Vánoční soutěž s Lingea (vyhodnocení)

Vydáno dne 22.12.2014

Také jste napnutí, zda jste vyhráli skvělý vánoční dárek (ať už pro sebe nebo pro někoho blízkého)? Pojďme se společně podívat na správné odpovědi i na výherce pěti e-booků od LINGEA.



Vánoční soutěž s Lingea (vyhodnocení)

V minulém týdnu jsme pro vás ve spolupráci se společností LINGEA připravili Vánoční soutěž s Lingeapět e-booků.

Své odpovědi zaslalo do nedělní půlnoci celkem 21 soutěžících. Do limitu 8 správných odpovědí se jich dostalo 19. Na všechny otázky, kromě jedné, spojené s angličtinou jste mohli odpovědi najít u nás na stránkách. Všechny otázky spojené s LINGEA se daly vyřešit pomocí stránek www.lingea.cz.

Pojďme se podívat na správné odpovědi:

otázka č.1:
What dessert is traditionally served for Christmas dinner in English speaking countries?
Mysleli jsme si, že jednodušší otázka ani být nemůže, ale našli se i tací, kteří chybovali. Správná odpověď byla samozřejmě Christmas pudding. Pokud byste si ho chtěli připravit doma, recept najdete v článku Recipe: Traditional Christmas Pudding.

otázka č.2:
Jak se jmenuje nový výukový program angličtiny pro děti od společnosti LINGEA?
Pro správnou odpověď stačilo podívat se na stránky www.lingea.cz a najít odkaz “Angličtina pro děti”, který vás zavedl ke správné odpovědi Happy Hoppy. Na tuto otázku odpověděli všichni správně.

otázka č.3:
What does the picture show?

Pokud čtete naše články pravidelně, obrázek vám musel být přinejmenším povědomý, ve smyslu “něco podobného jsem tady už viděl(a)”. Jednalo se totiž o Christmas crackers, oblíbenou součást vánoční večeře v Británii. Pokud jste je neznali, přečíst o nich si můžete zde.

otázka č.4:
Jaký rozměr mají “papírové” mluvníky od LINGEA?
Opět stačilo chvíli hledat a správná odpověď byla na světě: 165×115 mm.

otázka č.5:
Poskládejte zpřeházená písmena tak, aby vzniklo kouzelné místo, kam před Vánočním dnem míří hlavně děti. — GRAN'S TATTOOS
Na tuto jedinou otázku nebylo možné najít na našich stránkách odpověď. Bylo nutné zapojit um a fantazii a taky trochu znalostí reálií anglicky mluvících zemí. Pokud jste písmena přeházeli, mělo vám vyjít SANTA'S GROTTO. To je místo, kam si děti chodí sednout Santovi na klín a sdělují mu svá přání (většinou ohledně vánočních dárků). Pokud budete na vánoce v Londýně, můžete se zajít podívat například na některé z těchto míst.

otázka č.6:
Co je slovo Xmas za slovní útvar?
Většina z vás správně odpověděla, že je to zkratka, čili abbreviation slova Christmas. Neptali jsme se na slovní druh. Zajímavé je, že mnozí považují toto slovo za moderní. Pravdou však je, že se používalo prokazatelně už v patnáctém století, slovník Webster ho uvádí jako běžné od šestnáctého století. Tehdy se normálně zkracovalo slovo Christ na X z jednoduchého důvodu – ušetřilo se tím spoustu místa, čímž se snížily náklady na tisk.

otázka č.7:
What are the two main protagonists of this year's John Lewis's Christmas advertisement?
Britský obchodní dům John Lewis vysílá již od roku 2007 tradiční vánoční reklamu, která vás většinou účelově dojme k slzám (následně pak možná i účet) nebo pobaví. Letošní reklama pobavila i dojala zároveň a jeho hlavními protagonisty byli a boy and his (teddy) penguin. Někteří z vás dodávali i jejich jména, Sam and Monty the penguin.

otázka č.8:
Jak se jmenuje řada elektronických slovníků od LINGEA určená pro mobilní telefony a tablety se systémem Android?
Pokud jste neznali dopověď, najít jste ji mohli opět pomocí www.lingea.cz a kdo napsal HandyLex, odpověděl správně. Tato řada je určena pro paltformy iOS, Android, Windows Phone/Mobile a Symbian OS.

otázka č.9:
What is Santa Claus also called?
Poměrně volná otázka, jelikož na ni nebyla jen jedna správná odpověď. Pokud jste napsali Santa, Father Christmas, Kris Kringle, Saint Nicolas, Saint Nick, odpověděli jste správně.

otázka č.10:
Jak se hovorově říká krocanovi?
Trochu nás zaskočilo, když někteří z vás odpověděli morák, krůta, jelikož jsme měli na mysli anglická slova gobbler či tom. Ale vzhledem k tomu, že jsme to v otázce nijak nespecifikovali, uznali jsme všechny čtyři možnosti.


Fanfáry pro vítěze mohou tedy zaznít. Z 19 finalistů jsme vylosovali tyto šťastné výherce e-booků od společnosti Lingea:

Uživatelka nagyova1961 získává:

Uživatel subrm získává:

Uživatelka BabuAjka získává:

Uživatelka terka795 získává:

Uživatelka marika-maja získává:


Všem výhercům blahopřejeme!

Přepis bublinkové nápovědy: