Nepravidelná slovesa v English Me

Vydáno dne 15.04.2014

Jak se v aplikaci English Me můžeme naučit nepravidelná slovesa?



Nepravidelná slovesa v English Me

Anglická nepravidelná slovesa patří mezi ty oblasti, se kterými studenti často zápasí. Abychom Vám pomohli dostat je do hlavy a dobře si je procvičit, připravili jsme pro Vás v naší aplikaci English Me několik funkcí, se kterými to půjde hladce a snad i hravě.

Nepravidelná slovesa jako básnička

Učit se nepravidelná slovesa nazpaměť jako básničku (go went gone, see saw seen, hit hit hit…) není ideální, a to z několika důvodů. Nicméně i po tomto typu učení občas sáhneme, když se prostě nepravidelné tvary potřebujeme ‘nadrtit’ v krátkém čase. Učitelé někdy připravují testy, které testují pouze to, zda dané tvary student dokáže vyjmenovat. Neberou ohledy na použití sloves ve větě, význam slov atd.

Protože je tento způsob zkoušení tak žádaný, přidali jsme tuto funkci do English Me. V záložce ‘slovní zásoba – okruhy slovní zásoby’ si vyberete jakýkoliv okruh, který obsahuje nepravidelná slovesa a z nabídky pro zkoušení si potom vyberete ‘nepravidelná slovesa’.

Počítač vás potom bude dokola zkoušet ze všech tvarů uvedených sloves. Slova, ve kterých chybujete, bude opakovat častěji a slova, která zadáte správně, postupně ze zkoušení vyřadí – přesně jak jste zvyklí z klasického zkoušení slovíček.

Výhodou je, že program zná i výslovnost všech základních nepravidelných sloves a při zkoušení Vám ukáže jejich fonetický přepis, a u mnoha přehraje i jejich nahrávku.

Na internetu určitě najdete různé prográmky pro podobné procvičování, ale u nás máte tu výhodu, že Vás program bude zkoušet jen ze zvoleného okruhu.

Okruh slovní zásoby si můžete samozřejmě vytvořit i sami! Nechcete-li se učit stovku sloves zároveň, vytvořte si kratší okruhy, např. po 10–15 slovech, a potom se z nich nechte zkoušet.

Nepravidelná slovesa v kontextu

Nejlepší je učit se frázová slovesa v kontextu, ve větách. I na to jsme v English Me pamatovali. Máte zde dokonce dvě možnosti.

V záložce GRAMATIKA – GRAMATICKÝ DRIL si můžete vybrat zkoušení nepravidelných sloves. Je tu dokonce na výběr, zda chcete trénovat pouze minulé časy, minulá příčestí, nebo obojí dohromady.

Počítač Vám poté sestaví test o deseti větách, kde bude vždy vynechaný daný tvar nepravidelného slovesa. Vy větu podle překladu doplníte a pokračujete dál.

Druhou možností je vytvořit si (nebo si zvolit již existující) okruh slovní zásoby obsahující pouze nepravidelná slovesa a poté z nabídky vybrat ‘Zkoušení ve větách’.

Počítač Vám opět připraví test o deseti větách, kde budou chybět slovesa ze zvoleného okruhu. Nebudou zde vynechané jen nepravidelné tvary, ale i ty pravidelné (tedy např. GO, GOING, WENT, GONE, GOES). Toto Vám pomůže naučit se přemýšlet o daném slovesném tvaru při skladbě vět. Výhodou je zde také to, že se budete učit jen slova, která jste si sami zvolili.

Závěrem

Věříme, že se Vám v naší aplikaci budou nepravidelná slovesa dobře učit a procvičovat. Zkuste výše uvedené metody kombinovat a uvidíte, že brzy pro Vás bude používání anglických nepravidelných sloves naprosto přirozené.

Přepis bublinkové nápovědy: