Informace o "computer-based" zkouškách

Vydáno dne 19.04.2014

Od roku 2013 je možné cambridgeské zkoušky ESOL skládat na počítači. Jedná se o tzv. computer-based exams a oproti paper-based exams mají několik předností. Tento článek vám představí, v čem se tato forma zkoušky liší od té klasické, papírové.



ESOL computer-based exams

Všem, kteří si rozumí s počítačem, se v minulém roce otevřela možnost skládat cambridgské zkoušky ESOL (např. FCE) počítačovou formou, tzv. computer-based exams, zkráceně CB (tedy např. FCE CB, CAE CB apod.). Jak se tato forma liší od té papírové (paper-based, zkráceně PB – čili KET PB, CPE PB apod.)? Pojďme se podívat na základní rozdíly mezi CB a PB.

Přihláška ke zkoušce
Na rozdíl od PB zkoušky je možné se na CB zkoušku přihlásit a zkoušku zaplatit nejpozději 10 dní před termínem zkoušky. Tímto termínem se myslí datum, kdy skládáte ústní část (Speaking). Většinou bývá Speaking v jiný den (o pár dní dříve), než zbylé části zkoušky.
PB je tento termín nejpozději cca 4 týdny před zkouškou.

Termíny zkoušek
PB zkoušky u nás probíhají pouze třikrát do roka: na jaře, zkraje léta a na přelomu podzimu a zimy. CB zkoušky můžete skládat každý měsíc.

Cena
Pro někoho překvapení, pro jiného ne: cena CB zkoušky je cca o 100 Kč levnější, než u PB zkoušky (záleží na centru, kde zkoušku budete skládat).

Výsledky
Jedna z velkých předností této počítačové formy je, že se výsledky dozvíte již za cca dva týdny po zkoušce. U paper-based je to cca 4–5 týdnů.

Obecná pravidla
Ta jsou pro obě zkoušky stejná. Není povoleno se v průběhu zkoušky bavit s jinými zkoušenými či je oslovovat. Nesmíte u sebe mít žádné electronic devices, je nutné vše vypnout (ne jen ztišit). Můžete si je dát do košíčku u dohlížitele. Pokud něčemu nerozumíte, nebo vám něco nefunguje, přihlásíte se a poradíte se s dohlížitelem. Na všechny části zkoušky si musíte vzít s sebou ID (občanský průkaz, pas, jiný doklad totožnosti – ne řidičský průkaz). Můžete mít s sebou láhev vody. Žádné psací potřeby nepotřebujete, na případné poznámky dostanete obyčejnou tužku a gumu, papír.

Je zadání pro obě formy stejné?
Ano, jak PB, tak CB mají naprosto stejné zadání ve všech částech, v ničem se neliší.

Jak zkouška probíhá?
Budete sedět u stolků, které by měly být odděleny nějakou přepážkou. Zkoušku budete dělat na notebooku, ke kterému budou připojena sluchátka a myš (funguje ale i touchpad na notebooku). Na každou část, kromě části Speaking, dostanete zvláštní papír s přihlašovacím jménem (které zůstává stejné) a heslem (které se mění), pomocí kterých se zalogujete na danou část zkoušky. Zkoušky probíhají v pořadí Reading – Writing – Use of English – Listening.
Ještě před částí Reading budete požádáni, abyste na počítači vyplnili dotazník (obvyklé otázky jako odkud jste, jak dlouho se učíte anglicky, proč skládáte zkoušku, jaké jiné cambridgeské zkoušky máte, v jakém oboru pracujete apod.).
Podstatné je to, že si můžete upravit nastavení, a to velikost textu (můžete si ho zvětšit o 1–2 stupně) a také barvu pozadí a textu (na výběr jsou 4 varianty), a to před každou zkouškou.

Časomíra
U každé části se v horní liště objevuje čas, který vám do konce jednotlivých částí zkoušky zbývá. Jakmile zbývá 10 minut, a poté 5 minut, čas červeně zabliká. Po vypršení času se test automaticky uloží a otázky se odešlou. Je dobré si tedy čas hlídat a raději si zkontrolovat práci nejpozději těch 5 minut před vypršením limitu.

A teď k jednotlivým částem. Následuje popis ke zkoušce CAE, ale to podstatné bude podobné či stejné pro všechny ostatní zkoušky ESOL.

Reading

Po zalogování (viz výše) se objeví obrazovka s první částí Multiple choice, ve které jsou tři krátké texty a k nim šest otázek, pro každý text dvě. Ve spodní části obrazovky je lišta s přehledem částí (Part 1–4) a příslušných otázek (1–34).

Jakmile odpovíte na otázku (zaškrtnete nebo vepíšete odpověď), číslo otázky ve spodní liště se podtrhne, čímž budete mít přehled o tom, zda jste na otázku odpověděli nebo ne. Pokud si tedy nejste jisti, jak na otázku odpovědět, nechejte ji nezodpovězenou, abyste se k ní případně mohli později vrátit – najdete ji snadněji.

Mezi jednotlivými částmi se můžete snadno pohybovat tak, že ve spodní liště kliknete na číslo příslušné otázky a objeví se vám hledaná otázka či část.

Part 1, Part 3 a Part 4 jsou cvičení typu multiple choice, i když v paper-based je Part 4 doplňování “písmen” k otázkám (multiple matching).
Zde je text v levé půlce obrazovky a otázky s odpověďmi v pravé půlce. Jednotlivé otázky a odpovědi k nim se dají sbalit a rozbalit kliknutím na příslušnou otázku. To přijde vhod zejména u Part 4, kde je otázek 15, takže si můžete “zabalit” všechny otázky a hledat v jednotlivých textech odpověď na tu kterou otázku, pak jenom zaškrtáváte (odpovědi jsou vždy stejné, je na výběr z pěti názvů krátkých textů).

Part 2 je gap fill, který s počítačovou formou nabývá mnohem lepší rozměr, protože si doplňované kusy textu (A-G) můžete přetahovat do mezer v základním textu. Tím pádem máte daleko větší přehled o tom, zda se vámi doplněná část do té mezery hodí, nebo ne.

Writing

Nejdůležitější, na co si dát při Writing pozor, je anglická klávesnice, čili písmena Y a Z jsou přehozená. Nespornou výhodou CB je to, že se ukazuje počet napsaných slov. Part 1 je vždy formální dopis. V levé polovině obrazovky je zadání, v pravé polovině je rámeček (velikosti zhruba 3/4 pravé poloviny obrazovky) na psaní. Dole pod tímto rámečkem je počet slov, která jste napsali.

U Part 2 si vybíráte ze čtyř možností (z toho dvě jsou předem vybrané knihy). Zde je nutné nejprve zaškrtnout políčko, že chcete psát na toto téma. Pak teprve se vám podaří kliknout do rámečku a začít psát. Opět se pod rámečkem ukazuje počet napsaných slov.

Můžete také používat klávesové zkratky CTRL+X, CTRL+C, CTRL+V.

Use of English

Part 1 je multiple choice cloze. Zde jsou “okýnka”, do kterých se doplňuje vhodné slovo z výběru. Když kliknete na okýnko, zmodrá a nad ním vyjede volba čtyř slov a křížek. Ten použijete, když chcete odpověď z okýnka odstranit. Pokud chcete pouze slovo vyměnit za jiné, stačí kliknout na nově vybrané slovo.

V Part 2 (open cloze) a Part 3 (word formation) sami vepisujete odpovědi. Mezi jednotlivými okýnky se můžete pohybovat pomocí tabulátoru (klávesa TAB).

Listening

Sluchátka na Listening jsou přímo zapojená v notebooku, není možné mít svoje sluchátka. Skvělé je, že si můžete nastavit hlasitost jak na sluchátkách, tak na obrazovce (v pravém horním rohu je klasická ikonka na hlasitost). Dohlížitel vás nejprve vyzve k odzkoušení sluchátek a k nastavení vámi požadované hlasitosti. Tu si ale stejně během testu můžete kdykoliv upravit.

Jinak je vše stejné, jako u paper-based zkoušky. Každá nahrávka se přehraje dvakrát a na konci každé části máte 30–45 sekund na zkontrolování svých odpovědí. Na konci testu máte ještě 2–3 minuty na kontrolu všech odpovědí.

Závěr

Pokud jste zvyklí pracovat s počítačem, rozhodně vám tuto formu zkoušky doporučujeme, protože co se týče výhod, v mnohém převyšuje svou starší papírovou sestru. Přejeme vám hodně štěstí a držíme palce!

Přepis bublinkové nápovědy: