NO / NOW / KNOW (výslovnost)

Vydáno dne 04.11.2013

Začátečníci často chybují ve výslovnosti slovíček NOW a KNOW. Dnešní krátký článek jim možná trochu pomůže.



NO / NOW / KNOW (výslovnost)

Mnohé z vás možná zarazí, že k výslovnosti slovíček now/'naʊ/ a know/'nəʊ/ nabízíme samostatný článek, ale jsou začátečníci, kterým se tato výslovnost plete mnoho měsíců (či let), a někdy můžete slyšet i pokročilého studenta, který odpoví “I don't now”.

Zkoušel jsem během své praxe různé metody. Třeba učím větu “No, I don't know” TTT *1 a dávám důraz na to, že začátek i konec věty se vyslovuje stejně. Nebo třeba zakřičím “Now!”, aby si studenti zafixovali, že tím myslím “Teď!”.

Někdy to pomáhá, někdy ne. A já stále zkouším nové a nové metody. Jednou, když už jsem byl docela zoufalý, mě napadl trojúhelníkový nákres, která vám dám dnes k dispozici, ale ani ten nepomůže všem. Na tabuli nakreslím následující obrázek:

Studentům ukazuji, že začínáme nejkratším slůvkem “no”, pak následuje delší “now” a pak nejdelší “know”. Dávám důraz, že nejkratší a nejdelší slovo se vyslovuje stejně. Uprostřed tohoto trojúhelníku je pak slovo “now”, v jehož středu se objeví další malý trojúhelník, který reprezentuje výslovnost /a/.

Písmeno O ve slovech nahoře a dole se tedy vyslovuje jako O, uprostřed je však A.

Pokud to není jasné z obrázku, zde pro jistotu připomínám:

Jak jsem však psal výše, je to jen jedna z pomůcek. Je nejvíce graficky zpracovaná a funguje na studenty, kteří mají “geometrické” myšlení. Na jiné fungují jiné metody, ale klíčem k úspěchu je prostě snaha studentů se svou výslovností něco dělat.

Já jsem v začátcích studia se slůvky NOW a KNOW problémy neměl, a mnozí z vás na tom jsou asi podobně, ale určitě se najde mnoho těch, kteří s těmito slůvky v začátcích trochu zápasí. Proto dnešní krátký článek.

Překlad:
  1. Ne, nevím.
Přepis bublinkové nápovědy: