Christmas crackers

Vydáno dne 15.12.2023

Vánoce už pomalu klepou na dveře. Znáte vánoční “crackers”? Je to britská tradice, která je u nás poměrně neznámá.



Christmas crackers

Za chvíli tu máme opět Vánoce. Na našich stránkách najdete spoustu zajímavých článků, fotografií nebo písniček s vánoční tématikou. Dnes si řekneme něco o vánoční tradici, která u nás není známá, ale rozhodně patří ke každým britským Vánocům. Znají ji také v Irsku, Austrálii, nebo třeba v Kanadě.

Sloveso crack/'kræk/ znamená prasknout, praskat apod. a podstatné jméno cracker/'krækə/ může být petarda, rachejtle, nebo krekr/sušenka. Všechny tyto překlady jsou však vzdálené tomu, co vlastně Christmas cracker/ˌkrɪsməs '­krækə/ je.

Co to tedy je

Když uvidíte Christmas crackers poprvé, určitě si budete myslet, že jde o nějakou sladkost. Balení tomu hodně napovídá. A kdysi dávno byste nebyli daleko od pravdy (viz odstavec o historii). Ale současný cracker neobsahuje žádnou sladkost, je to vlastně trubička z tvrdého papíru, která je vánočně zabalena. Uvnitř najdete:

Proč “cracker”

Proč se tedy jmenuje cracker? Co tam praská? Co mu dalo toto jméno? Pokud zatáhnete za oba okraje a cracker roztrhnete, ozve se prásknutí. Uvnitř je totiž proužek lepenky s kapslí. Roztržením proužku kapsle bouchne a ozve se zvuk typický pro Christmas crackers. Tento zvuk dal tomuto ‘bonbónu’ jméno.

Kdy a jak se používají

Jak již název napovídá, otevírají se o Vánocích (pull a cracker) a to hlavně u vánočního stolu nebo na různých vánočních večírcích.

U vánočního oběda najdete svůj cracker na slavnostně prostřené tabuli na talíři nebo vedle něj. Většinou se otvírají ještě před jídlem a korunka, která je obsažena uvnitř, se nasadí na hlavu.

Ačkoli je zvládne každý roztrhnout sám, k tradici otevírání patří, že je vždy trhají dva lidé – každý za jeden konec. Mohou je také trhat tři lidé, nebo více. Vytvoří pak kruh s překříženýma rukama. Cracker se nikdy nerozlomí uprostřed, ale utrhne se buď jeden nebo druhý konec.

Ten člověk, kterému zůstane v ruce větší část, si může ponechat obsah. Pokud se vytvoří kruh o více lidech, může se stát, že někomu zůstane v každé ruce jeden krekr a někdo jiný bude mít v ruce jen dva bezcenné chvosty.

Jak už jsme si řekli, papírová korunka se nasadí na hlavu, ale uvnitř jsou ještě dvě věci (dárek a papírek). Dárky jsou různorodé a více se o nich dozvíte v textu níže. Na papírku pak najdete u dražších crackerů trivia question (vědomostní otázku) i s odpovědí a můžete si ostatní vyzkoušet z jejich obecných znalostí. U levnějších balení najdete na lístečku joke (vtip). O nich se traduje, že nejsou moc vtipné. Často jde navíc o slovní hříčky pro české studenty poměrně složité na pochopení.

Příklad hádanky/vtipu:

Q. Why did the oyster leave the party?
A. He pulled a mussel!

Slovíčko oyster/'ɔɪstə/ je ústřice. Hned vedle je slovo mussel/'mʌsl/ (slávka, škeble), které se vyslovuje stejně jako muscle/'mʌsl/ (sval). A spojení pull a muscle znamená “natáhnout si sval”.

Q. What has one eye but cannot see?
A. A needle.

Co má oko, ale nevidí? Přece jehla.

Jaké jsou jejich variace

V Británii je k sehnání před Vánoci nepřeberné množství crackers. Rodinná balení se prodávají v krabici po dvanácti kusech, ale běžná jsou i balení po deseti nebo šesti.

Nejmenší jsou mini crackers, které jsou často určeny dětem. Jsou obaleny do papíru s kreslenými motivy a často paradoxně neobsahují hračku, ale jen samolepku. Ty jsou nejlevnější.

Pak jsou běžné krekry různých velikostí, které však často nesou označení luxury Christmas crackers. Tím “luxusní” se myslí to, že obsahují dárek / hračku / drobnost. K dostání jsou však také opravdu luxusní krekry, které koupíte například v obchodním domě Harrods, a v takovém ‘bonbónu’ najdete třeba mini parfém, miniaturu auta, manikúru nebo pero.

Je to pochopitelně vše otázka ceny. Nejlevnější krabici s dvanácti kusy koupíte třeba za dvě libry, ale ty drahé mohou stát i několik set liber. Nikdy však nekupujete zajíce v pytli. Na zadní straně je totiž vždy vyobrazen obsah jednotlivých krekrů. Zde jsou například zadní strany dvou levnějších krabic:

Zde je naopak již trochu luxusnější obsah, který najdete v dražším balení:

A zde je příklad nejvyššího luxusu TTT *1. V takovém balení už můžete čekat i korunku vyrobenou z kvalitní látky, nikoli z papíru:

Někdy jsou crackers i tematicky zaměřené. Například tam uvidíte sadu osmi crackerů, kde každý obsahuje jednu část zvonkohry. Po otevření si můžete u stolu společně zahrát. Nebo dokonce uvnitř ‘bonbónů’ můžete najít kostičky Scrabble.

Podívat se můžete třeba na Old English crackers nebo Christmas with crackers.

Historie vzniku

Jejich vznik se údajně datuje někdy do viktoriánských časů, kdy anglický cukrář Thomas J.Smith navštívil Paříž a objevil pocukrované mandle (tzv. “bon bons” ), které se prodávaly v barevných zamotaných papírových trubičkách. Tento nápad si přinesl zpět do Anglie a začal prodávat podobně zabalené bonbóny. Když však prodeje klesly, snažil se sladkosti a balení vylepšit a tak dovnitř vkládal nějaké motto na papírku. To však nemělo velký úspěch, a když pak jednou poslouchal praskání polen ve svém krbu, napadlo ho doplnit bonbón ještě o praskající kapsli, která bouchla při otevření bonbónu.

Bonbóny pak musel začít vyrábět větší, aby se do nich vešel kapslový mechanizmus. Po úspěchu se rozhodl nakonec dovnitř nedávat vůbec žádnou sladkost, ale malý dárek. Tehdy se tyto bonbóny ještě neoznačovaly “crackers”, ale “Cosaque” nebo “Cossack”. Jenže práskací mechanizmus nakonec tomuto balíčku dal finální název Christmas cracker, což se používá dodnes. Vše ale mohlo být trochu jinak. Historie není zcela podložena fakty.

Kde je pořídit

Před Vánoci koupíte v Británii crackers v jakémkoli supermarketu nebo obchodním domě. Po Vánocích je pak pochopitelně koupíte s velkou slevou a někteří Britové si dělají zásobu na další rok.

Christmas crackers si však také můžete vyrobit sami doma (viz videa na konci článku). Na internetu najdete k zakoupení jednotlivé části (obal, kapsli, papírové čepice i spoustu drobných dárků) a pak už si můžete jen hrát a tvořit.

V České republice se dají dnes již také pořídit a to například v obchodech Marks and Spencer. Seženete je také na německém nebo britském Amazonu.

Více se o tradici Christmas crackers můžete dočíst na anglické Wikipedii. O popularitě této tradice svědčí také množství různých videí na serveru YouTube. Některá si ukážeme.

Jako první tu máme video, kde se jeden Brit rozhodl udělat takový “krekr” přehled:

Zde je video, které ukazuje, jak si je vyrobit doma:

Vysvětlení od učitelů angličtiny:

A další video:

Závěr

Pokud se zajímáte o angličtinu, určitě se hodí znát základy reálií. Vánoční crackers k nim jednoznačně patří. Článek vydáváme s předstihem před Vánoci, kdybyste si chtěli kousek britských Vánoc udělat i u vás doma.

Překlad:
  1. balení starších crackers z obchodního domu Harrods
Přepis bublinkové nápovědy: