. Je tu maličko jiné dopravní značení, maličko jiné čáry a tak. Dost se dá pochopit selským rozumem, ale je fajn si o tom něco přečíst. Zde pamatuj, že jsi za ty děti zodpovědná.

* děti - ptejte se hodně na děti, co mají rády, jejich koníčky a zájmy, alergie, jak snášejí cizí osobu v domě = jak snášejí/zvykají si na aupairky, co jim můžete přivézt jako dárky a tak. Z tohohle se dá také leccos poznat, jejich styl výchovy a tak. To už ale asi sama poznáš, jestli ti přijde krapet přitažené za vlasy, když ti to začnou popisovat. Obzvláště ty hodně bohaté hostrodiny mají tendence mít zvláštní pohled na výchovu, na míle vzdálené naší české výchově jen tak mimochodem, jejich dětičky bývají střed vesmíru a mají milion aktivit, na které je musíš vláčet...

Co se výchovy obecně týče. Aupair většinou nesmí ani zvýšit hlas, natož vztáhnout ruku na dítě. V hodně hostrodinách fungují time-outy. Ale tohle je téma, které je důležité s hostrodinou pořešit do detailu. Zeptejte se i u interview, neuškodí to, získáte náhled na to, do čeho jdete, ale po příjezdu si s nimi sedněte a popovídejte si o tom. NIKDY opakuji NIKDY děti nevychovávejte podle svého. Aupair není od toho, aby děti vychovávala, ale od toho, aby se o ně starala - aby zajistila, že jsou nakrmení, čistí, mají oblečení, že jsou tam, kde mají být apod. Nic víc, nic míň. Pokud se vám nelíbí jejich styl výchovy, vždycky máte možnost odejít, pokud je vám to vyloženě proti srsti, ale myslet si o tom můžete své (a podrbat je s ostatníma aupairkama, že ;)) ).

 

3) Před odjezdem a odjezd

Co zařídit:

* letenku či jízdenku (hradíte si to samy, ještě jsem neslyšela, že by to rodina hradila, ač to je samozřejmě možné, neříkám, že ne)
* zdravotní pojištění/cestovní pojištění
* dárky/pozornost

Letenky a jízdenky
Pokud nesnášíte létání, máte možnost dojet do UK busem. Já vím o tom, že Student Agency vypravuje autobusy do Londýna, ale věřím, že více cestovek dělá totéž. Sama jsem ale vždycky do UK letěla, tak v tomhle neporadím. Google.

Co se letenek týče, tam mám více zkušeností. Poprvé jsem sem letěla s Easyjet a teď podruhé s British Airways. Zkontrolujte jejich stránky, kam přesně létají. Sledujte nabídky. Do UK ale létá mnohem více společností. Z Brna jsem slyšela, že létá Wizzair za velice levno, ale sama jsem nikdy nevyužila jejich služby, do Brna to mám daleko.

Vyhledávače letenek (mimo SA):

Momondo
Flylowcostairlines
Levneletenky

Low cost vs. normální linka

Asi takhle, low cost společnosti nabízejí levnější letenky, to sice ano, ale ty letenky jsou nízké díky tomu, že mají omezené služby, tj. kufry většinou nejsou zahrnuty v ceně letenky (vyjma carry-on/palubového zavazadla). Easyjet dovoluje 20 kg na odbavené zavazadlo, pokud je těžší, platíte ještě víc - a to jsou pálky ty poplatky. S jinými zkušenost nemám.

Normální linky. BA dovoluje 23 kg (dle webu), avšak já měla oba kufry přes 23, pár gramů navíc a prý dokud to není víc jak 24, tak to uznají. První odbavené zavazadlo je v ceně letenky, druhé odbavené si musíte zaplatit. Nadváhu také platíte. S jinými zkušenost nemám.

Počítejte s poplatky za zakoupení letenky přes web a placení kartou. (Visa)

Na palubu můžete mít kabelku, tašku s notesem a malý kufřík/batoh. Velikostí, aby se to vešlo nahoru do zavazadlového prostoru a kabelka, aby se vešla pod sedadlo před vámi. Čili ne megakabelka velikosti sportovní tašky, hehe. Avšak já využívám ty větší kabelky a nikdy jsem problém neměla, že by mi řekli, že je moc velká. A že už jsem se takhle leccos nacestovala, tak nebojte.

 

Zdravotní pojištění

Pokud jedeš na krátkou dobu. Teď záleží na tom, jestli jsi student nebo už jsi v ČR pracovala. Pokud jsi studentka a jedeš třeba na prázdniny, tak až do konce prázdnin by ti to měl platit stát, čili se o to nemusíš starat. Ale ověř si to. Pokud jsi pracovala, musíš si ty měsíce platit sama. Aktuální částku najdeš na webu své zdravotní pojišťovny, ale slyšela jsem, že to je něco kolem 2000 Kč tak orientačně. Cestovní pojištění v tomto případě je tvou volbou. Zdravotní kartičku si vem s sebou, je to evropský průkaz pojištěnce, můžeš ho tady použít.

Avšak maličko jiný případ je, pokud jedeš na déle než 6 měsíců, to se potom musíš v ČR odhlásit a musíš mít cestovní pojištění jako ekvivalent. Co uděláš? Zajdeš si na pojišťovnu, řekneš, že se chceš odhlásit, dostaneš takový malý šedý papír, napíšeš tam datum odjezdu, své detaily a odevzdáš to i se svou zdravotní kartičkou. Pokud už máš zařízené cestovní pojištění, rovnou jim to tam můžeš ukázat, oni si to okopírují a nechají si to u sebe. Pokud ho ještě nemáš, nevadí, nemusíš to hned dokazovat, že ho máš. Stačí potom po příjezdu tam zajít, znovu se nahlásit a ukázat tohle, že to bylo tvé zdravotní pojištění. V UK se pak prokazuješ tím cestovním pojištěním, pokud to po tobě někdo chce. Pokud se nechceš v ČR odhlašovat, pak počítej s tím, že každý měsíc musíš platit, což tě vyjde mnohem dráž, jak cestovní pojištění. Pokud neplatíš, tiše ti to naskakuje. Zdravotní pojišťovna tě neupozorní, čili máš pocit, že je vše ok. Oni se pak ozvou, až ta částka je astronomická a naskákalo tam k tomu penále jako bonus k té dlužné částce. Čili toto opravdu nezanedbat!

V UK zdravotní systém funguje jinak, než v ČR. Zde na stránkách je to skvěle vysvětleno v několika článcích. Co ti tu jen shrnu je to, že tady nic platit nemusíš (jakože zdravotní pojištění stejného stylu, jako u nás), normálně tě ošetří. Je možné, že budeš platit (poplatek, nemalej) za to ošetření či za lék, tak nechoď k doktoru bez peněz. Nechávej si všechny doklady a paragony, co dostaneš, pak doma si s tím zajdeš do pojišťovny a oni ti něco z toho nebo všechno proplatí. Záleží na pojišťovně. Pozor, zajdi si k zubaři doma, tady je zubní ošetření velice drahé a pojištění ho nezahrnuje. Jen ambulantní ošetření.

Já sama při obou svých pobytech využila cestovní pojištění od Allianz. Co jsem ho tak porovnávala, je nejlevnější a za tu cenu nabízí nejvíce služeb v tom základním balíčku. Avšak samozřejmě to záleží na tvých potřebách a nárocích. Google.

 

Dárky či pozornosti

Co dětem, to radši prodiskutujte s rodiči. Někdo se zrovna netváří na sladkosti, někdo není moc odvázaný z hraček. Pozor taky na věk děcka a na to, co je pro ně vhodné. Pozor na alergie u dětí, pokud mají alergii na prach a tak, plyšák zrovna nebude nejlepší dárek. Pokud třeba na ořechy, mlíko či lepek, sladkosti nebudou to nejlepší. Také pokud berete jídlo, přečtěte si na stránek aerolinky povolené množství a druhy jídel. Co rodičům? Knížku o ČR. Nedoporučila bych alkohol, ač jsem slyšela od aupairek, že vozily třeba Becherovku či české pivo (ale to tu je normálně v obchodech). Takže asi záleží na tvém úsudku.

 

4) Příjezd a rozkoukávání se

Vygoogli si to město, kde budeš. Na webu toho města najdeš odkazy na školy. Na Facebooku či dalších stránkách můžeš najít aupairky z tvého okolí a zeptat se jich, kam ony chodí do školy, kolik to stojí a tak. Buď připravená, že to není levná záležitost. Záleží ale na tvé lokaci a na druhu kurzu. Počítej předem se 100-300 librama za kurz za 1 semestr (ten je kratší, jak v ČR, oni mají 3 semestry, ne 2 jako my), čili to není na tak dlouho. Plus budeš potřebovat učebnici. Lze koupit použité od studentů té školy, na to se zeptej, nebo taky ne ebayi či amazonu či gumtree. Rodina nepřispívá na školu. Ač samozřejmě výjimky potvrzují pravidlo, může se najít nějaká úžasná rodina, co ti na to něco dá. Mně se to bohužel nestalo. Studium prodiskutuj s hostrodinou, musíš si ho naplánovat tak, aby pasovalo do tvé schedule.

Kde koupit kosmetiku a další serepetičky. Asi nejvíc toho najdeš v drogerii, tady mají Boost, což je jako naše Rosmann či DM. Šampony a další věci mají samozřejmě i v obchoďácích, ale v Boost bývá větší výběr. Co se obchoďáků týče, ty levnější jsou zde Tesco, ASDA, Lidl a ty lepší Sainsbury's, Waitrose či Marks and Spencer. Obchody s oblečením jsou víceméně stejné. Kde pokoupit levně(ji) je třeba Primark, Topshop, TK Maxx, H&M či v Outlet shopu.

Rodina ti bude platit v hotovosti. Založení účtu totiž není lehká záležitost, ale obejdeš se bez něj v pohodě. Českou kartou platit můžeš, nevím, jestli všude, jen počítej s poplatkama.

 

Doprava

Londýn

Vlaky po UK jsou drahé, tak pozor. Autobusy, narazila jsem na tuhle stránku, ale sama jsem zde autobus ještě nevyužila, tak víc neporadím.

 

Závěrem

Doufám, že tento článek pomůže. Berte v ohled to, že to je jen jeden úhel pohledu na věc a zkušenost jedné aupair. Nevím všechno, sama se ještě učím. Pointou bylo pouze předat to, co jsem se již naučila, aby to pomohlo druhým.

 

Přepis bublinkové nápovědy: