Shopping online in Britain 4 (praktický průvodce)

Vydáno dne 28.01.2014

Máte rádi nakupování online? A chcete si koupit zajímavé věci a zároveň si zlepšit angličtinu? Nabízíme seznam dalších 10 e-shopů, které dováží své zboží i do České republiky.



Shopping online in Britain 4

Loni jsme vám nabídli tři články, kde najdete nejen seznamy obchodů, které dováží své zboží do České republiky, ale také občas užitečné rady k nakupování na těchto obchodech nebo náhled do britských reálií: Shopping online in Britain 01, Shopping online in Britain 02 a Shopping online in Britain 03.

Dnes tedy pokračujeme další desítkou obchodů. Pro vstup na příslušný web stačí kliknout na logo.


Selfridges /'selfrɪdʒɪz/ je síť pěti luxusních obchodních domů ve Velké Británii. Jejich hlavní dům (flagshop store) najdete na Oxford Street v Londýně. Tento obchodní dům byl otevřen již v roce 1909 a je v Británii druhý největší (po Harrods).

Další domy najdete třeba v Manchesteru nebo Birminghamu, kde je nádherná a velice zvláštní budova, kterou navrhovalo studio Future Systems. Jeho zakladatelem byl roku 1979 slavný Čech pan Jan Kaplický.

Obchodní domy jsou v Británii velice populární a na rozdíl třeba od Česka v centrech měst nenajdete nákupní centra TTT *1, ale právě obchodní domy. Ostatně o fenoménu britských obchodních domů plánujeme obsáhlejší článek.

Mnoho z nich zasílá své zboží (nebo alespoň jeho část) do zahraničí, včetně České republiky. Na podzim 2013 se k nim přidal i Selfridges, což mohlo být pro mnohé překvapení. Nicméně analytici této firmy zjistili, že 25% online návštěv jejich stránek jsou ze zahraničí a z toho 50% mělo snahu udělat nákup. I to byl důvod, proč se firma rozhodla zpřístupnit dovoz zboží několika málo státům a po masivním úspěchu dalším asi 60. Vedení ostatně tvrdilo, že prodeje dosáhly na podzim 1000% docela smělých plánů.

S tímto obchodním domem je spojen i nový britský seriál, který začala v lednu 2013 vysílat televize ITV. Jmenuje se Mr Selfridge a jeho první série (10 dílů) je již k dostání na DVD. Jde sice o fikci, ale obsahuje i mnoho faktů z historie tohoto obchodního domu. Hlavní roli ztvárnil Jeremy Piven. Více zde.

Seriál je natáčen podle knihy Shopping, Seduction & Mr.Selfridge od autorky Lindy Woodhead, kterou můžete vidět i v zajímavém hodinovém dokumentu Secrect of Selfridges na serveru YouTube.

Více o bohaté historii si můžete přečíst na anglické Wikipedii. Zajímavý je také odstavec controversy.

Na závěr tedy informace o ceně dopravy, která je poněkud vyšší. Jednorázová cena je 15 liber, ale na rozdíl od dříve zmíněných obchodů John Lewis nebo House of Fraser k nám dováží téměř vše (včetně skla). Nicméně jde o jeden z nejluxusnějších obchodů, a proto jsou zde ceny vysoké například i v době povánočních slev.


Společnost Zavvi byla založena v roce 2007, kdy odkoupila většinový podíl známé firmy Virgin Megastore. Ta otevřela první obchod již v roce 1971, kde jinde než na Oxford Street v Londýně. Zavvi se však dostalo již v roce 2008 do potíží a jejich kamenné obchody se zavřely následující rok na jaře.

Jejich webové stránky však koupila společnost The Hut Group, která provozuje i web TheHut.com, o kterém jsme psali dříve. To se stalo na podzim 2009, kdy se web přejmenoval z zavvi.co.uk na zavvi.com, aby oslovil nejen britské zákazníky. Rozšířil také své portfolio produktů a kromě CD, DVD a her prodává také oblečení, elektroniku, hračky a dárkové předměty.

Jednotná cena za dopravu je oficiálně 99 pencí, ale u většiny zboží je zdarma.


Obchod WowHD má také zajímavou historii. Byl založen v roce 2000 pod názvem CD WOW! a jednalo se pouze o internetový obchod. Proslavil se tím, že prodával CD a DVD za bezkonkurenčně nejnižší ceny a dopravu po celém světě měl zdarma.

To se však nelíbilo BPI (British Phonographic Industry), což je nezisková organizace zastupující velké hudební vydavatele, která na ně podala v roce 2004 žalobu. Požadovala, aby CD WOW neprodávalo CD a DVD, která nejsou určena pro evropský trh. Více si můžete přečíst v sekci history na anglické Wikipedii.

Internetový obchod byl sice pak na nějakou dobu uzavřen, ale nakonec se otevřel znovu. Má trochu jinou cenovou politiku, jiné majitele a taky jiný název. Pro nás může být potěšující, že doprava je stále zdarma. Portfolio produktů se však rozšířilo a kromě CD, DVD a her zde najdete i knihy či kosmetiku (za tu se však platí poštovné).


Jak je asi známo, a dokladem je i text výše, situace na poli prodeje hudebních a filmových nosičů na internetu se hodně změnila. Prodeje stále klesají s tím, jak se rozšiřuje dostupnost hudby a filmů přímo ke stažení online (mluvím pochopitelně o placeném stahování).

Třeba obchod Base měl také vždy špičkovou nabídku, ale do Česka zboží nedovážel. Dnes je tomu jinak, ale bohužel si účtuje docela hodně za dopravu. Nejedná se o jednorázovou položku, ale o 1,50 liber za 1 ks.

Zaměřuje se kromě CD a DVD také ve velké míře na počítačové hry. Občas nabízí cenu, která je zajímavá i při přičtení dopravy.


Opusťme nyní oblast CD a DVD a pojďme se podívat na okruh zboží, o kterém jsme zde ještě nepsali. Obchod Velodrome Shop, jak už název napovídá, prodává komponenty na jízdní kola.

Nabídka je dosti široká, ale jde spíše o dražší kousky. Tento obchod však z osobních zkušeností neznám, ani nevím o jeho historii. I zde však platí, že pokud vás obor cyklistika zajímá, určitě není na škodu jen si obchod projít a “nakupovat naslepo”, podobně jako se dá “cestovat prstem po mapě”.

Cena dopravy je však zajímavá. Jednorázový poplatek je pouze 4,99 liber a při nákupu nad 25 liber je dokonce zdarma.


Obchod s názvem MandM Direct má slogan Bigest Brands – Lowest Prices a můžete zde opravdu sehnat zboží známých značek za zajímavé ceny.

Společnost byla založena roku 1987 a jde výhradně o online prodej. Koupíte zde hlavně sportovní oblečení a obuv značek, jako např. Puma, Adidas nebo Nike, ale také luxusnější značky jako Ralph Lauren nebo Fred Perry.

A jelikož se obchod zaměřuje na výprodejové kolekce, nenajdete zde to nejnovější, co dané značky nabízí, ale za to narazíte často na slevy až 75% z RRP = Recommended Retail Price TTT *2. Sortiment a hlavně výběr velikostí je však často omezený.

Více o obchodu si přečtěte na Wikipedii.

Jednotná cena za dopravu do Česka je 5,99 liber, při nákupu na 75 liber je dokonce zdarma.


Firma JD Sports je spíše známá jen jako JD a má kamenné obchody v Británii a Irsku. Jméno JD jsou iniciály zakladatelů John Wardle a David Makin, kteří začínali v roce 1981 s jediným obchůdkem ve městě Bury. Na slavnou Oxford Street v Londýně se dostali v roce 1989.

Prodávají sportovní zboží světoznámých značek, ale na rozdíl od výše zmíněného obchodu nenabízí většinou výrazné slevy, ačkoli nyní probíhá poslední vlna povánočních slev a možná si tam něco vyberete. Více opět na Wikipedii.

Jednorázová cena dopravy je 4,99 liber.


Po otevření těchto stránek se vám na liště objeví Mankind Men's Grooming neboli “péče o zevnějšek mužů”, nebo taky třeba “pánské šlechtění”. Opět jde pouze o online obchod, o jehož historii se moc nepíše. O jejich principech si ale můžete přečíst v sekci about us.

Zaměřují se převážně na pánskou značkovou tělovou a vlasovou kosmetiku, ale v jejich sortimentu najdete v omezení míře i oblečení, doplňky nebo elektroniku či značkové potřeby pro domácnost. Vše zaměřeno převážně na pány.

Sortiment je velice široký, ceny většinou vyšší, ale doprava do Česka je zdarma.


Předchozí odkaz byl určen pro pány a nyní něco pro dámy. Ortak je skotský prodejce šperků všeho druhu s několika kamennými obchody. Na trhu jsou již přes 30 let a online prodej začali v roce 1998.

Nabízí prstýnky, náramky, řetízky, přívěsky, apod. různých materiálů různých cenových relací.

Jednotná cena dopravy ke 7,50 liber, při nákupu nad 100 liber je zdarma. Nyní mají do vyprodání zásob na mnoho kousků 50% slevy.


A jako desátý odkaz je zde opět něco pro dámy. Značku Wallis založila v roce 1923 Raphael Nat Wallis. Má desítky obchodů v Británii a Irsku, ale i v jiných zemích po celém světě.

Prodávají dámské oblečení, boty a doplňky. Mají široký výběr za příznivé ceny.

Jednotná cena dopravy je 6 liber a při nákupu nad 50 liber je zdarma (po zadání kódu FREE50).


Stejně jako minule, i dnes přidáváme bonusový odkaz. I když jsme si dneska ukázali hned tři obchody, kde se dají pořídit DVD, určitě víte, že je mnoho dalších.

Pokud hledáte konkrétní titul, stačí jít na stránku www.find-dvd.co.uk a zadat ho do vyhledávání. Pravděpodobně vám web nabídne několik verzí požadovaného DVD. Vy si vyberete, a pak se vám rozbalí seznam online britských obchodů, které disk prodávají, s aktuální cenou.

Nezapomeňte však, že je třeba zohlednit, kolik vás bude stát doprava do Česka, ale jak už víte, existují i takové obchody, které si za dopravu z Británie nic neúčtují.

A pokud hledáte také CD nebo hry, na stejném principu pak fungují stránky www.find-cd.co.uk a www.find-game.co.uk.

Překlad:
  1. se spoustou různých obchodů, které jsou rozmístěny do jednoho objektu
  2. doporučená maloobchodní cena
Přepis bublinkové nápovědy: