Dog commands in English

Vydáno dne 11.12.2013

Sedni, lehni, k noze, zůstaň, přines..... tyto a další psí povely znají jistě i nepejskaři. Jak se ale tyto příkazy řeknou anglicky?



Dog commands in English

Marek Vit's doggiesTisíce materiálů na našich stránkách jsou určeny k tomu, aby se studenti naučili lépe komunikovat s lidmi. Dnešní článek bude v tomto velmi netradiční. Naučí Vás, jak anglicky komunikovat se psy. Řekneme si, jak anglicky vyjádřit základní povely.

Pokud je nebudete chtít sami na svého miláčka aplikovat, snad poslouží alespoň pro zajímavost. Navíc, dokonce i když žádného psa nemáte, někdy se s psími povely setkáte i v běžné angličtině. V některých situacích je můžete použít i na člověka. 🙂

Kdo se výcviku psů věnuje, ví, že povely musí být krátké, jasné a jednoznačné.

Sedni! – Sit!

Asi ten nejzákladnější povel, možná i nejjednodušší pro naučení. Hodí se především k tomu, aby se pes zklidnil a byl lépe zvladatelný.

Lehni! – Down

Příkaz DOWN (nebo případně LIE DOWN) je vhodný např. když potřebujete, aby pes někde čekal delší dobu. Je to pro něho pohodlnější, než sezení.

Ke mně – Come!

Základní příkaz k přivolání.

K noze! – Heel!

Povel HEEL se hodí k tomu, aby pes šel spořádaně po Vaší levici a nestalo se, že on potáhne na vodítku Vás.

Fuj! – Leave it!

Když se pes začne zabývat něčím, čím by se zabývat neměl, např. zbytky od oběda v koši, něčím, co venku našel v houští nebo nohavicí kolemjdoucího, bude se hodit povel LEAVE IT. Na rozdíl od českého FUJ! se možná onen kolemjdoucí neurazí. 🙂

Pusť – Drop it!

Pokud již Váš miláček nějakou věc ukořistil a nyní ji pevně svírá v tlamě, přijde na řadu DROP IT, případně GIVE, chcete-li, aby kořist byla předána Vám.

Dolů! – Off!

Povelem OFF vyzveme psa, aby slezl z pohovky, postele apod., kam v některých rodinách psi nesmí. Pozor, nepleťte si s DOWN – lehni. To by si také vás miláček mohl místo toho udělat v posteli pohodlí.

Nesmíš! / Ne! – No!

Jakékoliv nepřípustné chování samozřejmě lze zarazit rázným povelem NO.

Místo! – Place!

Chceme-li psa poslat na jeho místo, do jeho pelíšku apod., aby např. přestal obtěžovat návštěvu, můžeme použít PLACE, případně BED / MAT (pelíšek!) Někdo preferuje celou větu GO TO YOUR PLACE, ale lepší je držet se krátkých příkazů.

Zůstaň! – Stay!

Tento příkaz by teoreticky měl zajistit, že pes zůstane v pozici, kterou jste mu přikázali. Po příkazu SIT či DOWN by pes měl být naučený sám vyčkat dalšího povelu, ale příkazem STAY to jakoby utvrdíte. Pes by potom měl v dané poloze zůstat i když jdete třeba do obchodu apod.

Čekej! – Wait!

Příkaz WAIT je dobré nezaměňovat se STAY. WAIT slouží hlavně k tomu, aby se pes zastavil v tom, co dělá a nevběhl třeba do silnice apod.

Přines! – Fetch!

Aportování různých předmětů pejsky většinou baví.

Volno! – Okay!

Platnost povelu můžete zrušit slovíčkem OKAY. Normálně by totiž např. po příkazu SIT pes měl sedět dokud mu neřeknete jinak.

Hodnej pejsek! – Good dog!

Za správně provedený povel nezapomeňte hafana pochválit pamlskem nebo slovem. Slovně lze chválit např. výrazem GOOD BOY, případně GOOD BOY / GOOD GIRL. Naopak pokárat můžete slovy BAD DOG, BAD BOY, BAD GIRL. Zásadní je zde intonace, samozřejmě. Pochvala by měla být radostná, vyslovená vyšším hlasem. Naopak pokárání hlubokým hlasem. Ale pamatujte, lepší je pozitivní motivace, tedy chválit, chválit, chválit.

Ještě zde zmíním pochvalu ATTA BOY /'ætəˌbɔɪ/ či ATTA GIRL /'ætəˌgɜ:rl/. ATTA není vlastně slovo. Pochvala ATTA BOY vznikla ze spojení IS THAT A BOY! (to je ale kluk!). Ve výslovnosti z toho ale zbylo jen /'ætəˌbɔɪ/.

Závěrem

Psích příkazů je samozřejmě spousta. Zaměřil jsem se na ty, které jsou dle mého názoru nejdůležitější a nejsou specifické např. jen pro lovecké psy, asistenční psy, záchranné psy. Různé příkazy budou používat např. ti, kteří se psy dělají sporty jako agility, psí tanec apod. V případě zájmu si další jistě zjistíte na stránkách věnovaných různým plemenům a sportům.

Přepis bublinkové nápovědy: